HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID9991
ime LEKO, Vladimir
zvanje
zanimanje     
dipl. ing. šumarstva
     

                                                                IZBOR      (knjiga3/9991)   IZMJENE         ISPIS



lokacija

rođen23. 4. 1937.Čorle /Prnjavor BiH/
srednje obr.1951.Šumarska škola KarlovacŠumarski tehničar
apsolvirao1960.
diplomirao14. 9. 1962.Šumarski fakultet u Zagrebu
karijera10. 1962.Šumarija Gračac
1963.Šumarija Pleternica
1985.Šuma Zagreb
1991.Šumarija Čaglin
1996.UŠP Požegasavjetnik
umirovljen2001.
umro20. 12. 2012.Požega



 Sin Antona i Anice r. Bebek. Hrvat, rimokatolik. Osnovnu školu završio je u Košutaricama kod Novske 1947., a srednju Šumarsku školu u Karlovcu 1951. godine.
 Prije upisa na Poljoprivredno - šumarski fakultet Sveuč, u Zagrebu jednu godinu radio je kao šumarski tehničar u Šumariji Novska. Apsolvirao je na Šumarskom odjelu, biološkog usmjerenja 1959.-60., a diplomirao na već osamostaljenom Šumarskom fakultetu 14.9.1963. godine.
 Prvo zaposlenje dobiva u listopadu 1963. u ŠG Gospić - Šumarija Gračac. Nakon odsluženog vojnog roka nastavlja s radom u istoj šumariji kao referent eksploatacije šuma i zamjenik upravitelja. Zbog potrebe službe biva premješten u Šumariju Donji Lapac, pa u Šumariju Korenica i konačno u upravu gospodarstva u Gospić, radeći u taksaciji na geodetskom premjeru zemljišta za podizanje plantaže crnogorice u Medaku. Nakon godinu i pol rada u Lici, putem javnog natječaja seli se u ŠG Požega, zaposlivši se u Šumariji Pleternica kao referent za iskorišćivanje šuma i zamjenik upravitelja šumarije. Tu ostaje sedam godina, a 1970. imenovan je direktorom OOUR-a Mehanizacije u Požegi, obavljajući i dužnost predsjednika Radničkog savjeta gospodarstva. Slomom "Hrvatskoga proljeća" za dipl. ing. Vladu Leku, kao osvjedočenog Hrvata, nastaju teški dani. Ostaje bez posla u struci. Da bi prehranio obitelj, četiri godine radi kao autoprijevoznik u Kupresu.
 Godine 1985. teškom mukom zapošljava se u poduzeću "Šuma" Zagreb RJ Nova Gradiška, koja tijekom njegovog upravljanja (1985.-1990. ) doživljava pun poslovni uspjeh. Reorganizacijom šumarstva i osnivanjem JP "Hrvatske šume", 1991. imenovan je upraviteljem Šumarije Čaglin, da bi se nakon pet godina 1996. preselio u UŠ Požega, na mjesto šumarskoga savjetnika.
 Pri stvaranju nove samostalne države Hrvatske bio je jedan od osnivača HDZ u Pleternici i Požegi, sačuvavši Šumariju Čaglin svo vrijeme Domovinskog rata.
 Kao dobar poznavatelj ljekovitog i drugog bilja, amaterski se dugo godina bavio farmakologijom i njenom primjenom u pučkoj medicini. Postaje izumitelj i tvorac
više od 30 biljnih pripravaka u obliku čajeva, kapi i tableta, koje od 1997. godine proizvodi u vlastitoj tvrtki. Na domaćim i međunarodnim izložbama inovacija dobiva brojna priznanja, nagrade i zlatna odličja, primjerice u Nurnbergu, Pittsburghu, Bruxelesu, Ženevi, Londonu, Moskvi. Patentirao je antidijabetis, pripravak za smanjenje razine šećera u krvi, a tvorac je još nekoliko pripravaka poznatih u Hrvatskoj i zemljama okruženja (kurkumin, hepatovit i dr.). Nikada nije razmišljao o prodaji svojih patenata za koje je imao fi nancijski primamljive ponude, već je razvijao proizvodnju
za hrvatsko tržište i izvoz. Pojedini njegovi pripravci sadržavaju tvari izdvojene iz desetak ljekovitih biljaka koje je skupljao u ekološki nezagađenim područjima Požeške kotline i drugih dijelova Hrvatske. Putem svoje tvrtke organizirao je i uzgoj mediteranske biljke sikavice, koju upotrebljava za pripravak hepatovit. Stalno se zalagao za iskorištavanje ljekovitoga bilja kao sporednog šumskoga proizvoda u našim šumama. Našim je šumarskim stručnjacima, biolozima i ekolozima, posebice onima na splitskom području, savjetovao da sikavici posvete više pozornosti te predlagao da je proglase zaštićemnom biljnom vrstom zbog njenog ograničenoga staništa.
 Preminuo je u Požegi 20. prosica 2012. u u 76. godini.

 *** ŠL 1-2, 1995., s. 61.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 3, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG
 -- spominjan u časopisu 'ŠUMARSKI LIST'
 TOMIĆ, Ivica: VLADIMIR LEKO (1937–2012), ŠL 1-2/2013, s.120 PDF

thanks to:
HŠ&HŠD&BM