HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID10494
ime M., Miho
zvanje
zanimanje     
dipl. ing. šumarstva
     

                                                                IZBOR      (knjiga3/10494)   IZMJENE         ISPIS



lokacija

apsolvirao1964.
diplomirao1965.



 Sin Đure i Stane r. Vlahutin. Hrvatske narodnosti. Roditelji su mu bili zemljoradnici. Osnovnu školu završio je u Uskoplju 1952., a Klasičnu gimnaziju u Dubrovniku, maturiravši 1960. godine.
 Šumarstvo je studirao na Šumarskom fakultetu Sveuč. u Zagrebu. Diplomirao je na ŠG odjelu 1965. godine.
 Od siječnja 1968. radi u Rezervatu "Lokrum" Dubrovnik, najprije u svojstvu referenta, a zatim kao direktor. Od svibnja 1972. pa slijedećih pet godina voditelj je Odjela za zaštitu prirode Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Dubrovnik, da bi se u kolovozu 1977. ponovno vratio u Rezervat "Lokrum", u kojem razdoblju od 1982. do 1986. obnaša dužnost direktora. Istodobno je i direktor Uprave NP "Mljet" (1975.-1979. ). Tijekom slijedeće dvije godine (1986.-1988. ) na dužnosti je tajnika za narodnu obranu, ujedno i član Izvrsnoga vijeća SO Dubrovnik.
 Kolovoza 1988. g. dipl. ing. Miho Miljanić imenovan je direktorom Republičkoga zavoda za zaštitu prirode RH u Zagrebu, na kojoj dužnosti, ovisno o statusu službe zaštite, ostaje do kraja 1997. Tako je neko vrijeme zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine, dok sada (1997. ) obnaša dužnost načelnika Odjela za opću problematiku zaštite prirode u Upravi za zaštitu kulturne i prirodne baštine u Ministarstvu kulture. U dva mandata bio je član Savjeta za zaštitu prirode Hrvatske i član Stručne službe za zaštitu prirode RSIZA-a u oblasti kulture.
 Osim operativnim zadaćama cijeli radni vijek bavio se organizacijom djelatnosti zaštite prirode, posebice u izradi nacrta i donošenju Zakona o zaštiti prirode (1994. ) te ostalih provedbenih propisa koji iz njega proizlaze, kao i provedbi tih propisa.
 Mnogo pažnje i truda posvećivao je znanstvenoj i stručnoj promidžbi zaštićenih dijelova prirode, bilo pri izradi (kao autor ili suradnik) stručnih vodica ili TV-filmova. Od potonjih se ističe: Otok Lokrum, Elafiti, NP Mljet, NP Risnjak, NP Paklenica, NP Kornati i dr.
 Organizator je vise znanstvenih skupova, posebice onih prigodom obljetnica ustanovljenja pojedinih nacionalnih parkova. Povrh toga dipl. ing. Miho Miljanić zaslužan je za pisanje i objavljivanje vrijednih knjiga poput knjige "Nacionalni parkovi Hrvatske", "Crvena knjiga zaštićenih i ugroženih biljnih vrsta Hrvatske", "Prirodna baština Hrvatske" i dr.
 Član je HŠD i Hrvatskog ekološkog društva.
 Živi u Zagrebu.

 Frković, A.: Bibliografija LRV, 1993., s. 190, 426.
 *** ŠL 1-2/1995., s. 55.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 3, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG
 -- spominjan u časopisu 'ŠUMARSKI LIST'
 GLAVAŠ, Milan: Veliko priznanje šumarima, ŠL 5-6/2008, s.304 PDF

thanks to:
HŠ&HŠD&BM