HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID8593
ime S., Miroslav
zvanje
zanimanje     
dipl. ing. šumarstva
     

                                                                IZBOR      (knjiga5/8593)   IZMJENE         ISPIS



lokacija

apsolvirao1939.
diplomirao4. 7. 1940.
karijera1940.šumarija Skrad



 Sin Srećka i Davide r. Krajač. Hrvat, rimokatolik. Otac mu je bio bankovni činovnik, a majka kućanica. Najranije djetinjstvo proveo je u Senju i Sušaku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Maturirao je na realnoj gimnaziji 1933. godine.
 Šumarstvo je studirao na Poljoprivredno-šum. fakultetu u Zagrebu. Posljednju godinu studija proveo je na istorodnom fakultetu u Zemunu, diplomiravši 4.7.1940. godine.
 Prvo zaposlenje u struci dobio je u Šumariji Skrad, odmah nakon diplomiranja, gdje kao pomoćnik upravitelja šumarije dipl. ing. Vilima Kučića radi na uređivanju šuma z. z. Srpske Moravice. Nakon nepune godine dana otac ga šalje u Njemačku, gdje 2.3.1941. prima službu u Zavodu za šumarska istraživanja u Tharandtu. Obogaćen novim zasadama šumarske struke i znanjem njemačkog jezika odmah iza II. svj. rata (14.8.1945.) vraća se u Hrvatsku, zaposlivši se kod Zemaljskog šum. poduzeća Rijeka, radeći najprije na poslovima plana, a zatim u manipulaciji Delnice. Slijedi zaposlenje u Šum. građevnom poduzeću Rijeka, gdje u okviru Geodetske sekcije Jurjevo radi na trasiranju i izvođenju šumskih cesta na području sjevernog Velebita. U ŠG Delnice - Građevna uprava Delnice - dolazi početkom 1965. god., primivši dužnost upravitelja uprave. U istom gospodarstvu 1.11.1967. prelazi u Odjel za uređivanje šuma, gdje će uz kraća premještanja u Šumariju Mali Lošinj (31.12.1970.), odnosno Šumariju Rijeka (16.3.1972.), raditi sve do umirovljenja 30.5.1977. god. Uz uobičajene taksacijske radove, a u sklopu posebne geodetske grupe pri ŠG Delnice, najviše je radio na snimanju zemljišta, trasiranju šum. komunikacija te na reambulaciji i obnovi šumskih meda.
 O uređenju meda prema privatnim posjedima napisao je vrijedan rad u publikaciji "Deset godina razvitka Šum. gospodarstva Delnice", (Delnice 1970. ).

 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 5, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG

thanks to:
HŠ&HŠD&BM