HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID9919
ime KUBOVIĆ, Dragutin
zvanje
zanimanje     
nadšumarnik
     

                                                                IZBOR      (knjiga2/9919)   IZMJENE         ISPIS



lokacija

rođen26. 8. 1873.Valpovo
umro19. 4. 1931.Zagreb



 Osnovnu školu završio je u rodnom Valpovu. Gimnaziju je polazio u Varaždinu. Šumarsku struku izučio je na Gospodarsko - šumarskom učilištu u Križevcima 1893.
 Po završetku školovanja u Križevcima stupio je u službu vlastelinstva grofa Rudolfa Normana u Valpovu, gdje nakon položenog stručnog ispita za samostalno vođenje Šumskoga gospodarstva postaje 1896. g. revirni Šumar u Har-kanovcima. Tamo ostaje do siječnja 1901.
 Zbog nesređenih prilika u našim vlastelinstvima, kod kojih su prednost imali stranci, odlučio je stupiti u bosansko-hercegovacku zemaljsku službu kod koje je 1901. imenovan Šumarskim vježbenikom te upraviteljem Šumske uprave u Ilidži, Direkcije šuma Sarajevo. Nakon toga bio je Šumarski referent kotarskog ureda u Zvorniku i Kladnju. G. 1905. imenovan je Šumskim upraviteljem kod kotarskog ureda u Bjeljini. U istom svojstvu premješten je kotarskom uredu u Županjcu te Bugojnu.
 G. 1918. imenovan je Šumarnikom kod Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu. Nakon toga premješten je za Šumarskog izvjestitelja u Zavidovicima, Kotar-VaroSu, Vrbanji i u Kotarskom uredu u Travniku, gdje je u siječnju 1924. umirovljen.
 Iste godine, ponovno je vraćen u službu i postavljen za nadšumarnika. Povjerena mu je uprava II. Banske imovne općine u Petrinji, gdje ostaje do smrti.
 Umro je nakon kratke i teške bolesti i sahranjen na Mirogoju u Zagrebu.
 Bio je član Jugoslavenskoga Šumarskoga udruženja.

 Hradil, D.: Dragutin Kubović, nadšumarnik II. Banske imovne općine, (Nekrolog). Šum. list 6, 1931., s. 300-301.
 Borošić, J.: ŠIS, s. 19.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 2, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG
 -- spominjan u časopisu 'ŠUMARSKI LIST'
 HRADIL, Dragutin: † Dragutin Kubović., ŠL 6/1931, s.300 PDF

thanks to:
HŠ&HŠD&BM