IZVORI

                    biblioteka HŠD
                    original in Deutsch


prezentacija 2015. - pregled događanja


izložba Povijesni šumarski svjetlozapisi
JPG 2034x1525 - 141 kB


JPG 5355x4015 - 2,43 MB


JPG 3648x2736 - 1,24 MB

prezentacije sa saborskog odbora
                              akademik Igor Anić (PDF, 3,76 MB)
                              Silvija Zec (PDF, 1,27 MB)
                              Ivan Ištok (PDF, 1,58 MB)
                              Miljenko Županić (PDF, 1,19 MB)
                              Vladimir Jambreković (PDF, 13,5 MB)
                              Dijana Vuletić (PDF, 1,10 MB)
                              Ivica Tikvić (PDF, 5,31 MB)
                              Domagoj Troha (PDF, 1,48 MB)

prezentacije Vojnić 23.2.2015.iz knjige PDF - 2,41 MB

SVI LOGOTIPOVI
 
Osnutak prvih šumarija 1765. godine na području Otočke pukovnije u Krasnu,
Ličke pukovnije u Oštarijama te Ogulinske i Slunjske pukovnije na Petrovoj gori,
predstavlja službeni početak organiziranoga šumarstva u Hrvatskoj.

 
Izložba “Šumarske karte i planovi"
 
Izložba “Šumarske karte i planovi – iz povijesti gospodarenja šumama Hrvatske” prigodna je izložba kojom se Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pridružuje obilježavanju 250 godina hrvatskoga šumarstva, a rezultat je poslovne suradnje između Hrvatskoga državnog arhiva i Šumarskog fakulteta. Ovom tematskom izložbom se Šumarski fakultet i Hrvatski državni arhiv pridružuju i obilježavanju Međunarodne godine karata.
Na izložbi su predstavljene replike izvornih rukopisnih i tiskanih karata/planova/nacrta i dokumenata koji se čuvaju u nekoliko zbirki i fondova Hrvatskoga državnog arhiva. Iznimno, na dan otvorenja izložbe 20. listopada 2015. godine najstarija rukopisna šumarska karta Ličke pukovnije iz 1764.–1765. godine bila je predstavljena kao izvornik.
Na otvorenju izložbe posjetiteljima su se s nekoliko prigodnih riječi obratili dekan Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vladimir Jambreković i ravnateljica Hrvatskoga državnog arhiva dr. sc. Vlatka Lemić.
Nakon toga nazočne je uz prigodni govor pozdravila prodekanica Šumarskog odsjeka prof. dr. sc. Renata Pernar, a viša arhivistica mr. sc. Mirjana Jurić iz HDA upoznala je posjetitelje sa tematskim cjelinama postava izložbe.

               WEB IZLOŽBA
 
Vijenac za akademika Anića i spomen ploča svim zaposlenicima Šumarije Krasno
 
Na području Šumarije Krasno 17. listopada 2015. u sklopu obilježavanja 250 godina hrvatskoga šumarstva (1765-2015), upriličena je još jedna svečanost. Ispred Područne osnovne škole u Krasnu, koja nosi naziv šumarskog akademika prof. dr. Milana Anića, uspomenu na njega evocirao je prof. dr. Milan Glavaš te mu položio vijenac na bistu. Prije toga s opisom svoje škole i recitacijom o tegobnom životu na kršu nastupili su učenici škole. Program se nastavio ispred zgrade susjednog Šumarskog muzeja Krasno s recitalom o Velebitu i šumi što je interpretirala predsjednica NO HŠD-a Marina Mamić, a dr. sc. Vice Ivančević upoznao je sve nazočne s poviješću Šumarije Krasno.
Povodom obilježavanja 250 godina hrvatskoga šumarstva (1765-2015) i djelovanja te jedine aktivne hrvatske šumarije u tom razdoblju, Šumarije Krasno, na zgradi muzeja otkrivena je spomen ploča „svim generacijama zaposlenika Šumarije Krasno, koji su u 250 godina neprekidnog rada (1765-2015) uzornim gospodarenjem sačuvali i poboljšali velebitske prirodne šume, ali i unaprijedili hrvatsko šumarstvo.“
 
250 godina Šumarije Krasno
 
Pod pokroviteljstvom prof. Darka Nekića, gradonačelnika Senja i organizaciji Mjesnog odbora Krasno i Hrvatskog šumarskog društva - ogranak Senj u Krasnu je u petak 14. kolovoza u dvorani NP Sjeverni Velebit s početkom u 9.30 sati obilježena značajna obljetnica našeg suvremenog šumarstva - 250 godina neprekidnog rada Šumarije Krasno, najstarije u Hrvatskoj. Uz pozdravne riječi prof. Darka Nekića i predsjednika Hrvatskog šumarskog društva Olivera Vlainića, dipl.ing.šum., stručni dio pod naslovom „Šume i šumarstvo Krasnarskog područja" u izvedbi krasnarskih šumarskih znanstvenika dr. Vice Ivančevića, prof. dr. Milana Glavaša i prof. dr. Jose Vukelića, organizirno je i snimanje milenijske fotografije uz sudjelovanje svih sudionika. Uz primjeren odaziv, ponajviše mještana Krasna te gostiju, primjećena je odsutnost šumara, naročito djelatnika Hrvatskih šuma, kao i formalni izostanak sudjelovanja Hrvatskih šuma u organizaciji ove manifestacije.
 
Planinari-šumari na razmeđi pukovnija
 
U knjizi B. Kosovića: Prvi šumarski stručni opis i nacrt šuma na Velebitu i Velikoj Kapeli od Dalmatinske medje do Mrkoplja i Ogulina ... koja je povodom obilježavanja 250. godišnjice hrvatskoga šumarstva ponovno otisnuta, priložene su dvije karte zadane granicama pukovnija Vojne krajine: minuciozno izrađena karta Ličke pukovnije i nešto grublja ali zato preglednija karta Otočke pukovnije. Kako se radi o susjednim pukovnijama očito postoji i njihova zajednička granica, pa su planinari - članovi PD Šumar iskoristili svoje petnaesto okupljanje na Štirovači pa obilježiti veliku šumarsku obljetnicu usponom na najdominantniju točku te granice, vrh Šatorinu, pa na taj način simbolički "spojiti" ove dvije karte.
U kraće predstavljanje knjige a i karata na samom vrhu Šatorine, koje je vodio urednik ponovljenog izdanja i planinar Branko Meštrić, sa zanimanjem su se uključili i planinari koji su se gore slučajno zatekli. (bm)
 
Izložba „Pozdravljam te šumo“
 
Na poticaj Ljiljane Ivković, odgojiteljica predškolske djece i urednice Dječjeg kutka u časopisu Hrvatske šume, a pod pokroviteljstvom Hrvatskoga šumarskog društva, u prostorima Knjižnice Vjekoslava Majera u Zapruđu otvorena je izložba „Pozdravljam te šumo“ koja se sastoji od fotografija šestogodišnjeg dječaka Dorijana Almašija iz Daruvara i likovnih radova djece Dječjeg vrtića Zapruđe skupina Pužići i Bubamare. Dječji radovi su posvećeni šumi i šumskim životinjama, a izrađeni su u više likovnih tehnika. Izložba je plod suradnje Ljiljane Ivković s časopisom Hrvatske šume, posvećena je dvjestopedesetoj obljetnici hrvatskoga šumarstva, a otvorena je od 23. lipnja do 30. srpnja 2015. kada će biti preseljena u prostore Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu. Na samom otvorenju 23. lipnja o razlozima izložbe govorila je idejna začetnica Ljiljana Ivković, Dorijanov tata Siniša objasnio je kako je Dorijan krenuo u fotografske vode, a izložbu je nakon prigodnih riječi otvorio predsjednik Hrvatskoga šumarskog društva Oliver Vlainić, koji je autorima radova darivao materijale za daljnje likovno stvaralaštvo i knjigu šumara Mije Matezića „Priče bez naslova“. (ov)

FOTOALBUM
 
I Baške Oštarije dobile spomen ploču
 
U organizaciji Hrvatskog šumarskog društva, a na inicijativu Mandice Dasović predsjednice gospićkog ogranka HŠD-a, na Baškim Oštarijama u sklopu manifestacije „Dani hrvatskog šumarstva“ otkrivena je spomen ploča povodom obilježavanja 250 godina šumarstva u Hrvatskoj. Svečanom obilježavanju nazočili su pomoćnik ministra za poljoprivredu Domagoj Križaj, izaslanica načelnika Općine Karlobag Tomislava Jurković, članovi Uprave Hrvatskih šuma Marija Vekić i Ivan Ištok, predsjednik HŠD-a Oliver Vlainić, tajnica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije Silvija Zec, članovi Upravnog i Nadzornog odbora Hrvatskoga šumarskog društva te brojni drugi šumari. Kako je u svom govoru Dasović istaknula, ploča je postavljena „u spomen na prošlost Šumarije Oštarije, osnovane 1765. godine kao jedne od triju šumarija u sastavu uprave šuma karlovačkog generalata, a nadležnoj za gospodarenje šumama tadašnje ličke pukovnije Hrvatske vojne granice. Preostale dvije šumarije dobile su svoja spomen obilježja, Šumarija Krasno 2000. godine i Šumarija Petrova gora 2010. godine, te smo smatrali da i ova šumarija zaslužuje svoje obilježje“.... (cjeloviti tekst Hranislava Jakovca u Šumarskom listu - PDF 670kB )          raspored spomen ploča          dio govora M.D. na otkrivanju
 
Stručni skup 250 godina hrvatskoga šumarstva
 
Voditeljica programa gospođa Verica Dasović uz pozdrave, zaželjela je nazočnima dobrodošlicu na stručni skup „250 godina hrvatskoga šumarstva“, koji se održava u sklopu manifestacije „Dani hrvatskoga šumarstva“ u organizaciji Hrvatskoga šumarskog društva i Hrvaskih šuma d.o.o. te uz potporu najznačajnijih institucija šumarskoga sektora od Ministarstva poljoprivrede, Akademije šumarskih znanosti, Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskoga šumarskog instituta, Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Savjetodavne službe do Hrvatskoga saveza udruga privatnih šumovlasnika. Posebno je pozdravila pomoćnika ministra poljoprivrede Domagoja Križaja sa suradnicima, zamjenika gradonačelnika grada Otočca Nenada Jankovića sa suradnicima, akademike Slavka Matića i Igora Anića, dekana Šumarskoga fakulteta prof. dr. sc. Vladimira Jambrekovića sa suradnicima, tajnicu Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije Silviju Zec, članove uprave Hrvatskih šuma Ivana Ištoka i mr. sc. Mariju Vekić, direktore sektora i voditelje podružnica Hrvatskih šuma, predsjednike šumarskih sindikata, tajnika Hrvatskoga inženjerskog saveza Davora Podgorčića, članove Hrvatskoga šumarskog društva, zaposlenike Hrvatskih šuma d.o.o., goste iz Šumsko-gospodarskog društva Hercegbosanske šume, goste iz Udruženja šumarskih inženjera i tehničara Federacije Bosne i Hercegovine i sve ostale nazočne šumarice i šumare, kao i prijatelje šumarstva te nazočne predstavnike medija... (cjeloviti tekst Hranislava Jakovca u Šumarskom listu - PDF 658kB )
 

PROGRAM MANIFESTACIJE           PDF
 
Dani hrvatskoga šumarstva 2015.
 
Povodom obilježavanja 250 godina hrvatskoga šumarstva Hrvatsko šumarsko društvo u suradnji s Hrvatskim šumama d.o.o. organizira 12. i 13. lipnja 2015. godine u Otočcu i Baškim Oštarijama Dane hrvatskoga šumarstva. Pozivaju se svi zainteresirani da ove dane uveličaju svojim dolaskom 13. lipnja 2015. kad će se održati natjecanje šumarskih radnika 16 Uprava šuma Podružnica Hrvatskih šuma i 4 gostujuće ekipe te popratna zbivanja uz natjecanje. (ov)
 
Prismo predsjednice Republike Hrvatske
 
Poštovani gospodine Vlainić,
S iznimnim zadovoljstvom prihvatila sam Vašu zamolbu za pokroviteljstvom nad središnjim manifestacijama obilježavanja 250 godina organiziranoga gospodarenja šumama u Hrvatskoj kojima ćete proslaviti ovu veliku i značajnu obljetnicu hrvatskog šumarstva.
Četvrt tisućljeća upravljanja šumama, jednim od prirodnih resursa na kojem je utemeljen važan segment gospodarstva hrvatske države, zasigurno sve djelatnike u šumarstvu, ali i mene osobno, čini ponosnima na postignuća u gospodarenju šumama koja moramo u slavljeničkim prigodama isticati. Ujedno moramo istaknuti i činjenicu da Hrvatska u ovom sektoru ima potencijal za snažniji razvoj i stvaranje novih radnih mjesta, imajući na umu daje stabilnost šumskog ekosustava, njegovo održavanje i poboljšavanje, jedini jamac dugoročne održivosti šuma, a time i šumarstva i svih sektora koji se temelje na šumama.
Jubilarne godine i njihovo obilježavanje prigoda su za prisjećanje na sve one koji su kroz dugu povijest gospodarenja šumama pridonijeli uspjehu šumarstva, ali i razumijevanju povezanosti ekonomske i društvene dimenzije šuma te respektiranju šumskog ekosustava i u njemu sačuvane biološke raznolikosti. Imajući to u vidu, a s obzirom da neću biti u mogućnosti prisustvovati svečanostima 12. i 13. lipnja 2015. u Otočcu i Baškim Oštarijama, koristim ovu prigodu izraziti zahvalnost svima koji su pridonijeli održivom gospodarenju šumama te čestitati Vama i svim djelatnicima u šumarstvu visoku obljetnicu.
                                                            Uz izraze poštovanja,
                                                                      Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.                               PDF
 
Nagrada za priču dugu 250 godina
 
U zagrebačkom parku Bundek otvorena je izložba Floraart. Među 161 domaćim i 16 stranih izlagača iznimno pomno su se pripremile i Hrvatske šume u što će se moći uvjeriti svi koji tijekom ovog tjedna posjete Bundek. Lijepo, oku ugodno osmišljen prostor Hrvatskih šuma i ove je godine osvojio nagradu organizatora, ovaj puta pod nazivom: Nagrada za priču dugu 250 godina. Brojka 250 ističe se i na velikom beneru koji ima za cilj informirati širu javnost o toliko godina organiziranog šumarstva u Hrvatskoj. Hrvatske šume prikazale su se na Bundeku po deseti put, od kada se ova za Hrvatsku iznimno značajna izložba održava, u tome kako ga je nazvao gradonačelnik Bandić, dnevnom boravku Zagrepčanaca . Za posebno lijep izgled prostora Hrvatskih šuma na posebnu obljetnicu zaslužna je stručna suradnica Tatjana Đuričić Kuric, a za odabir najljepših šumskih i ukrasnih sadnica djelatnici rasadnika na čelu s višom suradnicom u proizvodnji Mirjanom Grahovac - Tremski. Osim zelenila iz rasadnika Hajderovac, Močile, Brestje, Lukavec i Frančeskija i vrtnog namještaja koji je također proizvod našeg poduzeća, na izložbenom prostoru Hrvatskih šuma nalaze se i edukativne ploče dopremljene s Tenine poučne staze koja se nalazi u šumi kojom gospodari šumarija Lipovljani. Na svečanom otvaranju sudjelovali su članovi Uprave Hrvatskih šuma Marija Vekić i Ivan Ištok . Gradonačelnik Bandić je u slučaju kiše najavio produljenje izložbe koja službeno traje do 31. svibnja. (mg)
 
Tribina akademika Anića povodom 250. godišnjice šumarstva
 
Akademik Anić je u utorak 31. ožujka u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu održao tribinu povodom 250. godišnjice organiziranog šumarstva u Hrvatskoj. Za tako svečanu prigodu je najprije glumac Zagrebačkog kazališta Komedija Vinko Kraljević izrecitirao pjesmu Dragutina Tadijanovića Pozdrav šumi. Najavljujući Anićevo predavanje, predsjednik zagrebačke podružnice Napretka, dr. sc. Tomislav Dubravac s Hrvatskog šumarskog instituta podsjetio je prisutne na ovogodišnje važne obljetnice u šumarstvu. Tijekom tribine pod nazivom 250 godina hrvatskog šumarstva ili kako su nastale naše šume akademik Anić je ukratko opisao sve važne stavke koje su osigurale da u našoj domovini ne postoji pojam obešumljenje, a to su: šumovitost, potrajnost, prirodnost, kvaliteta, potencijal, OKFŠ, Zagrebačka škola uzgajanja šuma i tradicija. Iz tablice koju je prikazao bilo je jasno vidljivo kako se šume u Hrvatskoj s godinama šire, što treba zahvaliti načinu gospodarenja koji podržava razvoj prirodnih šuma, a koji je u suprotnosti s tehničkim pristupom šumarstvu kakav se viđa u inozemstvu. Iznio je zanimljiv podatak kako imamo najveću svjetsku površinu šuma kojima se preborno gospodari. Prošavši kratko kroz povijest šumarstva najavio je kako će vezano uz obilježavanje 250. obljetnice javno biti izložena originalna gospodarska karta iz 18. st. koja se čuva u Hrvatskom državnom arhivu. Akademik Anić je na kraju svog izlaganja iznio aktualnu problematiku šumarstva pri čemu je istaknuo zakone prema kojima je moguća gradnja na šumskome zemljištu, a da se istodobno ne podiže nova šuma na izgubljenoj površini čime se ugrožava potrajnost šuma. Istaknuo je i primjer kada Natura 2000 na prvo mjesto zaštite u šumi Spačva stavlja šumskog štetnika hrastovu strizibubu kao jedan zbog kojih bi se dio njezinih odredbi trebao bolje razmotriti. Prema stavovima akademske zajednice kao problematiku je istaknuo i OKFŠ, stratešku pogrešku transformacije Hrvatskih šuma u trgovačko društvo, planirane velike hidrotehničke zahvate koji donose narušavanje podzemnog režima voda i time uništenje šumskog ekosustava kao i krčenje mediteranskih šuma. Na kraju tog iznimno zanimljivog izlaganja je uslijedila kratka rasprava. (mg)
 
Izložba fotografija „Šuma okom šumara“ po prvi put u Ogulinu
 
U okviru aktivnosti obilježavanja 250 godina hrvatskog šumarstva, HŠD ogranak Ogulin po prvi put ugošćuje izložbu fotografija „Šuma okom šumara“. Izložba je postavljena u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin, a svečano ju je otvorio predsjednik HŠD Oliver Vlainić. Tom prigodom se kratko osvrnuo na značaj obljetnice koju slavi hrvatsko šumarstvo kao i na niz događaja putem kojih će se o istom animirati široka javnost. U kratkom povijesnom pregledu šumarstva pozornost prisutnih privukla je činjenica da su šume ogulinskog kraja pod Ogulinskom pukovnijom bile dio prvih šumarija osnovanih te davne
Detalje o izložbi bjelovarskih salona „Šuma okom šumara“ prezentirala je Daniela Kučinić, predsjednica ogulinskog ogranka HŠD-a. Uz kratki pregled svih do sada održanih salona, posebno je istaknula iznimni značaj izložbe u funkciji promicanja šumarstva i struke u zemlji i svijetu. Izložba se u Ogulinu može pogledati do 28.ožujka 2015.g. (dk)                                                             
 
Održana konferencija za medije povodom 250 godina šumarstva
 
U srijedu 18. ožujka u prostorijama Hrvatskog šumarskog društva u Zagrebu održana je konferencija za medije povodom proslave 250 godina šumarstva u Hrvatskoj kojoj su nazočili ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, član Uprave Hrvatskih šuma Ivan Ištok, akademik Igor Anić te predsjednik HŠD-a Oliver Vlainić uz prisutnost medija. Akademik Anić prisutnima je održao kratko predavanje o povijesti šumarstva dok je Oliver Vlainić predstavio plan događanja u organizaciji HŠD-a i Hrvatskih šuma koje će se odvijati tijekom cijele godine. Član uprave Ivan Ištok informirao je javnost o brojnim projektima društveno odgovornog poslovanja koje provode i u kojima sudjeluju Hrvatske šume, među ostalima i projekt Škola u šumi, šuma u školi zatim Zelenu čistku udruge Žmergo, projekte razminiranja u koje je do sada uloženo 425 milijuna kuna i dr. Ministar Jakovina istaknuo je važnost šuma i šumskih ekosustava te dobro razvijenog šumarstva koji se skrbi o tim bogatstvima. Svim šumarima od srca je čestitao na ovako velikoj i važnoj obljetnici. Za kraj, predstavnicima medija kao poklon su podijeljene sadnice normandske jele iz koprivničkog rasadnika Hrvatskih šuma Močile. (gv)                                                              FOTO
 
Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora obilježio 250. obljetnicu organizirane šumarske struke u Hrvatskoj
 
Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora održao je tematsku sjednicu u povodu 250. obljetnice organizirane šumarske struke u Republici Hrvatskoj.
Uvodno je predsjednik Odbora Franjo Lucić podsjetio kako je posljednji organizirani posjet hrvatskih šumara Hrvatskome saboru bio 1921. godine, kada je i konstituirano udruženje šumara Kraljevine SHS. Lucić je istaknuo kako su višefunkcionalnost i općekorisne funkcije šuma te dodana vrijednost koja proizlazi iz gospodarskih aktivnosti povezanih sa šumama rezultat rada hrvatskih šumara u svim segmetnima gospodarskih i društvenih zbivanja.
. . .
                                                             CJELOVITO PRIOPĆENJE            PREZENTACIJE
 
Stručno-popularni skup u Vojniću
 
Hrvatska se ponosi dva i pol stoljetnim gospodarenjem šumama, ali također posjeduje i veliki potencijal za investiranje u budućnost pošto 42 % šuma nižeg uzgojnog oblika čeka prevođenje u više uzgojne oblike, istaknuo je u svom predavanju akademik Igor Anić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu na stručno-popularnom skupu „250 godina šumarstva na karlovačkom području“, održanom 23. veljače 2015. u Vojniću. Skup je organiziran za učenike osnovnih škola od Karlovca do Topuskoga, srednjih škola iz Karlovca, predstavnike javnih ustanova, lokalne uprave i samouprave, te civilnih udruga s područja UŠP Karlovac. Za datum održavanja izabran je upravo dan 23. veljače, kad je prije točno 250 godina, 1765. godine, završen sastanak mješovitog povjerenstva u Karlovcu na kojemu je osnovana uprava šuma karlovačkoga generalata sa šumarijama u Krasnu, Oštarijama i Petrovoj gori. Cilj skupa bilo je upoznavanje raznih dobnih skupina s poviješću, sadašnjošću i perspektivama šumarstva prvenstveno na području Petrove gore, predjela čije je ime nosila prva šumarija na ovom području. Skup se sastojao od osam petnaestominutnih prezentacija, a zajednički su ga organizirali Hrvatske šume UŠP Karlovac i HŠD ogranak Karlovac. Većinu predavača, njih šest činili su zaposlenici UŠP Karlovac, ujedno i članovi karlovačkog ogranka HŠD-a, a osim spomenutog akademika Anića još jedan vanjski predavač bio je doc. dr. sc. Neven Bočić, vanjski suradnik Javne ustanove Natura viva za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije. Sudionici skupa ocijenili su ga korisnim te postoji mogućnost ponavljanja skupa u Karlovcu u nekom drugom terminu. Na kraju skupa učenicima koji su znali odgovoriti na postavljena pitanja, čiji su se odgovori krili u prezentacijama, uručene su nagrade. (ov)

                                                             PREZENTACIJE (vidi lijevo)
 
FOTO
PRESS

30.11.2015.


                    izvorni web
27.11.2015.

Dio Matoševog trga ...

                    izvorni web
29.10.2015.

VIDEO (166 MB) - samo Chrome!
                    izvorni web
18.10.2015.

GACKOM ZAJEDNO

          AUDIO 42,1 MB
13.10.2015.

12.9.2015.

VIDEO
12.9.2015.

                    izvorni web
12.9.2015.

                    izvorni web
12.9.2015.

                    izvorni web
4.9.2015.

VIDEO           izvorni web
14.8.2015.

VIDEO (25,7 MB) - samo Chrome!
14.8.2015.

                    izvorni web
2.8.2015.

30.7.2015.

1.7.2015.

                    izvorni web
14.6.2015.

VIDEO (47 MB) - samo Chrome!
                    izvorni web
13.6.2015.

                    izvorni web
13.6.2015.

                    izvorni web
12.6.2015.

                    izvorni web
6.5.2015.

                    izvorni web
16.4.2015.

                    izvorni web
16.4.2015.

                    izvorni web
11.4.2015.

                    izvorni web
25.3.2015.

VIDEO (7,89 MB) - samo Chrome!
                    izvorni web
3.4.2015.

                    izvorni web
2.4.2015.

25.3.2015.

VIDEO (7,89 MB) - samo Chrome!
25.3.2015.

                    izvorni web
25.3.2015.

                    izvorni web
24.3.2015.

                    izvorni web
23.3.2015.

                    izvorni web
21.3.2015.

                    izvorni web
20.3.2015.

                    izvorni web
18.3.2015.

                    izvorni web
18.3.2015.

                    izvorni web
12.3.2015.

VIDEO (68 MB) - samo Chrome!
                    AUDIO 13,9 MB
7.3.2015.

          AUDIO 34,1 MB
26.2.2015.

                    izvorni web
26.2.2015.

                    izvorni web
25.2.2015.

                    izvorni web
20.2.2015.

                    izvorni web
19.2.2015.

          AUDIO 23,1 MB
18.2.2015.

                    izvorni web