HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID9649
ime K., Davorin
zvanje
zanimanje     
dipl. ing. šumarstva
      inspektor za šumarstvo, lovstvo i zaštitu bilja Grada Zagreba

                                                                IZBOR      (knjiga2/9649)   IZMJENE         ISPIS



lokacija

apsolvirao1962.
diplomirao5. 2. 1963.

član HŠD ogranak
Zagreb

1964

mirovina

diplomirani inženjer šumarstva



 Sin Ivana i Line r. Fabijančić. Hrvat, rimokatolik. Potječe iz zemljoradničke obitelji. Osnovnu je školu završio u Kriškoj Rečici 1949., a V. mušku gimnaziju "Bogdan Ogrizović" u Zagrebu 1957.
 Šumarstvo je studirao na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 5.2.1963.
 Nakon diplomiranja zaposlio se 25.2.1963. u ŠG "Garjevica" Kutina, Šumarija Novoselec, kao pripravnik, gdje ostaje do odlaska u vojsku u vojni školski centar Zadar, gdje nakon vojne obuke rukovodi pošumljavanjem krša (Šepurine), u suradnji sa Šumarijom Zadar. Za uspješno obavljen posao bio je nagrađen dopustom.
 Po završetku pripravničkog staža imenovan je pomoćnikom upravitelja i poslije toga poslovođom uzgoja šuma. U to je vrijeme sredio evidenciju uzgojnih radova i sjeća od 1945. do 1965.g. na temelju arhivske građe i sačuvane dokumentacije. Ti podaci poslužili su za izradbu šumskogospodarskih osnova. Istakao se u kontroli doznaka i procjena na terenu i među prvima upozorio na pojavu sušenja hrasta lužnjaka u Žutici.
 Imenovan je za upravitelja RJ Šumarije Novoselec u ŠG "Garjevica" Kutina, (19.9.1968.).
 Nakon reorganizacije šumarstva, stvara se ŠG "Josip Kozarac" Nova Gradiška i 1.5.1970. privremeno je raspoređen za vršitelja dužnosti rukovoditelja Pogona šumarstva Novoselec. Dne 10.4.1972. imenovan je upraviteljem toga pogona s mandatom do 28.3.1976., kada je zbog političke nepodobnosti raspoređen na radno mjesto samostalnog referenta uzgoja u Šumariji Novoselec. (Zbog toga vodio je višegodišnji spor.).
 Kao jedan od najmlađih upravitelja šumarija tijesno je surađivao sa Šumarskim fakultetom u stručnom određivanju smjernica modernoga gospodarenja šumama. Posebno se to odnosi na rekultivaciju opustošenih površina sušenjem hrasta lužnjaka i drugih radova iz područja uzgajanja šuma, (I. Dekanić).
 Uslijedilo je 26.11.1980. imenovanje za šumarskog i lovnog inspektora općina Jastrebarsko i Samobor, a godinu dana kasnije još i imenovanje za inspektora za zaštitu bilja u šumarstvu u istim općinama.
 Nakon dvije godine (7.7.1983.) imenovan je za zamjenika sekretara u Očinskom sekretarijatu za opću upravu i inspekcijske poslove. Na tom je mjestu ostao do 20.4.1986.
 U sve to vrijeme borio se za očuvanje šuma i njihove autohtone flore i faune suprotstavljajući se protuzakonitoj i nepovlasnoj sjeći i krivolovu, nastojeći da u Zakon o šumama i Zakon o lovu uđu odredbe u prilog šumarstvu i lovstvu. Sudjelovao je na mnogobrojnim stručnim skupovima u Hrvatskoj i u inozemtsvu, (Institut Casale Mon-teratto, Italia).
 Jedan je od inicijatora pokretanja internog informativnog lista "Šumarske novine" ŠG "Josip Kozarac" Nova Gradiška (27.12.1974.), bio je član uredništva i stalni suradnik do 1980.
 Član je Hrvatskoga šumarskog društva, Hrvatskoga lovačkog saveza i Lovačkoga saveza Grada Zagreba. G. 1995. osnovao je društvo "Povratak prirodi" i "Lijepa naša" u Zagrebu.
 Siječnja 1982.g. polaze ispit za ocjenjivača lovačkih trofeja.
 U Hrvatskom šumarskom društvu aktivan je sve vrijeme po završetku studija. Bio je tajnik SD u Kutini, kasnije i njegov predsjednik, a nakon osnivanja SD Nova Gradiška i dalje djeluje kao osoba za kontakte. Tada je bio i domaćin i organizator susreta šumarskih stručnjaka iz Budimpeštanskog instituta za šumarstvo (10.10.1973.) dr. György Lengyel-a, dr. Huberta Pagany-a, dr Jaro Zoltana, dr. Kiss Reszoi-a, dr. Matyas Vilmos-a i stručnjaka Instituta za šumarska istraživanja Grada Zagreba na čelu su cilju unapređenje borbe u zaštiti okoliša.
 Njegov smisao za animaciju došao je do izražaja i prigodom susreta šumarskih društava Poljske i Nove Gradiške. Organizator je i sudionik svake godine malih glazbenih koncerata za članove HŠD-a u Šumarskom domu u Zagrebu prigodom već tradicionalnih ispraćaja Božića i Nove godine.
 Izvan struke bio je aktivan u Društvu "Naša djeca" od 1962.g., pa pohađa i visu dvogodišnju školu za pedagoške voditelje, polaže stručni i praktični ispit i stječe pravo bavljenja i rukovođenja u nastavnim centrima za rekreaciju djece, dječjim ustanovama, domovima i dječjim odmaralištima. U tom radu došla je do izražaja njegova prirodna vesela narav i posebna ljubav za glazbu i pjevanje, po čemu ga pamte kolege sa godine, a sa svojom gitarom postao je zaštitnim znakom svoje generacije studenata šumara 1958.-1962.g.
 U Svetoduskoj zajednici mladih postaje članom inicijativnog odbora i redakcijskoga kolegija lista "MI" i osniva svoj tamburaški sastav pod istim imenom. Nakon mnogih nastupa u crkvi Sv. Antuna na Svetom Duhu i drugim zagrebačkim župama aranžira za tambure cijeli obred misnog slavlja. Sudjeluje u organizaciji i izvođenju zborovanja mladih katolika Hrvata 25. i 26.10.1981. u Dječačkom sjemeništu na Šalati u čast Benediktove godine, o čemu je pisano u tisku.
 Dolaskom u Jastrebarsko utemeljio je, vježbao i nastupao u tamburaškom orkestru "Trs" Plješivica, u obrtničkom tamburaškom sastavu "Škanjci" Jastrebarsko, tamburaški sastav "Prigorec" Klinca Selo i tamburaški sastav KUD "M. Pavleka Miškine". Njihove javne nastupe u inozemstvu (Berlin) popratio je dnevni tisak povoljnim kritikama i osvrtima.
 Ing. D. Kapec je i pjesnik. Svoje pjesme objavljuje u II. i III. zborniku "Naša riječ" Društva pisaca "August Šenoa" 1990. i 1992.g., u koje je društvo primljen kao redoviti član 1987.g. O njegovim pjesmama iz zbirke "Zelena rapsodija", posvećenim kolegama šumarima piše u tisku da je to "dobro napisana šumarska poezija, kao pravo pjesništvo koje uspijeva kao pogled kroz sagove lišća ili krošnje drveća u koje se pjesnik tako dobro smjestio, kao biserje njegove duše, koje dijeli ljudima, koji počinju opet vjerovati u ono sto nam je tako dugo bilo oduzeto da čovjek ne živi samo o kruhu ..."
 Ing. Davorin Kapec osnivač je Hrvatske demokratske zajednice u Jastrebarskom, a onda i na Sv. Duhu u Zagrebu, tijekom jeseni 1989.g. Naredne godine izabran je za predsjednika TO Sveti Duh, koju dužnost i funkciju obnaša sve vrijeme domovinskog rata i u mjestu rada (Jastrebarsko) i u mjestu stanovanja aktivno pomažući učinkovitoj obrani glavnoga grada Zagreba i Republike Hrvatske.
 Dana 31.12.1991. Izvrsno vijeće Skupštine Grada Zagreba imenuje ga za inspektora šumarstva, lovstva i zaštite bilja u šumarstvu za Grad Zagreb, na kojem mjestu ostaje do bilježenja ovih podataka (1996.).
 Bio je član mnogobrojnih stručnih komisija za pregled šumskogospodarskih osnova za gospodarske jedinice i za pregled lovno-gospodarskih osnova na području Ivanić-grada, Jastrebarskoga, Samobora, Macelja i Virovitice.
 U 1994.g. imenovan je za člana Komisije Ministarstva za poljoprivredu i šumarstvo za ustanovljavanje državnih lovišta na području srednje Hrvatske, a 1995. imenovan je predsjednikom stručne komisije za ustanovljenje zajedničkih lovišta u Gradu Zagrebu, kao i predsjednik stručne komisije za pregled i predlaganje plana zaštite divljaci na površinama izvan lovišta i u Parku prirode Medvednica.
 Za ovako opsežan i nesebičan rad primio je Odlikovanje Predsjednika Republike Hrvatske (29.9.1995.), Spomenicu Domovinskog rata i Priznanje za promicanje hrvatske državotvorne misli i za rad na stvaranju Hrvatske Države. Dobitnik je i mnogih drugih priznanja i zahvalnica.

1Užurbana sjeća u šumi Žutici. DIP Novoselec br. 7, Novoselec 1966., s. 4.
2Kroz Austriju i Italiju. Ibid. s. 5-6.
3Zavrzlame oko "zavrzlama". Gar je vica" br. 2, Kutina 1969., s. 8.
4Susret šumarskih stručnjaka, (sa D. Bukovcem). Ivanić-grad br. 18,1973., s. 4.
5Od Krajiških šuma do naših dana. Šumarske novine br. l, 2, 3, Nova Gradiška 1975., s. 6.
6Prirodno pošumljavanje nije dovoljno. Šumarske novine br. 11, Nova Gradiška 1975., s. 7.
7Revalorizacija šuma otvara mnoge mogućnosti u uzgoju. Šumarske novine br. 13, Nova Gradiška 1976., s. 2.
8Posjeta poljskih šumara Sloveniji i Hrvatskoj - reportaža o međunarodnom kontaktu šumarskih društava Poljske, Hrvatske i Slovenije. Šumarske novine br. 21, Nova Gradiška 1976., s. 4-5.
9Čuvanje šuma kao funkcija samoupravljanja. Šumarske novine br. 13., Nova Gradiška 1976., s. 5.
10Vodoprivreda i šume sa stanjem hi-droloskog režima u slivu rijeke Česme i Lonje. Šumarske novine br. 15, Nova Gradiška 1976., s. 5.
11Susreti prijatelja - radnićko-sportske igre u Klostar-Ivaniću prigodom 300 godina ljekarne i 200 godina škole - reportaža. Šumarske novine br. 25, Nova Gradiška 1977., s. 4-5.
12Novi zakon o šumama - reportaža sa seminara na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Šumarske novine br. 24, Nova Gradiška 1977., s. 6-7,
13Bolji uvjeti samoupravnim povezivanjem, reportaža o stanju u drvnoj industriji. Šumarske novine br. 26, nova Gradiška 1977., s. 6.
14Šumarski fenomen Postojna. Šumarske novine br. 22, Nova Gradiška 1977., s. 7.
15Petodnevni seminar iz genetike i oplemenjivanja šumskog drveća Katedre za šumarsku genetiku i dendrologiju Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Šumarske novine br. 24, Nova Gradiška 1977., s. 8.
16Priprema za novi program za unapređenje gospodarenja šumama. Šumarske novine br. 28, Nova Gradiška 1977., s. 9.
17Jesensko pošumljavanje u šumama Šumarije Novoselec. Šumarske novine br. 23, Nova Gradiška 1977., s. 13.
18Uvodimo dijagnostičko - prognostičku službu u zaštitu šuma. Šumarske novine br. 29, Nova Gradiška 1978., s. 5-6.
19Šumski red. Šumarske novine br. 33, Nova Gradiška 1980., s. 2.
20Višestruko korisni susreti šumara uzgajivača u rezervatima šumske vegetacije Slavonije. Šumarske novine br. 33, Nova Gradiška 1980., s. 5.
21Suradnja s naučnim institucijama. Šumarske novine br. 30, Nova Gradiška 1980., s. 6.
22Sjemenske sastojine. Šumarske novine br. 32, Nova Gradiška 1980., s. 6.
23Sume stvaraju dohodak, (s N. Godri-jan). Večernji list 4.1.1980., s. 7.
24Odluka o obavljanju izvjestajno-prog-noznih poslova za zaštitu bilja u šumarstvu za teritorij općine Jastrebarsko. Službeni vjesnik općine Jastrebarsko br. 5, Jastrebarsko 1981., s. 87-88.
25Odluka o šumsko - uzgojnim mjerama za gospodarenje šumama na kojima postoji pravo vlasništva. Službeni vjesnik općine Jastrebarsko br. 10, Jastrebarsko 1981., s. 201.
26Odluka o udjelu vlasnika šuma u izradi programa za gospodarenje šumama. Službeni vjesnik općine Jastrebarsko br. 10, Jastrebarsko 1981., s. 202-206.
27Lovnogospodarske osnova za lovište br. l Pisarovina 1982.-1991, (LD "Golub"), Pisarovina 1982., s. 1-101.
28Lovnogospodarske osnova za lovište br. 2 Donja Kupcina 1982.-1991, (LD "Šljuka", Donja Kupcina 1982., s. 1-115.
29Lovnogospodarske osnova za lovište br. 3 Kupinec-Bratina 1982.-1991., (LD "SrndaC"), Kupinec 1982., s. 1-93.
30Lovnogospodarske osnova za lovište br. 5 Jastrebarsko 1982.-1991., (LD "Borac"), Jastrebarsko 1982., s. 1-108.
31Lovnogospodarske osnove za lovište br. 6 Cvetković 1982.-1991., (LD "Kuna"), Cvetković 1982., s. 1-107.
32Lovnogospodarske osnove za lovište br. 7. Plesivice 1982.-1991, (LD "SrndaC"), Plesivica 1982., s. 1-117.
33Lovnogospoderske osnove za lovište br. 8 Okić 1982.-1991, (LD "Fazan"), Okić 1982., s. 1-102.
34Lovnogospoderske osnove za lovište br. 9 Jastrebarsko 1982.-1991, ("Generaltu-rist"), Jastrebarsko 1982., s. 1-162.
35Lovnogospoderske osnove za lovište br. 10 Svete Jana 1982.-1991, (LD "Golub"), Sveta Jana 1982., s. 1-105.
36Lovnogospoderske osnove za lovište br. 11 Petrovina 1982.-1991, (LD "Sokol"), Petrovina 1982., s. 1-108.
37Lovnogospoderske osnove za lovište br. 12 Kresić 1982.-1991., (LD "Fazan"), Kra-sic 1982., s. 1-113.
38Lovnogospoderske osnove za lovište br. 13 Kalje 1982.-1991., (LD "Kuna"), Kalje 1982., s. 1-86.
39Lovnogospoderske osnove za lovište br. 14 Kostenjevec 1982.-1991., (LD "Jastreb"), Kostanjevac 1982., s. 1-92.
40Stanje i perspektive razvoja lovstva i lovnog turizma na području općine Jastrebarsko. Jastrebarsko 1984., s. 1-21.
41Srednjoročni plan razvoja lovstva u periodu 1985.-1990.g. za područje Jastrebarsko. Jastrebarsko 1984., s. 1-37.
42Stručna analiza gospodarenja šumama područja općine Jastrebarsko u razdoblju 1985.-1990. Jastrebarsko 1990., s. 1-43.
43Program nepudvenje lovište zecevime ne području lovište Jastrebarsko. Jastrebarsko 1986., s. 1-21.
44Lovnogospoderske osnove za lovište br. 4 Crna Mlaka 1988.-1997., ("Generaltu-rist - Fazanerija Jastrebarsko"), Jastrebarsko 1988., s. 1-102.
45Stručna analiza gospodarenja šumama bivših zemljišnih zajednica Cvetković i dr. na području općine Jastrebarsko. Jastrebarsko 1990., s. 1-18.
46Stari kao novi, (s E. Marinovićem). Lovački vjesnik 7-8,1991., s. 16.
47Po bor strojnicom, (sa Z. Simićem). Vjesnik 29.XII.1992., s. 24.
48Lovnogospodarska osnova za lovište br. l Crnkovec 1993.-300L, (LD "Šljuka"), Crnkovec 1991., s. 1-45.
49Opet patka preko Save, (s N. Godri-jan), Večernji list br. 10803,1993., s. 5.
50Prebrojavanje divljaci uz savsku obalu, (sa Z. Simićem). Vjesnik 17.111.1993., s. 24.
51Svadbeni let Čaplji, (sa Z. Simićem). Vjesnik od 23.111.1993., s. 25.
52I tehnologija je kriva zašto umiru šume, (sa Z. Simićem). Vjesnik od 9.III. 1993., s. 25.
53Krade li unprofor naše šume, (sa Z. Simićem). Vjesnik 16.VII.1993., s. 29.
54Nova katastrofa u Dubokom Jarku -pustošenje šume, razgovor s B. KovaCom. Večernji list br. 11.109,1994., s. 1-3.
55Oštro protiv drvokradica, (s N. Godri-jan - Videc). Večernji list 6.XII.1994. s. 8.
56Kako će bahatost biti kažnjena?, (sa H. Decakom). Vjesnik 3.VIII.1994., s. 19.
57Labuđi pjev utihnut metkom, (sa Z. Simićem). Vjesnik 27.IX.1994., s. 19.
58Tko šverca ptičjim pjevom, (sa Z. Simićem). Vjesnik 13.11.1994., s. 21.
59Najstabilnija na drvetu, (sa Z. Simićem). Vjesnik 30.V.1994., s. 22.
60Zvijeri kojima se treba diviti, (sa Z. Simićem). Vjesnik 30.V.1994., s. 23.
61Lički hajduk protiv u gorici vuka, (sa Z. Simićem). Vjesnik 30.1.1994., s. 24-25.
62Sljemenski požar istodobno na 30 mjesta, (sa Z. Simićem) Vjesnik 24.111.1994., s. 24.
63U šumariji i inspekciji mobilno stanje, (sa Z. Simićem). Vjesnik 9.XII.1994., s. 41.
64I dalje aktuelni piknik rezervati, (sa Z. Simićem). Vjesnik 3.VI.1994., s. 46.
65Lovci štite Medvednicu, (sa N. Godri-jan - Videc). Večernji list 5.VI.1995., s. 10.
66Zagrebački parkovi - skriveno blago, (sa N. Godrijan). Večernji list 28.VIII. 1995., s. 10.
67Fazani se vraćaju u Zagreb, (sa N. Godrijan - Videc). Večernji list 5.X.1995. s. 12.
68Umjesto zelenila zasadio otpad, (sa N. Godrijan - Videc). Večernji list 10.VII. 1995., s. 13.
69INA DELTA protiv prirode: 1:0, (sa H. Ivkosićem). Slobodna Dalmacija 3.VI. 1995., s. 16.
70Komisije predlažu nova lovišta, (sa Z. Simićem). Vjesnik 13.IV.1995., s. 19.
71Unproforovci naviknuti na pustinju, (s. M. Petkovićem). Vjesnik 10.1.1995., s. 20.
72Oktani i drveCe ne idu zajedno, (sa S. Carićem). Slobodna Dalmacija 15.V.1995., s. 31.
73Fazan je dobar susjed - oživljavanje park-šuma grada Zagreba, (sa. H. Ivkosićem). Slobodna Dalmacija 6.XI.1995., s. 31.
74Lov i zaštita prirode. Lovački vjesnik br. 4,1995., Zagreb, s. 46.
75Novi zakon za nove ciste račune. Lovački vjesnik br. 9, Zagreb, s. 57.
76Zaštita divljaci i ostale faune na Medvednici, (sa J. Kopićem). Komunalni vjesnik grada Zagreba br. 144, Zagreb 1996., s. 9.
77Svaka ptica dragocjena, (sa N. Godrijan - Videc). Večernji list 26.VI.1996., s. 10.
78HoCe li se ikada vratiti medvjedi na zelenu katedralu Zagreba?, (sa Dž. Cokić). Vjesnik br. 17509 od 13.XII.1996., s. 11.
79Lovište onom tko plati najviše, (sa N. Godrijan - Videc). Večernji list br. 11794 od 12.VII.1996., s. 13.
80Zabrana relija - najveći uspjeh, (sa H. Ivkosićem). Slobodna Dalmacija 31.1.1996., s. 37.
81Peto druženje i nadmetanje, (sa Z. Klafurićem), Lovački vjesnik 7-8, 1996., s. 43.
82Grad Zagreb ustanovio lovišta. Lovački vjesnik br. 11,1996., Zagreb, s. 51.
83Burna rasprava u LD "Fazan"Belovar - MoravCe, (sa M. Lekićem). Lovački vjesnik 5,1996., s. 55.
84Poglavarstvo prezadovoljno lovcima, (sa M. Lekićem). Lovački vjesnik 5,1996., s. 55.
85Odluka o ustanovljavanju zajedničkih lovišta. Komunalni vjesnik br. 147, 1996., Zagreb s. 18-21., "Službeni glasnik" br 16/96., s. 242-246.
86Posjet Ogulinu - reportaža o kontaktu šumarskih društava Nova Gradiška i O-gulin. Šumarske novine br. 19, Nova Gradiška 1976., s. 6-7
87Kapec, Davorin, 2006: Matija Mlinac (1932–2006). Š.L. 3-4, s.169 PDF
88Kapec, D., 2006: Utjecaj intenziteta sušenja, mikroreljefa i savske poplavne vode na stanje i strukturu sastojina hrasta lužnjaka u gospodarskoj jedinici “Žutica”. Š.L. 9-10, s.425 pdf
89Kapec, Davorin, 2008: Vladimir Babić (1913 – 2008). Š.L. 3-4, s.219 PDF
90Kapec, Davorin, 2008: Krešimir Weiss (1938 – 2005). Š.L. 9-10, s.495 PDF
91Kapec, Davorin, 2010: Mihajlo Tompak (1933 – 2010). Š.L. 1-2, s.94 PDF
92Davorin Kapec, 2013: JOSIP ŠTANFEL (1928–2012). Š.L. 1-2, s.118 PDF

nedeterminirano:
93Lovnogospodarske osnove i analize
94Stručni popularizacijski članci
95Važniji članci i intervjui u dnevnom tisku
 -- sve u časopisu ŠUMARSKI LIST

 Lončarević, J.: O poeziji Davora Kapeca. List "Hrvatske šume broj 30., 2.II. 1994., Zagreb, s. 15.
 Abdić, S.: Glazbeni nastupi D. Kape-ca - "muzika podneblja . "Narodni list broj 1446, Zadar 1.IX.1979., s. 16.
 *** Šum. list 1-2,1995., s. 55.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 2, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG

thanks to:
HŠ&HŠD&BM