HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID10648
ime N., Ninoslav
zvanje
zanimanje     
dipl. ing. šumarstva, doc. dr. sc.
     

                                                                IZBOR      (knjiga3/10648)   IZMJENE         ISPIS



lokacija

apsolvirao1968.
diplomirao26. 6. 1969.
magistrirao15. 6. 1988.Referalni centar Sveučilišta u Zagrebu
doktorirao1996.FOI Varaždin



 Osnovno i gimnazijsko obrazovanje (1961. ) završio je u Osijeku.
 Šumarstvo je studirao na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Istodobno je, kao redoviti student, odslušao i dvije godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je na Šumarskom fakultetu, na ŠG odjelu, 26.6.1969. g.
 Magistarski rad iz informacijskih i bioloških znanosti pod nazivom "Kompjutorizirani informacijski sustav radne organizacije u šumarstvu" obranio je 15.6.1988. pri Referalnom centru Sveuč, u Zagrebu.
 Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu obranio je 1996. godine disertaciju pod naslovom "Kompjutorizirani informacijski sustav u funkciji razvoja šumarske djelatnosti - strateški pristup". Na istom fakultetu održao je habilitacijske predavanje za zvanje docenta (24.4.1998.)
 Profesionalna, stručna, znanstvena i nastavna djelatnost
 U osječkom Centru za automatsku obradu podataka radi (1970.-1977. ) na svim informatičkim radnim mjestima - od operatora sustava, programera, sistemskog programera, sistemskog analitičara do projektanta informacijskih sustava i rukovoditelja službe programiranja.
 U tom razdoblju stjecao je informatička znanja u obrazovnom Centru IBM Radovijica (Slovenija) te upoznao vise programskih jezika (Assembler 360, Fortran IV, Cobol i PL/I) i operativnih sustava (DOS 360, DOS 370). Tu je razvio ili sudjelovao u razvoju velikog broja kompjutorskih aplikacija na području šumarske i poljoprivredne djelatnosti, državne i lokalne uprave, proizvodnje, usluga, transporta, planiranja poslovanja, u knjigovodstvu, financijama, a posebno u kompjutorskoj primjeni statističkih istraživanja.
 Od 1977. do 1990. g. djeluje kao direktor Službe za informacijski sustav i automatsku obradu podataka u ŠPP "Slavonska šuma" u Vinkovcima. Tijekom tog razdoblja obrazuje se za rad i operativno radi na opremi Digital Equipment Corporation (DEC) i proširuje znanja iz programiranja, dizajniranja i projektiranja baza podataka, zemljopisnih i zemljišnih informacijskih sustava i kompjutorskih komunikacija.
 U tom razdoblju obavio je pionirsku ulogu diseminacije ideje o potrebi i nužnosti korišćenja suvremene informatičke tehnologije u svim šumarskim djelatnostima (Projekt INFO-SUM 1977). Razvio je i izravno pridonio učinkovitom razvoju značajnih poslovnih i proizvodnih informatičkih sustava u šumarstvu Slavonsko - Baranjske regije i ostalim djelatnostima. Izradio je projektnu, organizacijsku i programsku osnovicu raznih interaktivnih aplikacija u komunikacijskom okruženju.
 Na tom je području 1977. godine izradio model za kompjutorsku izradu planova sjeća podržanu prvim sortimentnim tablicama za vise od deset gospodarski interesantnih vrsta drveća. Algoritme za model izrade i tablice sortimentne strukture nije posebno objavio u pogrešnom uvjerenju da radi svoj svakodnevni stručni posao, a ne posebno znakovit pionirski rad. Ulazne podatke za izradu sortimentne strukture dobio je u Katedri za organizaciju Šum. fakulteta u Zagrebu, koji su korišteni i za izradu normi i normativa sječe i izrade drva.
 Kao predavač i konzultant doc. dr. sc. Ninoslav Novak održavao je seminare i konzultacije iz područja informacijskih znanja i vještina za sudionike gotovo svih uzrasta i različitih područja rada - od gospodarstva, uprave, znanosti, obrazovanja, javnog zdravstva do informiranja i očuvanja okoliša.
 Nakon osamostaljivanja R. Hrvatske, pozvan je 1990. god. u Direkciju novoosnovanog JP Hrvatske sume u Zagrebu da osnuje Službu i osmisli način razvitka i primjene informacijske tehnologije u proizvodnoj, poslovnoj i upravnoj funkciji.
 Od 1991., na poziv Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, dolazi na mjesto načelnika i višeg savjetnika - šefa i odgovorne osobe razvoja upravnog, nadzornog, koordinativnog i poslovnog informacijskog sustava u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva te svih djelatnosti koje se iz njega izravno koordiniraju i upravljaju.
 Godine 1996. ponuđeno mu je da preuzme rukovođenje razvitkom državne informacijske infrastrukture koja se provodi i usklađuje iz Ministarstva znanosti i tehnologije R. Hrvatske, sto je prihvatio.
 Od 1971. godine aktivno sudjeluje u radu velikog broja domaćih i stranih skupova i projekata. Znanja iz informatike stjecao je u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Belgiji, iz svih područja primjene informatike. Dobro poznaje i služi se raznim operativnim sustavima (MS/DOS, Windows, LI-NOX), razvojnim (PowerBuilder, StarDesigner, Visual Basic) i aplikativnim alatima (Paradox, MS Office, Statistica) te pristupnim metodama bazama podataka (Watcom SQL, SyBase).
 Sudjelovao je na vise međunarodnih stručnih i znanstvenih skupova i radionica u zemlji i inozemstvu. Na međunarodnim skupovima, sudjelovao je s radovima dva puta, a na domaćim vise od 40 puta. U vise ustanova i tvrtki pripremio je i izvodio razne oblike obrazovanja za različite skupine djelatnika: rukovoditelje, organizatore, analitičare, programere, nastavnike, knjižničare, djelatnike u nakladničkoj djelatnosti i za druge djelatnike. Kao ilustraciju pripomenut Ćemo kako je u suradnji s INA Informatikom u Zagrebu održao vise seminara iz suvremene informacijske tehnologije i korišćenja naprednih informatičkih alata na osobnim računalima.
 Aktivno je sudjelovao na vise međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova u svezi razvoja i primjene daljinskih istraživanja te implementiran ja zemljopisnih i zemljišnih informacijskih sustava u poljoprivredi i šumarstvu (Edingburg, Strassbourg, Enschede, Eger, Houston, Seattle).
 U tijeku svog radnoga vijeka doc. dr. sc. Ninoslav Novak bavio se i nastavnim radom. Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i Gospodarskoj komori Slavonije i Baranje u Osijeku predavao je tijekom vise godina (1971.-1988. ), na seminarima za obrazovanje uz rad, informatičke kolegije: uvod u automatsku obradu podataka, osnove programiranja, programski jezik Fortran IV, programski jezik PL/I, projektiranje informacijskih sustava i dr.
 Godine 1975. biran je u zvanje predavača informatičkih predmeta na Višoj građevinskoj školi (kasnije Građevinskom fakultetu) u Osijeku.
 Nastavno-pedagoški rad nastavio je kao predavač iz područja informacijskih znanosti za studente završne godine Šum. fakulteta u Zagrebu, u skladu s preporukama da se podrži i unaprijedi nastavni plan i program šumarskog studija vezano za primjenu novih tehnologija.
 Od 1996. predaje informacijske znanosti na Prehrambeno - tehnološkom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku: na prvoj godini studija osnove računarstva, a na drugoj programiranje i programski jezici. Pomagao je mentorima kod nekoliko diplomskih radova i aktivno sudjelovao u kompjutorskoj pripremi i obradi vise magistarskih i doktorskih radova.
 U posljednje vrijeme bavi se zemljopisnim i zemljišnim (prostornim) i komunikacijskim sustavima za podršku odlučivanju u državnoj upravi, posebice poljodjelstvu.
 Znanstvena društva i funkcije
 Doc. dr. sc. Ninoslav Novak član je društva inženjera i tehničara Hrvatske, Informatičke zajednice Hrvatske, stručne GIS udruge pri Informatičkoj zajednici Hrvatske i član Udruženja pronalazača u grupi za informacijske sustave.
 Od 1977. do 1987. bio je predsjednik Projektnog savjeta za razvoj informatike u šumarstvu, čiji je jedan od glavnih zadataka bio evaluacija i promicanje ideje o primjeni kompjutorskih metoda u šumarstvu Republike Hrvatske.
 Bio je predsjednik organizacijskog i programskog odbora simpozija pod nazivom "Standardizacija informacijskog sustava za šumarsku djelatnost Republike Hrvatske, (Vinkovci, 1990. ). Zatim, bio je predsjednik Informatičke zajednice Hrvatske i Informatičke zajednice Slavonije i Baranje, član je Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj.
 Dobitnik je društveno-stručnog priznanja "Informatika" u 1985. godini za osobni doprinos razvoju i primjeni informacijske tehnologije.
 Znanstveno - istraživački i stručni rad
 Njegov veliki rad u informatičkoj struci možemo prikazati samo u kratkim crtama. Znanstveno istraživačku djelatnost na Sveučilištu u Osijeku započeo je 1988. godine, kada je i upisan u znanstveni Registar znanstvenih djelatnika (157901).
 Od 1991. do 1994. bio je suradnik na znanstvenom projektu GIZIS. Istodobno od 1992. do 1994. surađivao je na istraživačkom projektu "Prostorno uređivanje šuma" Šum. instituta u Zagrebu. Kao nacionalni ekspert za informatiku i statistiku sudjelovao je, na poziv FAO, u radu međunarodnog tima za izradu strategije razvitka hrvatske poljoprivrede u 1994. i 1995. godini. Povrh toga vodio je, projektirao i/ili sudjelovao u izgradnji na vise od 20 znanstveno-istraživačkih projekata, sto je pretočio u znanstvene i stručne radove pa rezultate svoga rada učinio dostupnim javnosti.
 Knjige, udžbenici i priručnici
 Samostalno je objavio četiri knjige, a sadržajno, grafički i tehnički sudjelovao u mnogim izdavačkim poduhvatima (Osijek, Zagreb, Vinkovci, Čakovec, HAZU, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva i dr. )
 Za potrebe razvoja i obrazovanja djelatnika u šumarstvu objavio je i samostalno izdao knjigu "Informatika u šumarstvu" (1988. ).
 Radi potrebe brzog i učinkovitog informiranja svjetske i domaće stručne javnosti uredio je i pripremio "Pregled poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hrvatske", a za potrebe permanentnog informatičkog obrazovanja službenika, djelatnika i dužnosnika u državnoj upravi objavio je knjigu o korišćenju osobnog računala kod pripreme teksta "Word 5. 0" u izdanju Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.
 Tehnički i grafički oblikovao je skupno autorsko izdanje "Hrvatski farmer" (1992. ). Kao suautor i suurednik sudjelovao je u pripremi i tehnički uredio "Priručnik o sredstvima za zaštitu bilja u R. Hrvatskoj" (1993. ), a kao ekspert za informacijske sustave i statističku obradu podataka sudjelovao je u pripremi i izradi projekta "Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede" (1994.-1995. ).

1Novak, N., 1971.; Priručnik za operatore elektroničkog računala IBM 360/30, (u surad. ). Osijek, s. 86-120.
2Novak, N., 1975.: Osnove programskog jezika FORTRAN IV, (rukopis). Predavanja na Višoj građevinskoj školi, Osijek.
3Novak, N., 1976.: Predavanja iz uvoda u automatsku obradu podataka i osnova informatike, (rukopis). Specijalistička škola AOP, Ekonomski fakultet Osijek.
4Novak, N., 1978.: Mogućnosti elektroničke obrade podataka u podizanju produktivnosti rada u SŠGO Slavonska šuma - Vinkovci. Savjetovanje "Produktivnost rada u našim uvjetima privređivanja", Stručni informator l, Podr. Slatina, s. 81-86.
5Novak, N., 1980.: Idejni i izvedbeni projekt izgradnje integralnog informacijskog sustava SŠGO Slavonska šuma - podržanom automatskom obradom podataka. Interni struč. akt, br. 01-168/5-1980, Osijek.
6Novak, N., 1980.: Katalog realiziranih projekata i programskih rješenja korisnika AOP Slavonije i Baranje. Privreda, XXIV, (11), Osijek, s. 1-72.
7Novak, N., 1981.: Početna iskustva s područja vlastitog razvoja i izgradnje integralnog informacijskog sustava podržanog automatskom obradom podataka u složenoj organizaciji šumarske djelatnosti. Savjetovanje Razvoj informacionih sistema", Društvo za informatiku.
8Novak, N., 1983.: Koncepcija stvaranja baze podataka u složenoj šumsko-gospodarskoj organizaciji Slavonska šuma. Zbornik radova, I. savjetovanje SITH o informacijskim sustavima u tehnološkom razvoju: "Stvaranje, procesiranje i razmjena tehnoloških informacija u privredi, Split, s. 97-110.
9Novak, N., 1984.: Distribuirana obrada podataka pomoću opreme PDT 150 - Kopa 1500, (rukopis). Savjetovanje "Godišnje srečanje uporabnikov ´84", TOZD Kopa terminali, Slovenj Gradec.
10Novak, N., 1984. Stanje i razvoj informacijskog sustava podržanog automatskom obradom podataka u šumarstvu istočne Slavonije. Zbornik radova Dohodovni odnosi u šumarstvu, preradi drva i prometu drvnim proizvodima. Zajednica fakulteta i instituta ŠIP drva, Sekcija za organizaciju i ekonomiku šumarstva i prerade drva, Split, s. 129-148.
11Novak, N., 1985.: Interaktivan način izrade osnova gospodarenja na strojnoj opremi DELTA u funkciji unapređenja šumske proizvodnje i formiranja baze podataka o šumama, (rukopis). Savjetovanje "Iskušenje uporabnikov", Letna sola ISKRA-DELTA, Cankarjev dom, Ljubljana, 30. V. 1985.
12Ninoslav Novak, Marian Falica, Josip Bokun, 1987: Priprema i izrada osnove gospodarenja pomoću elektroničkog računala(URSUM). GŠP vol. P3 s. 195
13Novak, N., 1987. Povećanje gospodarske efikasnosti korištenjem informacijskih sustava podržanih automatskom obradom podataka u šumarstvu. Privreda XXXI, 4, Osijek, s. 55-58.
14Novak, N., 1987.: Proizvodni informatički sustav u šumarstvu. Zbornik radova IV. savjetovanja SITH o informacijskim sustavima u tehnološkom razvoju "Programska oprema", Cavtat, s. 57-75.
15Novak, N., Falica, M., Bokun, J., 1987.: Priprema i izrada osnove gospodarenja pomoću elektroničkog računala (UBSUM). Glasnik za šum. pokuse, poseb. izd. 3, "Uzgoj i iskorišćivanje šuma i šumskog bogatstva SRH, Zagreb, s. 195-229.
16Tomanić, S., Novak, N., 1988.: Standardizacija sadržajnog jedinstva informacijskog sistema šumarstva. Savjetovanje društva IT, Novi Sad "´
17Tomanić, S., Novak, N., s. 1988.: Development of the Information Svstem in Forestry, Svstems Approach to Forest Operations Planning and Control, Forestry Commision. Bulletin 82, Svmposium held at Heriot Watt Universitv, Edinburgh, 25-29 July 1988.
18Novak, N., 1988.: Kompjutorizirani in formacijski sustav radne organizacije u šumarstvu, (magistarski rad). Šum. fakultet Sveuč, u Zagrebu, 1988.
19Novak, N., 1989.: Informatičko jučer, danas i sutra istočne Slavonije. Savjetovanje i okrugli stol "Šumarstvo danas", Vinkovci 1989.
20Novak, N., 1990.: Prikaz dijela izvedbenog rješenja primjene informacijske tehnologije za pripremu i tisak dnevnih novina. Tehnologija suvremenog komuniciranja", Savez IT Hrvatske, Opatija.
21Novak, N., 1992.: Pregled poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hrvatske. Hevija 92, Spec. izdanje Ministarstva po-Ijopriv. i šumarstva.
22Novak, N., 1993.: Projekcija i perspektiva razvoja, izgradnje i korišćenja informacijskog podsustava za zaštitu bilja -IPZB. Okrugli stol "Zaštita bilja u B. Hrvatskoj", Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Zavod za zaštitu bilja i Agronomski fakultet Zagreb, (rukopis), Zagreb 1993.
23Novak, N, Topolovec, V., NevajdiC, M., 1993.: Prototip informacijskog sustava za rukovoditelje u dijelu državne uprave. IV. međunar. simpozij Informacijske i komunikacijske tehnologije u uredskom poslovanju, 93". Zbornik sažetaka. Varaždin 28-29. X. 1993„ s. H: 5-8.
24Novak, N., 1994.: Informacijski sustav sjemenarstva Hrvatske, (priopćenje). Međunarodno savjetovanje "Sjemenom i kul-tivarom u Europu". Stubičke Toplice.
25Novak, N., Hamel, D., Topolovec, V., 1994.: Organizacijska podrška razvoju, izgradnji i uporabi informacijskog sustava za zaštitu bilja u državnoj upravi. V. međunarodni simpozij "Informacijski sustavi, 94", Zbornik radova, Varaždin 12-13. XII. 1994., sekcija 2, s. VL1-9.
26Novak, N., Hamel, D., 1994.: Kompju-tozirani informacijski sustav u funkciji zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda - sačuvati vise, bolje i sigurnije. Novi Vinodolski 9-11. III. 1994., s. 232-242.
27Hamel, D., Novak, N., VignjeviC, P., 1994.: Priručnik o sredstvima za zaštitu bilja Republike Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede i Šumarstva, Znanstveno stručna studija, Timanon, Zagreb, s. 850.
28Novak, N., Topolovec, V., 1995.: Infor macijski sustavi za rukovoditelje u šumarstvu - strateški pristup. VI. međunarodni simpozij "Informacijski sustavi, 95, sažetak.
29Novak, N., 1995.: Pregled stanja i strategija razvitka poljoprivrede Republike Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, "Poljoprivredna statistika i informatika ESS).
30Novak, N., 1995.: Kompjutorizirani informacijski sustav u funkciji razvoja šumarske djelatnosti - strateški pristup, (disertacija), Hef eralni centar Zagreb.
31Novak, N., 1995.: Topolo već, V.: Inte-Higent integrated office Information sys-tems, (recenzija). Informatologija, Vol. 27, Br. 1-2, Zagreb., s. 31-40.
32Novak, N., Hamel, D., 1996.: Kompjutorizirani informacijski sustav u funkciji unapređivanja dezinsekcije i deratizacije. INFO DDD, Glasilo odjela za DDD Hrvatske veterinarske komore, Zagreb
33Novak, N., Hamel, D., 1996.: Informatičko inženjerstvo u funkciji unapređivanja javnog zdravstva - InfoSvs DDD, GASE 8. Zbornik sa savjetovanja o metodama i alatima za projektir. informacijskih sustava. Opatija 3-7. VI. 1996., s. 341-350.
34Novak, N., 1997.: Nacionalna informatička struktura i infrastruktura u funkciji razvoja poljodjelstva - strateški pristup. Savjetovanje "Zeleni dani 97", Zbornik sažetaka, Zadar.
35Novak, N., 1997.: Prototip informacijskog sustava za upravljanje, koordinaciju i nadzor u stočarskoj djelatnosti Hrvatske -strateški pristup i operativna razina. XXXIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma, Zbornik sažetaka, Pula 25-28. 11. 1997., s. 165-166.
 -- sve u časopisu GLASNIK ZA ŠUMSKE POKUSE

 *** ŠIB, s. 43, 55, 68.
 Maričević, I.: Kazalo autora Šum. lista 1976. -1995. ŠL 3-4, 1997., s. 187.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 3, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG

thanks to:
HŠ&HŠD&BM