ARHIVAIMENIK        NATRAG


Zorislav Kajtar
(1950-2023)


Nakon kraće bolesti, 27. kolovoza u 73. godini preminuo je Zorislav Kajtar, dipl. inženjer šumarstva. Radio je u Zavidovićima, a potom na području Požege. Karijeru je završio u UŠP Požega na poslovima zaštite šuma, a veći dio svog radnog vijeka iskazuje osobitu sklonost uzgajanju, zaštiti i ekologiji šuma. Bio je član požeškog Ogranka Hrvatskog šumarskog društva. Dipl. ing. Zorislava Kajtara pamtimo kao skromnog i samozatajnog šumarskog stručnjaka koji je uvijek bio spreman svoje bogato šumarsko znanje i iskustvo prenijeti na mlađe kolege. Bio je druželjubiv, vesele naravi i uvijek spreman za razgovor uz kavu. Odlaskom u mirovinu suočio se s ozbiljnim zdravstvenim problemima, no hrabro se s njima borio do samog kraja.
Sahrana je 30.08.2023. god. u 13,30 sati na Gradskom groblju Sv. Ilije u Požegi.IMENIK        NATRAG
mr. sc. Ivica Milinović
(1930-2023)


Obaviještavamo da je u 94. godini preminuo Ivica Milinović, dipl. inž. drvne tehnologije. Ovaj Gospićanin karijeru je ostvario u DIP Ogulin a potom u Institutu za drvo u Zagrebu.IMENIK        NATRAG


Branko Trifunović
(1964-2023)


U ponedjeljak, 21. kolovoza u 60. godini života preminuo je Branko Trifunović, upravitelj Šumarije Vinkovci i uvaženi šumarski stručnjak. Bio je veliki zaljubljenik u šumu, šumarstvo i lovstvo. Neprestano je pokušavao unaprijediti posao raznim idejama koje je uvodio u proizvodni proces. Izrazito marljiv, pedantan i točan bio je uzor svim kolegama. Ogromnom radnom i životnom energijom sve oko sebe poticao je da pruže više na svim poljima rada. Vrhunski šumarski znalac, velik čovjek i vrlo uvaženi radni kolega nedostajat će svima koji su ga poznavali.
Sahrana će biti 23.08.2023. god. u 13,00 sati na Gradskom groblju u Vinkovcima.IMENIK        NATRAG


Marijan Aladrović
(1956-2023)


Sinoć je u Pleternici iznenada preminuo Marijan Aladrović, bivši voditelj UŠP Požega, bivši požeško-slavonski župan, prvi gradonačelnik Pleternice i veliki zaljubljenik u voćarstvo.
Sahrana je 11.08.2023. god. u 17,00 sati na Gradskom groblju Sv. Nikola, Pleternica.IMENIK        NATRAG


Vlatko Kuterovac
(1954-2023)


Nakon kraće i teške bolesti u Vinkovcima je preminuo vinkovački i dalmatinski šumar Vlatko Kuterovac. Nakon kraće karijere u šumariji u Cerni prešao je u UŠP Split, na Brač da bi se najdulje zadržao na poziciji upravitelja Šumarije Sinj. Do mirovine je bio djelatnik Direkcije Hrvatskih šuma u Sektoru za reviziju i nadzor. Pokop cijenjenog kolege biti će u Vinkovcima 25. 7. 2023. u 12:00.IMENIK        NATRAG


Goran Klos
(1960-2023)


Obavještavam Vas da je nakon duge i teške bolesti preminuo naš kolega Goran Klos, dipl. inž. šum.
Posljednji ispraćaj održati će se dana 26. 06. 2023. godine u 14,00 sati na mjesnom groblju u Đurđevcu.IMENIK        NATRAG


Perica Benčić
(1948-2023)


U 75. godini preminuo je dipl. ing. Perica Benčić, šumarski stručnjak i svojedobno upravitelj Šumarije u Kutjevu. Rođen je 18. lipnja 1948. u Požeškoj Koprivnici, a osnovnu školu pohađa u rodnom mjestu i Pleternici. Gimnaziju je završio u Požegi 1967., a iste godine upisuje Šumarski fakultet u Zagrebu na kojem diplomira 22. siječnja 1974. Nakon pripravničkog staža u Odjelu za uređivanje šuma ondašnjeg Šumskog gospodarstva Slavonska Požega, odlazi raditi u Šumariju Kutjevo, gdje kasnije postaje upravitelj. Radi i na poslovima rasadničarske proizvodnje u šumsko-hortikulturnom rasadniku Hajderovac kod Bekteža.
Tijekom radnoga vijeka dipl. ing. Perica Benčić pokazivao je osobitu sklonost prema uzgajanju šuma, a autor je popularnog priručnika (vodiča) „Poučna staza Hajderovac“. Njegov omiljeni hobi bio je pčelarstvo, a zajedno s dipl. ing. Davorinom Krakarom napisao je internu studiju „Uloga hrasta sladuna u pčelarstvu Požeške kotline i proizvodnji meda“, u izdanju Pčelarske udruge „Zlatna dolina“. U zasluženu mirovinu odlazi 2009. godine. Pogreb ovoga cijenjenog šumarskog stručnjaka iz požeškog kraja obavljen je na gradskom groblju u Kutjevu. Izraze iskrene sućuti upućujemo članovima njegove obitelji. Počivao u miru Božjem. (it)

IMENIK        NATRAG


Karlo Devčić
(1938-2023)


Preminuo je inžinjer Karlo Devčić, zagrebački šumar koji je većinu svog radnog vijeka proveo na području Like, da bi se na koncu skrasio u Brinju, gdje je i umro. Tijekom radnog vijeka, kog je započeo kao tehnički suradnik na Šumarskom fakultetu kod prof. Plavšića na Ekonomici, uglavnom je radio kao uređivač ili kao upravitelj u nekoliko šumarija u Lici, a u jednom trenutku je bio i direktor OOUR-a za iskorištavanje šuma u Vrhovinama. Karijeru je okončao kao upravitelj Šumarije Brinje.IMENIK        NATRAG

Zdravko TURK
(1959-2023)


Objavljujemo tužnu vijest da nas je zauvijek, u 64. godini života, napustio Zdravko Turk, dipl. ing., dugogodišnji upravitelj šumarije Tršće, UŠP Delnice. Šumarstvo je studirao na šumarskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu gdje je diplomirao 1985. godine. Radni vijek proveo je u šumama Gorskog kotara gdje ga svi pamte kao vrsnog šumara, uzornog kolegu vedrog i blagog karaktera.
Bio je član je HŠD ogranka Delnice, LD "Tetrijeb" Gerovo, zaljubljenik u puholov.
Posljednji ispraćaj kolege Zdravka Turka biti će u četvrtak, 2. ožujka u 15:00 sati na mjesnom groblju u Gerovu.

IMENIK        NATRAG

Goran VIDEC
(1977-2023)


Objavljujemo tužnu vijest da nas je nakon naglog pogoršanja zdravstvenog stanja proteklih par tjedana, zauvijek napustio Goran VIDEC, donedavni načelnik Sektora šumarstva u Upravi šumarstva, lovstva i drvne industrije u Ministarstvu poljoprivrede i član Upravnog odbora Hrvatskog šumarskog društva.

Prema usmenim informacijama, sahrana će biti u srijedu 15.2.2023. u 14 sati na gradskom groblju u Varaždinu.

IMENIK        NATRAG

Mladen FIGURIĆ
(1943-2023)


Objavljujemo tužnu vijest da je 4/5. veljače 2023. godine u 80. godini života preminuo prof.dr.sc.dr.h.c. MLADEN FIGURIĆ,član savjetnik Akademije šumarskih znanosti i dugogodišnji sveučilišni profesor, predstojnik Zavod za organizaciju proizvodnje Fakultet šumarstva i drvne tehnologije i dekan našeg Fakulteta u 3 mandata.
Akademija šumarskih znanosti

IMENIK        NATRAG


Milan BUTKOVIĆ
(1932-2023)
U Senju je preminuo značajni bjelovarski šumar Milan Butković - Minda. Rođeni Krivopućanin gotovo cijeli radni vijek odradio je najprije u bjelovarskooj taksaciji, koju je vodio skoro 20 godina, da bi ga na kraju okončao kao upravitelj Uprave šuma Bjelovar do 1998. kad je umirovljen. Istog se je časa vratio u svoj voljeni Senj, gdje je krajem siječnja i preminuo.

IMENIK        NATRAG


Željko MIKIĆ
(1961-2023)


Preminuo je Željko Mikić, aktualni i dugogodišnji upravitelj Šumarije Hrvatska Dubica. Živio je i djelovao u teška vremena na zahtjevnim prostorima i nije se libio dati svoj doprinos boljitku, kako funkcijom šumara, tako i sa pozicije branitelja. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990.-1993. i Medalje Oluja 95, a 1996. odlikovan je Redom hrvatskoga pletera za osobiti doprinos razvoju i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana. Na žalost, veliki ratnik izgubio je svoju posljednju bitku od zlokobne bolesti.IMENIK        NATRAG

Milan - Juraj HERAK
(1933-2023)

IMENIK        NATRAG


Davorin Krakar
(1949-2022)
Otišao je veliki požeški šumar, pčelar, fotograf ... aktivni član Hrvatskog šumarskog društva, od 1986. do 1989. i predsjednik požeškog ogranka HŠD.

Kao zakleti ortodoksni šumar zagrebačke škole prosvjedujem zbog naše indolencije, spore kristalizacije stajališta o ukupnoj organiziranosti šumarstva i pokušaja prepisivanja nečijih recepata. ... U prvom redu smatram kako je nedovoljan naš glas u stvaranju konvencionalnog mišljenja o ulozi šumara u globalnom ekosustavu. Vlastiti «credo» u potrajnost prihoda i suviše je zanemaren. Suicidno je govoriti samo o proizvodnji, financijski stabilnom javnom poduzeću, a ne govoriti o velikim sredstvima, trudu, pozornosti i znanju, koji se ulažu u osiguranje te potrajnosti, za sve buduće naraštaje. (časopis HŠ 52, 2001.)
IMENIK        NATRAG

Ladislav Mavračić
(1924-2022)

IMENIK        NATRAG


Mladenka Ivančić
(1957-2022)
Poštovani kolegice i kolege, primili smo tužnu vijest o smrti naše drage članice Mladenke Ivančić iz Ravne Gore.
Posljednji ispraćaj održat će se 16. studenog 2022. godine u 16 sati na mjesnom groblju u Ravnoj Gori.
Iskrena sućut Vilku i cijeloj obitelji.
Hrvatsko šumarsko društvoIMENIK        NATRAG


Antun Zlatko Lončarić
(16.5.1946. - 3.11.2022.)U tragičnoj prometnoj nesreći u Samatovcima nedaleko Osijeka život je izgubio Antun Zlatko Lončarić.

Dugogodišnji urednik novina Slavonska šuma, svih 65 brojeva novina Hrvatske šume a potom i 40 brojeva časopisa Hrvatske šume, Zlatko je ostavio značajnog traga u promicanju šumarske struke. Stoga je Hrvatsko šumarsko društvo na 116. Skupštini 2012. godine, njemu i nekolicini njegovih kolega dodijelilo posebno priznanje.

Iako agronom po obrazovanju, ali nesumnjivo novinar po zanimanju, također i ljubitelj prirode i planinar u duši, Zlatko je i idejni pokretač i prvi tajnik Planinarskog društva ŠUMAR, a kao vrsnom fotografu značajan je i njegov doprinos manifestaciji Šuma okom šumara.IMENIK        NATRAG


Željko Prevoznik
(1967-2022)
Poštovani kolegice i kolege, primili smo tužnu vijest o smrti našeg člana Željka Prevoznika.
Posljednji ispraćaj Željka Prevoznika održat će se 26. rujna 2022. godine u 14:00 sati na groblju u Bilju.
Brzojav sućuti možete poslati na adresu: Biljske satnije ZNG 40, Bilje.IMENIK        NATRAG


mr. sc. Josip Dundović
(1941-2022)
Poštovani kolegice i kolege, primili smo tužnu vijest o smrti našeg člana i barda hrvatskoga šumarstva mr. sc. Josipa Dundovića.
Prvi direktor Hrvatskih šuma u najtežim je mogućim okolnostima (od 1991. do 1996.) uspješno uspostavio i vodio ovo jedinstveno poduzeće.
Dugogodišnji član Hrvatskog šumarskog društva bio je i dugogodišnji član njegova predsjedništva, predsjednik Nadzornog odbora, a potom i ponosni voditelj Sekcije za biomasu HŠD.
Posljednji ispraćaj mr. sc. Josipa Dundovića održat će se u ponedjeljak, 22. kolovoza 2022. godine u 13:00 sati na groblju u Našicama.IMENIK        NATRAG


mr. sc. Andrija Vranjković
(1930-2022)IMENIK        NATRAG


prof. dr. sc. Ankica Pranjić
(1932-2022)
Objavljujemo tužnu vijest da je 2. srpnja 2022. godine u 91. godini života preminula prof. dr. sc. Ana Pranjić, počasna članica Akademije šumarskih znanosti i dugogodišnja sveučilišna profesorica dendrometrije i šumarske biometrike na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Akademija šumarskih znanosti

IMENIK        NATRAG


Željko Kalauz
(1963-2022)

U obavljanju svojih redovitih sindikalnih aktivnosti iznenada je preminuo dugogodišnji predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz. Ovaj vinkovački šumar bio je na čelu najvećeg među šumarskim sindikatima punih 13 godina, od 25. travnja 2009. godine.

IMENIK        NATRAG


Predrag Bolont
(1936-2022)

IMENIK        NATRAG


Boris Drenjančević
(1963-2022)

IMENIK        NATRAG


dr. sc. Miroslav Harapin
(1929-2022)

Doktor znanosti Miroslav Harapin, veliki znanstvenik i stručnjak na polju zaštite šuma, počasni član Akademije šumarskih znanosti, član Hrvatskog ekološkog i Hrvatskog šumarskog društva umro je 17. veljače 2022. godine.
Ispraćaj cijenjenog i dragog pokojnika biti će u petak 25. veljače u 10:40 na krematoriju na Mirogoju.

IMENIK        NATRAG

Đuro Kranželić
(1944-2021)
Poštovani kolege i prijatelji, prisiljeni smo vas uznemiriti tužnom viješću, u ove dane okupljanja obitelji, topline i radosti , da nas je napustio kolega i prijatelj Đuro Kranželić. Mnogi ga znaju po kontaktima i druženjima u sklopu poslova koje je vodio u lovnom gospodarenju na području Šumarija Repaš i Đurđevac.
Rođen je 15. 10. 1944. U Velikom Trojstvu. Od oca Martina i majke Marije r. Rac. Hrvat, rimokatolik. Roditelji su mu bili poljodjelci. Osnovnu je školu završio u Vel. Trojstvu 1958., a Srednju šumarsku u Karlovcu 1964. U međuvremenu, nakon osnovne škole završio je tečaj za lugare u trajanju od jedne godine u Cerniku kod Nove Gradiške u organizaciji Šumskoga gospodarstva Nova Gradiška. Šumarstvo je studirao na Šumarskom fakultetu u Sarajevu. Diplomirao je 1970. Pripravnički je staž obavio u Šumariji Repaš, zatim je referent za iskorišćivanje šuma do 1980., a od 20.8.1980. bio je upravitelj Radne jedinice Lovna uprava Đurđevac, sa sjedištem na Fazaneriji - Đurđevački peski. Na tom je mjestu ostao deset godina - do 1990. Nakon reorganizacije šumarstva, od 1991. radi u JP "Hrvatske šume", Šumarija Đurđevac, Uprava šuma Koprivnica na mjestu revirnika na poslovima lovstva. Od 1.11.1993. revirnik je u Šumariji Kloštar Podravski. Kasnije opet radi kao voditelj fazanerije i Lovačkog doma Peski, odakle odlazi u mirovinu. Cijeli radni vijek je proveo u Hrvatskim šumama d.o.o. i pravnim prednicima.
Kao mladi inženjer šumarstva, osnovao je obitelj sa suprugom Božicom Jelušić, poznatom hrvatskom književnicom, za koju je, kad bi je spominjao, birao samo najljepše riječi. Ona je poznata i širim šumarskim krugovima kao pjesnikinja prirode i šume i kao veliki borac za zaštitu prirode i rijeke Drave.

Posljednji ispraćaj će biti u Velikom Trojstvu u ponedjeljak 27. 12. 2021. u 13 sati.

IMENIK        NATRAG


Karlo Posavec
(1927-2021)

IMENIK        NATRAG


Josip (Robert) Crnković
(1939-2021)

IMENIK        NATRAG


Krunoslav Glova
(1957-2021)

IMENIK        NATRAG


prof. dr. sc. Jozo Franjić
(1966-2021)

Poštovani kolegice i kolege,

Ovim vam putem prenosim tužnu vijest da je danas, u 56. godini života, preminuo naš cijenjeni profesor Josip Franjić.

Sahrana pokojnog profesora Joze Franjića održat će se u petak 12. studenog u 13 sati na mjesnom groblju u Musiću kraj Levanjske Varoši.

S poštovanjem i uz srdačan pozdrav,

Dekan
prof. dr. sc. Tibor Pentek

IMENIK        NATRAG


Miroslav Rukavina
(1942-2021)

IMENIK        NATRAG


Zoran Sabljarić
(1961-2021)
Koliko god smo bili svjesni da ćeš teško izdržati dugotrajnu borbu s opakom bolešću toliko smo se nadali čudu koje se nažalost nije dogodilo. Dragi Zoki, fizički si nas napustio 3. travnja 2021. godine, ali tvoj snažan duh i nasljeđe ostat će zauvijek zapamćeni i zabilježeni u sadašnjim i budućim generacijama zaposlenika karlovačke podružnice Hrvatskih šuma, ali i šire. Iako nisi doživio ni puni radni vijek, svojim djelovanjem ostavio si zapažen trag ne samo u šumarskoj struci nego i u drugim poljima u kojima si se okušao. Volio si svoj rodni Cerovac Vukmanićki, Karlovac, Karlovačku županiju, a nadasve Hrvatsku. Volio si svoju obitelj kojoj ćeš ostati nenadoknadiv gubitak.
Dragi naš Zorane ostat ćeš u sjećanju brojnim mladim kolegicama i kolegama koje si zaposlio i pomogao u razvoju njihovih karijera. Pamtit ćemo te po tvojoj energiji koju si prenosio na svoje suradnike i zaposlenike prilikom realizacije brojnih projekata. Ideje koje su nastajale u tvojoj glavi znale su biti neshvaćene jer su bile ispred svoga vremena, ali vrijeme je pokazalo da si često bio u pravu.
Dragi Zoki, počivao u miru i neka ti je laka hrvatska zemlja. Nedostajat ćeš nam.
Zaposlenici Uprave šuma Podružnice Karlovac i članovi HŠD-a ogranka Karlovac

IMENIK        NATRAG


akademik Slavko Matić
(1938-2021)
Akademik Slavko Matić, profesor emeritus Šumarskog fakulteta i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog šumarskog društva od 1994. do 2006., napustio nas je 30. ožujka 2021. godine.


IMENIK        NATRAG


Mario Gašparac
(1956-2021)
U velikoj tuzi javljamo da nas je 22. veljače 2021. godine napustio dragi kolega Mario Gašparac, dipl. ing. šum., stručni suradnik za pripremu rada u proizvodnom odjelu Uprave šuma Podružnice Delnice. Mario Gašparac rođen je 25. svibnja 1956. godine. Osnovnu školu kao i gimnaziju završio je u Delnicama a šumarski fakultet u Zagrebu. Odmah se zapošljava u tadašnjem OOUR-u šumarstva na radnom mjestu referenta održavanja te slijedeće godine kao referent pripreme rada a ubrzo postaje i upravitelj CMS Lučice. Osnivanjem poduzeća Hrvatske šume, Mario je započeo na radnom mjestu revirnika u šumariji Delnice, Uprave šuma Delnice te nakon toga kao stručni suradnik za pripremu rada kao i stručni suradnik za građevinarstvo i investicije da bi nakon toga više godina obnašao i funkciju upravitelja šumarije Delnice.
Mario je u svom stručnom radnom stažu obnašao puno dužnosti i baš svaku obvezu shvaćao je izuzetno odgovorno i savjesno. Trebao je uskoro u zasluženu mirovinu ali nas je prerano napustio otišavši na vječni počinak.
Mario, naš Marić kako smo ga zvali, ostat će nam u sjećanju kao šumar i napose dobar čovjek, koji je uvijek na stručan ali istovremeno srdačan i druželjubiv način, obnašao posao sa svojim kolegama. Raditi sa njime bilo je veliko zadovoljstvo.
Posljednji ispraćaj biti će 26. veljače 2021. godine u 15 sati na groblju u Delnicama.
Dragi Mario, uz naša sjećanja i zahvalu počivao u miru.

IMENIK        NATRAG


Zdravko Pavlešić
(1963-2021)
S neizmjernom tugom javljamo da nas je jutros 15. veljače 2021. nenadano napustio kolega Zdravko Pavlešić, dipl. ing. šum., upravitelj šumarije Cetingrad preminuvši u 58. godini života. Kao i svakoga radnog dana krenuo je na posao, ali zbog slabosti nije stigao do posla, a srce nije izdržalo te je naglo preminuo u svom rodnom Slunju. Kolega Zdravko Pavlešić rodio se 29. studenoga 1963. Nakon završene osnovne školu u Slunju upisao je Šumarsku školu u Karlovcu na kojoj je maturirao 1982. godine. Daljnje školovanje odvelo ga je na Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirani inženjer šumarstva postao je u travnju 1990. godine, a iste godine započeo je pripravnički staž u šumariji Slunj. Početkom 1991. godine prešao je u šumariju Rakovicu gdje ga je zatekao početak Domovinskog rata u kojemu je i sam sudjelovao. Kratko vrijeme proveo je u RJ Transport i mehanizacija Karlovac, a od 1992. do 1995. godine radio je kao taksator u Odjelu za uređivanje šuma UŠ Karlovac. Nakon oslobodilačke operacije „Oluja“ u kolovozu 1995. godine imenovan je upraviteljem šumarije Cetingrada te je tu funkciju obnašao više od 25 godina sve do današnjeg dana.
Kolega Zdravko volio je svoj Slunj u kojemu je bio i zamjenik gradonačelnika te gradski vijećnik. Pogotovo je volio svoju šumariju Cetingrad i njene zaposlenike s kojima je živio kao u obitelji. Svi pamtimo Zdravkovu srdačnost i gostoljubivost koju je uvijek svima rado poklanjao kao i njegov smisao za šalu i druženje. Sad će nam sve to silno nedostajati, a pogotovo njegovim najmilijima.
Posljednji ispraćaj bit će 16. veljače 2021. s početkom u 15 sati na groblju u Slunju.
Dragi Zdravko, laka ti bila hrvatska zemlja i počivao u miru.

IMENIK        NATRAG

Ivan Mrzljak
(1929-2021)


IMENIK        NATRAG

Andrija Štefančić
(1941-2020)

IMENIK        NATRAG

Stevo Orlić
(1934-2020)
dr. sc., znanstveni savjetnik u trajnom zvanju
Poštovane kolegice i kolege,
S osobitom tugom javljamo Vam da je naš dragi kolega i prijatelj dr. sc. Stevo Orlić, umirovljeni znanstvenik Hrvatskog šumarskog instituta preminuo u svojoj 87-oj godini života. Obitelj dragog nam pokojnika moli za tihu sućut.
S osobitim poštovanjem,
Doc. dr. sc. Sanja Perić

IMENIK        NATRAG

Viktor Lochert
(1940-2020)
Obavještavamo vas da je preminuo cijenjeni kolega Viktor Lochert, dipl.ing.šumarstva, doajen urbanog šumarstva u RH. Svi koji su ga poznavali znaju sa kojom je strašću i energijom prenosio svoja znanja i iskustva iz područja arborikulture i urbanog šumarstva općenito na sve nas koji se bavimo tom djelatnošću. Jedan je od utemeljitelja Hrvatske udruge za arborikulturu (HUA) i Sekcije za urbano šumarstvo pri Hrvatskom šumarskom društvu. Vrijeme će pokazati koliko je značio za struku i koliko će nam nedostajati.

IMENIK        NATRAG
Božidar Petrić
(1931-2020)
dr. sc., dipl. ing. drvne industrije, redoviti profesor Anatomije drva i Zaštite drva i drvnih proizvoda
U petak, 25. rujna 2020. godine, napustio nas je prof. dr. sc. Božidar Petrić, dugogodišnji redoviti član i član savjetnik Akademije šumarskih znanosti.

IMENIK        NATRAG

Stanislav Sever
(1935-2020)
dr. sc., dipl. ing. šumarstva, dipl. ing. strojarstva
profesor emeritus Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; redoviti član Akademije šumarskih znanosti i član emeritus Akademije tehničkih znanosti Hrvatske
Zabrinut sam zbog neukosti i bešćutnosti prema šumi
Stanje je u šumarstvu i loše i dobro. Loše zbog neredovitosti isplate plaća, terenskih dodataka i regresa, zbog radnih sredstava koja su u prosjeku sva otpisana, zbog tržišta drvnim sortimentima koje je upravljano netržišnim uredovanjem, zbog toga što je neprirodna podjela na šumarske i nešumarske poslove zamijenila podjelu na uspješne i gubitne. S druge strane, gledajući ono najvrijednije o čemu skrbimo, hrvatske šume, stanje je takvo da nam na bogatstvu zavide i mnoge šumarski razvijene zemlje.
Razgovor u časopisu Hrvatske šume 16/1998


IMENIK        NATRAG

Tomislav Rukavina
(1936-2020)


IMENIK        NATRAG


Stjepan Mikuc
(1930-2020)


IMENIK        NATRAG


Ante Stanković
(1940-2020)


IMENIK        NATRAG
U SPOMEN - DANKA JELEN
Kažu da kad šumar ode, šuma na trenutak utihne,
zastane, a stabla se naklone…

U petak ujutro na Hvaru je bilo jako tiho, stabla su pognula glavu, a bor je pustio svoje suze da teku… Otišla je naša Danka.
Izgubila je borbu s teškom bolesti.

Danka Jelen završila je šumarski fakultet 1977. u Sarajevu. Ratni vihor je iz Bugojna donosi u UŠP Split gdje od 1992. radi u Odjelu za uređivanje, a potom kao upravitelj Šumarije Hvar.
S tog radnog mjesta je otišla u mirovinu.

Draga Danka, hvala ti za svaki savjet, za svaku stručnu pomoć, svaku toplu riječ, osmjeh… Hvala ti što si bila inspiracija kad je šumarstvo postajalo samo posao, a ne i ljubav…

Počivaj u miru.

Danka Jelen
(1954-2019)


IMENIK        NATRAG


Anton Škunca
(1931-2019)


IMENIK        NATRAG
Branko Ožbolt
(1963-2019)


IMENIK        NATRAG
Marko Kljajić
(1931-2019)


IMENIK        NATRAG


Simo Milković
(1927-2019)


IMENIK        NATRAG


Savo Trbojević
(1935-2019)


IMENIK        NATRAG


Mladen Stojković
(1923-2019)


IMENIK        NATRAG


Albert MEŠTRIĆ
(1932-2019)


IMENIK        NATRAG


dr.sc. Juraj MEDVEDOVIĆ
(1935-2019)


IMENIK        NATRAG


TOMISLAV HESKI
(1931-2019)


IMENIK        NATRAG


MIRKO FRČO
(1931-2019)


IMENIK        NATRAG


BRANKO BELČIĆ
(1956-2018)


IMENIK        NATRAG
prof. dr. sc. ŠIME MEŠTROVIĆ
(1933-2018)U četvrtak, 13. rujna 2018. godine, u 85. godini, nakon duge i teške bolesti, napustio nas je jedan od utemeljitelja Akademije šumarskih znanosti i njezin redoviti član, prof. dr. sc. Šime Meštrović.
Pogreb će biti u utorak, 18. rujna 2018. godine u 13,20 sati iz mrtvačnice na Mirogoju.

IMENIK        NATRAG
IVAN ŠTANFAR
(1951-2018)

U nedjelju 29. srpnja u 68. godini života, nakon kraće teške bolesti preminuo je kolega Ivan Štanfar.


IMENIK        NATRAG
DAMIR RUŽIĆ
(1938-2018)

U ponedjeljak 5. ožujka u 80-toj godini života preminuo je naš kolega Damir Ružić. Kolega Ružić rođen je 2.rujna 1938. godine u Varaždinu. Osnovnu školu završio je u mjestu Sv. Ivan Žabno 1952. Maturirao je na IV. gimnaziji u Zagrebu 1957. godine. Diplomirao je Šumarstvo na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1962. godine. Iste godine se zapošljava u Šumariji Sv. Ivan Žabno, Šum.-gospodarstvo Križevci. Nakon ukidanja te šumarije, od početka 1964. kolovoza iste god. radi u Šumariji Vrbovec, kao pripravnik. Od rujna 1964. do kraja 1969. godine nalazio se u Šumariji Sokolovac, ŠG Koprivnica, kao referent. Stručni ispit položio je 1968. godine Od početka 1970. upravitelj je RJ Transport i mehanizacija Lepavina, ŠG Koprivnica. Od polovine 1972. upravitelj je Šumarije Sokolovac. Godine 1980. prelazi na rad u "Bilokalnik" Koprivnica, zatim u "Unijapapir" Zagreb na komercijalne poslove. Dana 1.1.1992. vraća se na radno mjesto upravitelja Šumarije Sokolovac, a 16.11.1993. odlazi u invalidsku mirovinu. Polaganje urne dragog nam pokojnika bit će u utorak 13. ožujka u 14: sati na mjesnom groblju Sv. I. Žabno. (gv)

IMENIK        NATRAG
prof. dr. sc. ANTE P. B. KRPAN
(1942-2018)U petak 9. veljače 2018. nakon duge i teške bolesti u 76. godini preminuo je prof. Ante Krpan. Sahrana će se održati na groblju Mirogoj u srijedu, 14.02.2018. u 14,10 sati.

IMENIK        NATRAG
ANTON SABO
(1952-2018)Preminuo je kolega Anton Sabo, donedavni djelatnik Sektora za unutarnju reviziju i nadzor Hrvatskih šuma. Posljednji ispraćaj cijenjenog kolege biti će na Gradskom groblju u Delnicama, u utorak 6. veljače 2018. godine
u 15:00 sati.

IMENIK        NATRAG
GORAN CAJZEK
(1957-2018)

Umro je kolega Goran Cajzek, dugogodišnji djelatnik Hrvatskih šuma. Sahrana će biti u PONEDJELJAK 22. siječnja 2018. u 11,35 sati na Krematoriju.

IMENIK        NATRAG
dr. sc. STJEPAN TKALEC
(1937-2017)

IMENIK        NATRAG
mr. sc. GAŠPAR FABIJANIĆ, dipl. inž. šum.
(1933-2017)
Umro je Gašpar Fabijanić, diplomirani inžinjer šumarstva i magistar šumarskih znanosti, dugogodišnji stručnjak u uređivanju šuma, u kojem je proveo cijeli radni vijek. U ŠG Karlovac je radio od 1962. godine, a bio je jedan je od stvaratelja jedinstvenog poduzeća Hrvatske šume i prvi šef Službe za uređivanje šuma od 1.11.1991. Miran i staložen, a istodobno stručan čovijek, ostat će u zapamćen u Hrvatskim šumama i hrvatskom šumarstvu. Počivao u miru.

        NATRAG
DUBRAVKO ZEMČAK
(1961-2017)
Obavještavam vas da je nakon teške bolesti u 57. godini života preminuo naš dragi kolega DUBRAVKO ZEMČAK.
O našem Babi, kako smo ga svi zvali, teško je naći riječi koje bi ga opisale. Svima koji su ga poznavali dovoljno je bilo reći samo BABO i svi su znali da iza tog nadimka stoji čovjek, jedan jedini, prepoznatljivi, neponovljivi, čovjek kojeg smo svi voljeli, čovjek koji je bio pun specifičnog duha i dosjetki svojstvenih samo njemu, po kojima ćemo ga zauvijek pamtiti.
Prema njegovoj posljednjoj želji, sahrana će se obaviti isključivo u krugu njegove najuže obitelji, pa vas molim da poštujete njegovu želju. (mm)

IMENIK        NATRAG
TANJA DEVČIĆ
(1946-2017)


Dugogodišnja novinarka i urednica Hrvatskog radija, ugledna ekološka novinarka i dobitnica brojnih priznanja za rad na tom području, a istodobno poznavateljica i osvjedočena prijateljica i pobornica šumarske struke, napustila nas je u 72. godini života. Njene Zelene minute na Drugom programu Hrvatskog radija svojedobno su bile svakodnevno svjedočenje vrhunske ekološke uloge hrvatskog šumarstva u okružju koje tu ulogu možda i nije tada prepoznavalo. Na tom tragu i Hrvatsko šumarsko društvo još 2012. počastilo je Tanju Devčić svojim priznanjem i time je počasno primilo u svoje redove.
Posljednji ispraćaj Tanje Devčić biti će u srijedu 11. listopada u 12.50 sati na zagrebačkom krematoriju.
   IMENIK

IMENIK        NATRAG
KRUNOSLAV MAŠIĆ
(1953-2017)


Obavještavamo Vas da je danas umro naš kolega i prijatelj Krunoslav Mašić, dipl. ing. šum.. Ispraćaj dragog pokojnika biti će sutra 12. listopada u 15,30 sati sa Gradskog groblja u Našicama. Rođen 27. travnja 1953. godine u Đurđenovcu, nakon završene gimnazije u Našicama, upisuje Šumarski fakultet u Zagrebu na kojem je diplomirao dana 20. studenog 1979. godine. Zapošljava se 1980. godine u UŠP Našice, prvo kao pripravnik a nakon toga radi u Šumariji Našice do 1999. godine kada prelazi u Stručne službe i radi kao stručni suradnik ZNR i PPZ objekata. Mnoge generacije šumskih radnika-sjekača i ostalih radnika upoznao je sa opasnostima struke i pripremio za rad na siguran način. Svojim predanim radom i požrtvovnošću ostavio je neizbrisiv trag u svijesti radnika da uvijek pristupaju poslu na ozbiljan i odgovoran način. Prilazio je ljudima s izrazitom empatijom kao vječiti borac protiv ljudske nepravde i nepoštenja. Zračio je vedrim i razigranim duhom, razveseljavajući sve oko sebe, a svojim humorom je nasmiješio mnoga ozbiljna lica i otvorio mnoga srca. Umro je u krugu obitelji. Neka mu je laka hrvatska zemlja. (mk)

IMENIK        NATRAG
ŽELJKO ĐURKOVIĆ, dipl. inž. šum.
(1947-2017)

IMENIK        NATRAG
dr. sc. JOSO GRAČAN
(1937-2017)
Dipl. ing. šumarstva, dr. sc., znanstveni savjetnik. Rođen u Slunju 1937. Diplomirao na ŠF Zagreb 1962. a 1984. doktorirao tezom Varijabilnost provenijencije obične smreke (Picea abies /L./ Karst.) u dijelu prirodnog rasprostranjenja. God. 1971. na specijalizaciji iz populacijske i kvantitativne genetike na North Carolina State University u Raleighu (SAD). Od 1973. znanstveni je suradnik i od 1985. znanstveni savjetnik. Dugogodišnji je ravnatelj Šumarskog instituta u Jastrebarskom. Objavio je više od šezdesetak znanstvenih i stručnih članaka u zbornicima domaćih i inozemnih skupova te periodicima.    IMENIK    HBL

IMENIK        NATRAG
VLADO ŠOŠTARIĆ
(1955-2016)
Dana 4.svibnja 2016.godine, na dan Sv.Florijana, zaštitnika vatrogasaca, iscrpljen bolešću napustio nas je naš dragi prijatelj i kolega Vlado Šoštarić nadimkom Kanader, dipl.ing šumarstva te ing. zaštite od požara. Od Vlade smo se oprostili 9.svibnja 2016. godine na mirogojskom Krematoriju uz vatrogasne i vojne počasti. Na vječni počinak ispratili su ga svećenici vlč. Alfred Kolić i vlč.Stjepan Levanić, njegova obitelj, rodbina, prijatelji, kolege sa Šumarskog fakulteta, brojni vatrogasci iz Hrvatske i Slovenije te suborci, prijatelji i poznanici.
. . .
Ovaj izuzetan i izvanserijski čovijek nedostaje će nam svima nama koji smo ga poznavali. Hvala ti prijatelju i kolega za toliko puno toga što si nam ostavio stručno, ljudski i prijateljski. (Ž. Španjol)
IMENIK        NATRAG

IMENIK        NATRAGPoštovane kolegice i kolege obavještavamo Vas da nas je napustio naš uvaženi i dragi kolega Boris Miklić.
Boris je rođen u Rijeci 13.10.1950.g., osnovnu je školu polazio i završio u Triblju 1965., a srednju Šumarsku školu u Delnicama 1969. godine. Šumarstvo je studirao na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je na Šumsko-biološkom odjelu 21.4.1976. Nakon diplomiranja prvo zaposlenje dobio je 1.6.1976. u ŠG Senj, u Odjelu za uređivanje šuma. Po završetku pripravničkoga staža i odsluženju vojnog roka nastavlja rad na uređivanju šuma sve do 31.3.1984. g. Kad je osnovano Goransko-primorsko ŠG Delnice, 1.4.1984. imenovan je pomoćnikom direktora OOUR-a za iskorišćivanje šuma Novi Vinodolski, a osnivanjem JP "Hrvatske šume" postaje upraviteljem Šumarije Novi Vinodolski UŠP Senj sve do 2006 godine, zatim savjetnik u uredu voditelja do 2013. g. te kao stručni suradnik za mehanizaciju do 2014. kada odlazi u mirovinu.
Uz članstvo u HŠD-u, ogranak Senj bio je dugogodišnji predsjednik LD "Medviđak" Drivenik i član Izvrsnog odbora Lovačkog saveza Županije primorsko-goranske. Pred komisijom HLS 11.12.1996. položio je ispit za ocjenjivača lovačkih trofeja.    IMENIK

IMENIK        NATRAGPetar Nežić je rođen 12. listopada 1921. u Donjoj Reki /Jastrebarsko/ a na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu Sveučilištau Zagrebu diplomirao je 1948. godine. Prvo zaposlenje dobiva u Ministarstvu šumarstva, a potom biva upraviteljem Šumarije Mrkopalj, voditeljem planske službe ŠG "Bitoraj" Delnice, a potom upraviteljem Šumarije Delnice, da bi se 1952. konačno skrasio u Ogulinu, najprije u Šumariji Ogulin, a potom kao dugogodišnji voditelj taksacije u Ogulinu. Svojim djelovanjem uspio je čiste bukove sastojine ogulinskoga područja, do tada "preborne" šume, pripremiti za gospodarenje oplodnim sječama.
Kao dugogodišnji i zapaženi stručnjak ovog područja najzaslužniji je za uspješno orgaziranje stručno-znanstvenoga savjetovanja o gospodarenju šumama prebornoga područja održanog u Ogulinu 1979. u povodu 100. obljetnice organiziranoga šumarstva, što je rezultiralo izdavanjem posebnog trobroja Šumarskoga lista (7-9/1987.) pod naslovom "Priroda i šumarstvo Ogulinskog kraja", praktički monografijom ovog kraja.    IMENIK

IMENIK        NATRAG

IMENIK        NATRAG

IMENIK        NATRAG

IMENIK        NATRAG
PREMINUO KOLEGA MILAN PAVIČIĆ
U dubokoj boli javljamo svim poznanicima, kolegama i prijateljima, da je u šezdesetprvoj godini života preminuo naš dragi Milan Pavičić, dipl. ing. šum. Pamtit ćemo ga kao smirenog i samozatajnog šumarskog stručnjaka, koji je sam nastojao naći rješenja za mnogobrojne probleme. Otišao je naglo i nenajavljeno, nakon kratke i teške bolesti. Rođen je 26. svibnja 1956. godine u Požegi. Osnovnu školu završio je 1971. u Sesvetama, a srednju šumarsku školu 1975. u Delnicama. Diplomirao je na Šumarskom fakultetu u Zagrebu 1990. godine. Još 1981. počeo je raditi kao šumarski tehničar u Šumskom gospodarstvu Zagreb, na poslovima izgradnje cesta i kao poslovođa za iskorišćivanje šuma. Od 1987. do 1991. godine radio je na svim poslovima uređivanja šuma u Upravi šuma Zagreb, a od 1992. do 2006. godine bio je revirnik u Šumariji Dugo Selo. Zadnjih osam godina radio je kao stručni suradnik za javnu nabavu u Uredu Voditelja Uprave šuma Podružnice Zagreb. Osim toga, bio je i stalni sudski vještak za područje šumarstva. Za njime ostaje neutješna supruga Angela, sinovi Nikola i Boris, snahe Tanja i Maja, te troje unučadi. Posljednji ispraćaj našeg Milana bit će u srijedu, 7. rujna 2016. godine u 15 sati na groblju Miroševac. (tđk)

IMENIK        NATRAG
Vrbovsko, 29. kolovoza 2016.
POSLJEDNJI POZDRAV DEJANU KAPŠU
Dejane, Nešto više od 10 godina je prošlo otkada si postao član našeg kolektiva. U tom, za sve nas, prekratkom vremenu iskazao si se stručnošću, velikom sposobnošću organizacije, ali prije svega velikom kolegijalnošću i spremnošću da uvijek priskočiš u pomoć bez obzira o čemu se radilo. Svojom vedrinom i baš uvijek dobrim raspoloženjem znao si smiriti i riješiti svaku situaciju, uljepšati svaki trenutak i nikada ti nije ponestalo energije, za tebe nije postojalo – ne mogu, po tome si bio jedinstven. Takvog ćemo te pamtiti i spominjati i ostaješ s nama zauvijek. Volimo misliti da nas i sada gledaš, stojiš pokraj neke jele, na nekom lageru, sjediš na nekom hohštandu i čekaš da dođemo i popričamo o poslu, o lovu. I vidjet ćemo se sigurno opet, negdje gore i nastaviti tamo gdje sada stajemo tvojim odlaskom. Do tada čuvaj nam neku novu šumu, neki novi Litorić, neka nova lovišta. Neka ti je laka naša goranska zemlja i tamo gore Dobra ti kob. Počivao u miru Božjem!“ Ovim riječima, u nedjelju 28. kolovoza, oprostili smo se od dragog kolege Dejana Kapša, univ. bacc. ing. šum. Dejan Kapš rođen je 27. travnja 1979. godine u Ljubljani. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Sloveniji, a 2006. godine diplomirao je na Biotehniškoj fakulteti u Ljubljani i stekao zvanje diplomirani inženir gozdarstva. Živio je Blaževcima, malom mjestu uz rijeku Kupu u Gradu Vrbovskom. U Šumariji Vrbovsko zaposlio se 16. lipnja 2006. godine u svojstvu pripravnika, a od 1. studenog 2007. godine zaposlen je na neodređeno vrijeme. Pamtit ćemo ga kao izuzetno savjesnog radnika, punog energije i ponajviše spremnosti da preuzme bilo kakav zadatak koji je izvršavao predano i stručno. Svojom vedrinom i nepresušnim izvorom dobrog raspoloženja obogatio je našu radnu sredinu. Dejan je, također, bio strastveni lovac i po tome je bio poznat diljem lovišta u Hrvatskoj i Sloveniji. Ta njegova ljubav okrunjena je i diplomom Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku gdje je 11. listopada 2012. godine, studijem uz rad, stekao zvanje magistar inženjer zootehnike. Bio je član više lovačkih društava u Hrvatskoj i Sloveniji, a kao iskusan lovac i kinolog bavio se potragama za ranjenom divljači te je odgojio više lovačkih pasa tragača s kojima je neumorno, na poziv bilo koga i bilo kada, vršio potrage diljem lovišta Republike Hrvatske i Slovenije. Na žalost, 26. kolovoza Dejan se uputio na svoju zadnju potragu za ranjenom divljači. Nesretan hitac lovnog pratitelja zauvijek je prekinuo jedan život i ostavio veliku prazninu u svima koji su Dejana poznavali. Teško prihvaćamo tu tragičnu činjenicu i čini nam se da će se Dejan odnekuda pojaviti i ponovno biti s nama. Njegov odlazak najteže će podnijeti njegova obitelj, roditelji i sestra, supruga Danijela i mali sinčić Roko koji je navršio tek 2 godine. Svima koji su poznavali Dejana ostaje nepresušna žal za jednim životom mladog čovjeka, za kolegom i prijateljem, velikim čovjekom. (vc)

IMENIK        NATRAG
Senj, 26. kolovoza 2016.
PREMINUO KOLEGA EDI LOPAC
S nevjericom i šokom obavještavamo vas da nas je u četvrtak, 25. kolovoza 2015. u 50. godini života iznenada napustio naš dragi prijatelj i kolega EDI LOPAC, pomoćnik revirnika – poslovođa u Šumariji Krasno UŠP Senj.
Rođen je 22.12.1966. u Senju kao sin Zvonka i Anke rođ. Miškulin. Nakon završene osnovne škole, koju je pohađao u Senju, upisuje Srednju šumarsku školu u Karlovcu gdje je 1985. godine maturirao i stekao zvanje šumarskog tehničara. 1992. zapošljava se u Šumariji Krasno na radnom mjestu poslovođe gdje ostaje do svoje prerane smrti. Od samog početka svog radnog vijeka uključuje se u Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Senj. Pamtimo ga kao izuzetno savjesnog, pouzdanog i marljivog radnika koji je vrlo predano obavljao svoje radne zadatke. Gubitak takvog radnika i prijatelja je nenadoknadiv i svi mi koji smo ga poznavali, dugo ćemo osjećati posljedice njegova preranog odlaska. (kb)

IMENIK        NATRAG
Vrbovsko, 29. kolovoza 2016.
POSLJEDNJI POZDRAV DEJANU KAPŠU
Dejane, Nešto više od 10 godina je prošlo otkada si postao član našeg kolektiva. U tom, za sve nas, prekratkom vremenu iskazao si se stručnošću, velikom sposobnošću organizacije, ali prije svega velikom kolegijalnošću i spremnošću da uvijek priskočiš u pomoć bez obzira o čemu se radilo. Svojom vedrinom i baš uvijek dobrim raspoloženjem znao si smiriti i riješiti svaku situaciju, uljepšati svaki trenutak i nikada ti nije ponestalo energije, za tebe nije postojalo – ne mogu, po tome si bio jedinstven. Takvog ćemo te pamtiti i spominjati i ostaješ s nama zauvijek. Volimo misliti da nas i sada gledaš, stojiš pokraj neke jele, na nekom lageru, sjediš na nekom hohštandu i čekaš da dođemo i popričamo o poslu, o lovu. I vidjet ćemo se sigurno opet, negdje gore i nastaviti tamo gdje sada stajemo tvojim odlaskom. Do tada čuvaj nam neku novu šumu, neki novi Litorić, neka nova lovišta. Neka ti je laka naša goranska zemlja i tamo gore Dobra ti kob. Počivao u miru Božjem!“ Ovim riječima, u nedjelju 28. kolovoza, oprostili smo se od dragog kolege Dejana Kapša, univ. bacc. ing. šum. Dejan Kapš rođen je 27. travnja 1979. godine u Ljubljani. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Sloveniji, a 2006. godine diplomirao je na Biotehniškoj fakulteti u Ljubljani i stekao zvanje diplomirani inženir gozdarstva. Živio je Blaževcima, malom mjestu uz rijeku Kupu u Gradu Vrbovskom. U Šumariji Vrbovsko zaposlio se 16. lipnja 2006. godine u svojstvu pripravnika, a od 1. studenog 2007. godine zaposlen je na neodređeno vrijeme. Pamtit ćemo ga kao izuzetno savjesnog radnika, punog energije i ponajviše spremnosti da preuzme bilo kakav zadatak koji je izvršavao predano i stručno. Svojom vedrinom i nepresušnim izvorom dobrog raspoloženja obogatio je našu radnu sredinu. Dejan je, također, bio strastveni lovac i po tome je bio poznat diljem lovišta u Hrvatskoj i Sloveniji. Ta njegova ljubav okrunjena je i diplomom Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku gdje je 11. listopada 2012. godine, studijem uz rad, stekao zvanje magistar inženjer zootehnike. Bio je član više lovačkih društava u Hrvatskoj i Sloveniji, a kao iskusan lovac i kinolog bavio se potragama za ranjenom divljači te je odgojio više lovačkih pasa tragača s kojima je neumorno, na poziv bilo koga i bilo kada, vršio potrage diljem lovišta Republike Hrvatske i Slovenije. Na žalost, 26. kolovoza Dejan se uputio na svoju zadnju potragu za ranjenom divljači. Nesretan hitac lovnog pratitelja zauvijek je prekinuo jedan život i ostavio veliku prazninu u svima koji su Dejana poznavali. Teško prihvaćamo tu tragičnu činjenicu i čini nam se da će se Dejan odnekuda pojaviti i ponovno biti s nama. Njegov odlazak najteže će podnijeti njegova obitelj, roditelji i sestra, supruga Danijela i mali sinčić Roko koji je navršio tek 2 godine. Svima koji su poznavali Dejana ostaje nepresušna žal za jednim životom mladog čovjeka, za kolegom i prijateljem, velikim čovjekom. (vc)

IMENIK        NATRAG
Senj, 26. kolovoza 2016.
PREMINUO KOLEGA EDI LOPAC
S nevjericom i šokom obavještavamo vas da nas je u četvrtak, 25. kolovoza 2015. u 50. godini života iznenada napustio naš dragi prijatelj i kolega EDI LOPAC, pomoćnik revirnika – poslovođa u Šumariji Krasno UŠP Senj.
Rođen je 22.12.1966. u Senju kao sin Zvonka i Anke rođ. Miškulin. Nakon završene osnovne škole, koju je pohađao u Senju, upisuje Srednju šumarsku školu u Karlovcu gdje je 1985. godine maturirao i stekao zvanje šumarskog tehničara. 1992. zapošljava se u Šumariji Krasno na radnom mjestu poslovođe gdje ostaje do svoje prerane smrti. Od samog početka svog radnog vijeka uključuje se u Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Senj. Pamtimo ga kao izuzetno savjesnog, pouzdanog i marljivog radnika koji je vrlo predano obavljao svoje radne zadatke. Gubitak takvog radnika i prijatelja je nenadoknadiv i svi mi koji smo ga poznavali, dugo ćemo osjećati posljedice njegova preranog odlaska. (kb)

IMENIK        NATRAG


S tugom u srcu obavještavamo vas da je u 70. godini života nakon kratke i teške bolesti preminuo naš dragi kolega i prijatelj Đuro Kauzlarić, dipl.ing.šum. iz Vrbovca.
Posljednji ispraćaj dragog nam pokojnika održat će se u ponedjeljak, 25. srpnja 2016. godine na groblju u Sv. Ivanu Žabnu u 16.00 sati.
Njegova dobrota, duhovitost i vedrina, kao i njegova stručnost i kolegijalnost ostat će trajno u sjećanju svih nas koji smo imali čast poznavati ga i družiti se s njim.
Neka mu je vječna slava i hvala!

IMENIK        NATRAG
Umro je Alojzije Frković. Što napisati o čovjeku koji je toliko toga napisao, kako riječju ispratiti čovjeka koji je biranom rječju ispratio tolike ljude, ali slavio i postignuća mladih suvremenika i velikana šumarske povijesti. Povijest šumarstva ili lovstvo. Velike goranske zvjeri ili sam Gorski kotar. Ali jednako i Velebit, Mljet ili Rab. Čuvena "debela" monografija Gorskog kotara, Leksikon hrvatskih šumara i deseci drugih izdanja koje je radio samostalno ili na njima surađivao. Zaštita prirode, miomirisno bilje ili poštanske marke sa njemu bliskom tematikom. Čime li se sve Lojzek nije bavio!? Samo na stranicama našega Šumarskog lista, da ne širimo temu dalje na Lovački vijesnik i na brojne druge publikacije, sve od 1975. pa do doslovno posljednjeg broja iz lipnja ove godine ostavio je točno dvije stotine radova. Prikazati ga samo kroz njegove radove je gotovo nemoguće, odnosno zahtijeva silan angažman. A koliki je tek bio njegov ulog u sva ta istraživanja, otkud mu sve te teme? A Lojzek je bio čovjek od riječi, najprije fin i kulturan gospodin s kojim je bilo ugodno i lako razgovarati, kojemu su riječi naprosto išle. Sretna je okolnost što su eto mnoge od njih ostale zabilježene za viječnost. Rado ćemo ga se sjećati svi koji smo ga poznavali, falit će nam njegovi radovi i nama čitateljima a i njegovim urednicima kad im ponestane materijala, falit će nam teme koje je samo on uspjevao otkrivati i otvarati svojim širokim interesima i erudicijom. Hvala dragom Lojzeku na svemu što nam je ostavio i najdublji izrazi sućuti obitelji i svima dobrim ljudima kojima je on nešto značio.

Hrvatsko šumarsko društvo


IMENIK        NATRAG
Dana 15. lipnja 2016. godine u 73. godini u Delnicama je preminuo Damir Moćan, dipl. ing. šumarstva, sin Franje Moćana, također uglednog delničkog šumara.
Šumarstvo je diplomirao na Šumsko-gospodarskom odsjeku Šumarskog fakulteta u Zagrebu 16.5.1971. godine. Kao mladi šumar počinje raditi u Šumariji Mrkopalj, a potom kroz radni vijek prolazi cijelu vertikalu šumarske hijerarhije, najprije u lokalnoj goranskoj sredini, a potom iza 1995. i na hrvatskoj razini gdje biva članom Upravnog odbora, a potom i zamjenikom direktora jedinstvenog šumarskog poduzeća u Hrvatskoj - Hrvatskih šuma. Kroz cijelo vrijeme pokazivao je posebnu sklonost upravo prema problematici uzgoja i zaštite šuma tako da je bivao i direktorom OOUR-a za uzgajanje šuma u Delnicama za vrijeme oourizacije, ali i praktičar koji je dobar dio svog radnog vijeka posvetio upravo problematici zdravstvenog stanja šuma Gorskoga kotara, koje su kroz to vrijeme bile u pojedinim razdobljima i znatno ugrožene. Damir Moćan, kao izdanak šumarske obitelji, bio je cijelog života u vezi sa šumama i šumarstvom, a potom i gotovo cjeloživotni član Hrvatskog šumarskog društva, čijem je radu znatno doprinosio.

IMENIK        NATRAG

IMENIK        NATRAG

IMENIK        NATRAG
Javljamo tužnu vijest da nas je 28. veljače u 82. godini života, napustio naš kolega i dugogodišnji predsjednik HŠD Ogranka Senj, dipl. ing. Darko Fekeža.
Rođen je 8. veljače 1934. u Zagrebu. Sin Slavka i Zore r. Titl. Hrvat, rimokatolik. Potječe iz obrtničke obitelji. Pučku je školu završio u Sisku 1944., a gimnaziju u Sisku 1952. Šumarstvo je studirao na Š. F. u Zagrebu. Diplomirao je 1962. Radio je u Zagrebu i prije diplomiranja izvan struke (1958.-1961.). Nakon diplomiranja od 1962. do 1964. g. zaposlen je u Š. G. Senj u Šumariji Krasno na radnom mjestu pomoćnika upravitelja. Poslije toga do 1980. radio je u DIP-u "Nehaj" Senj najprije 12 godina kao upravitelj pilane, a zatim dvije godine bio je direktor Razvoja. Od 1980. radio je u Š. G. Senj, odnosno u Upravi šuma Senj, na radnom mjestu šefa Komercijalnog odjela. Član je HŠD i predsjednik Ogranka Senj od 1983. – 1996. U mirovini je od 1998. godine. Od 2001. do 2005. Godine vrši dužnost predsjednika Gradskog vijeća grada Senja.
Pokop dragog kolege održati će se u utorak 1. ožujka u 15 sati na gradskom groblju Sv.Vid u Senju. (dd)

IMENIK        NATRAG
S tugom u srcu obavještavamo vas da je dana 5. prosinca 2015. godine u Bjelovaru nakon duge i teške bolesti preminula naša draga kolegica NADA ANTONOVIĆ, dipl. ing šum. Rođena je u Čakovcu 19. svibnja 1943.godine kao kći Antuna i Rože r. Kacun. Osnovnu školu je završila u Čakovcu 1958.godine, a Gimnaziju u Varaždinu 1962.godine. Potom je upisala studij šumarstva na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1971.godine diplomirala. Nakon završenog studija odrađuje pripravnički staž u tadašnjem Šumskom gospodarstvu „Mojica Birta“ Bjelovar, najprije u Šumariji Ivanska, a zatim u Taksaciji i Planskom odjelu. 1975. godine zapošljava se u Šumariji Bjelovar na poslovima referenta za uzgajanje šuma. 1977. godine prelazi u Odjel za uređivanje šuma Š.G. „Mojica Birta“ Bjelovar gdje radi na poslovima taksatora. Na istom radnom mjestu ostaje i kao zaposlenica Hrvatskih šuma d.o.o. UŠP Bjelovar sve do svojeg umirovljenja 18.06.2003.godine.
Sahrana drage pokojnice održat će se u ponedjeljak, 7. prosinca 2015.godine u 13 sati na Gradskom groblju u Čakovcu. (mam)

IMENIK        NATRAG
Dobili smo vijest iz daleke Kanade da je 4. siječnja 2016. godine umro u 93. godini Mihovil Šipuš, krasan i plemenit čovjek, umjetnik širokog duha i nazora, cijenjeni stručnjak - inženjer šumarstva. Nadamo se da ćemo doznati nešto više o njegovom radu od 1968. godine, otkako je doselio u Kanadu. (Vlado Šulentić)

IMENIK        NATRAG
S nevjericom i šokom obavještavamo vas da nas je u petak, 4. prosinca 2015. u 50. godini života iznenada napustio naš dragi prijatelj i kolega IVICA HERCEG, pomoćnik revirnika – poslovođa u Šumariji Ivanska UŠP Bjelovar. Rođen je 27.06.1965. u Donjoj Petričkoj kao sin Franje i Marije rođ. Trgovac. Nakon završene osnovne škole, koju je pohađao u Bjelovaru, upisuje Srednju šumarsku školu u Karlovcu gdje je 1984. godine maturirao s odličnim uspjehom i stekao zvanje šumarskog tehničara. 1986. zapošljava se u Šumariji Ivanska na radnom mjestu poslovođe gdje ostaje do svoje prerane smrti. Od samog početka svog radnog vijeka uključuje se u Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Bjelovar. Ubrzo je osnovao svoju obitelj, te sa suprugom Lidijom dobio dvije prekrasne kćerke Helenu i Elizabetu. Bio je brižan suprug, otac, zet i djed svome unuku Franu kojeg je neizmjerno obožavao. Pamtit ćemo ga kao izuzetno savjesnog, pouzdanog i marljivog radnika koji je vrlo predano obavljao svoje radne zadatke. Gubitak takvog radnika i prijatelja je nenadoknadiv i svi mi koji smo ga poznavali, dugo ćemo osjećati posljedice njegova preranog odlaska. (mam)

        NATRAG
Što napisati o predragoj osobi i vrijednoj radnici koja je samo u časopisu Hrvatske šume potpisala 787 članaka i ispunila 1020 stranica (BIBLIOGRAFIJA HŠ). Hvala ti Vesna, sjećat ćemo te se! Suosjećamo s Borkom i Igorom zbog tvog prerana odlaska.


IMENIK        NATRAG
Dobili smo dojavu da nas je napustio kolega Heliodor Prelesnik, veliko ime dalmatinskog šumarstva, koji je radio i to vrlo uspješno u vrlo zahtjevnom okružju, ali i još jedan stogodišnjak među šumarima. Hrvatsko šumarsko društvo izražava sućut obitelji i prijateljima - svim onima kojima je kolega Prelesnik nešto značio. Slava mu!

IMENIK        NATRAG
Napustio nas je Drago Bartovčak, još jedan iz plejade velikih bjelovarskih šumara.
Iako rođen u Goli cijeli život je vezan uz Bjelovar i bjelovarsko šumarstvo (osim kratke baranjske epizode 1955-1957.). Radio je cijeli niz stručnih šumarskih poslova od upravitelja šumarije, a ponajviše u uređivanju i uzgajanju šuma. Karijeru je završio 1988. kada zbog narušena zdravlja odlazi u prijevremenu mirovinu i prelazi u Zagreb.


Oproštaj od Drage Bartovčaka biti će na Krematoriju u ponedjeljak 16. studenoga 2015. u 14:30 sati.

IMENIK        NATRAG
Dana, 25.11.2015. u popodnevnim satima, iznenada je preminuo i zauvijek nas napustio Bruno Jalušić, dipl.ing.šum., revirnik u Šumariji Varaždin. Bruno je rođen 16.07.1957. godine u Varaždinu, gdje je završio i osnovnu i srednju školu. 25. studenog 1981. godine diplomira na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Iste godine počinje odrađivati pripravnički staž u Šumskom gospodarstvu Varaždin. Nakon odrađenog pripravničkog staža i odsluženja vojnog roka 1983. godine, zasniva stalni radni odnos u Šumskom gospodarstvu Varaždin, OOUR Šumarija Varaždin, na radnom mjestu režisera za privatne šume na području SO Novi Marof na kojim poslovima radi do 1988. godine. Od 1988. godine do dana iznenadne smrti obavlja poslove revirnika u Šumariji Varaždin. Uvijek pouzdan u radu, prihvaća i izvršava sve radne zadatke. Dobar kolega i prijatelj. Pošten radnik i uvijek pošten čovjek. Bio je i ostao velik ljubitelj prirode. Vječna mu hvala i slava. Zaposlenici Šumarije Varaždin (kl)

IMENIK        NATRAG
Poštovane kolegice i kolege s tugom u srcu obavještavamo vas da je naš dragi kolega Perica Beuk, dipl. ing. šum., rukovoditelj Odjela za ekologiju UŠP Vinkovci, iznenada preminuo nakon kratke i teške bolesti. Ispraćaj će biti na groblju u Otoku, 25. studenog 2015. u 15 sati.
Rođen je 7. veljače 1956. godine. Potječe iz obitelji šumarskog manipulanta. Osnovnu školu je završio u Otoku 1971. god., a Gimnaziju „M. A. Reljković“ u Vinkovcima 1975. god. Diplomirao je na Šumarskom fakultetu u Zagrebu 1980. god. Nakon diplome zapošljava se na radnom mjestu referenta za mehanizaciju, a zatim je postavljen za upravitelja OOUR-a Iskorišćivanje šuma u Vrbanji. Bio je zamjenik upravitelja Šumarije Vrbanja, zatim stručni suradnik za mehanizaciju UŠP Vinkovci. Od 1995. god. radi u Odjelu za ekologiju UŠP Vinkovci kao stručni suradnik za zaštitu šuma, a od 2005. god. kao rukovoditelj Odjela za ekologiju. Za svog radnog vijeka bio je redoviti član HŠD OG Vinkovci, te kao veliki zaljubljenik u umjetnost i slikanje, dugogodišnji član Umjetničke kolonije Rabra. Iza njega su ostale brojne umjetničke slike. Zahvaljujemo mu što je svojim nesebičnim postojanjem dao doprinos jednom dijelu naše šumarske stvarnosti.
Odjel za ekologiju UŠP Vinkovci (vat)

IMENIK        NATRAG
Napustio nas je Slavko Horvatinović, još jedan iz plejade velikih slavonskih pa potom i hrvatskih šumara.
Porijeklom iz slatinskog kraja (r. Mali Rastovac, općina Crnac) Slavko je šumarsku karijeru počeo u Lipovcu i Cerni, nastavio kao dugogodišnji direktor šumarstva u DIK "Spačva", odnosno ŠG "Hrast" u Vinkovcima, da bi potom prešao u Zagreb i petnaest godina radio u Ministarstvu šumarstva, što kao glavni inspektor, što u rangu pomoćnika ministra za šumarstvo. Karijeru je završio 1995. kao savjetnik u "Hrvatskim šumama".

Oproštaj od Slavka Horvatinovića biti će na Krematoriju usrijedu 28. listopada 2015. u 10 sati.

IMENIK        NATRAG
Jedan je mislilac svojevremeno ustvrdio kako je većini ljudi suđeno da im životi prođu uzalud. Mi hrvatski šumari s punim pravom možemo reći i posvjedočiti kako se to ne odnosi na čovjeka koga smo poznavali. Edin je cijeli život i svaki radni dan bio ispunjen, nije znao stati, uvijek je tražio više i bolje, unosio je cijeloga sebe, a to je tražio i od svojih suradnika, u svoj životni odabir i cilj-podići se iz pepela, podići novu šumu, novi život.
Opraštamo se od velikog šumara, dobrog čovjeka i brižnog roditelja. Ostavio je velikog traga u osječkom šumarstvu a najznačajniji i najplodniji dio svog života upravo je dao u periodu Slavonske šume kojoj je bio osnivač i na čijem čelu je bio sve do njena gašenja, nastavivši djelovanje i u stvaranju Hrvatskih šuma.
Bio je istaknuti član Hrvatskog šumarskog društva te višestruki predsjednik osječke podružnice HŠD-a. Iza njega ostaju brojni tragovi njegova djelovanja tijekom radnoga vijeka kojima je zadužio buduće generacije šumara kojima je često znao pomoći korisnim savjetima kako bi ih učinio boljim šumarima i ljudima. Ljudi umiru i umirat će, iza njih ostaje trag, njihov rad i njihovo djelo, ono što su za života stvorili, kako su živjeli, kako stvarali i odgajali obitelj. A naš Edo bio je dobar radnik i dobar čovjek.
U ime Hrvatskog šumarskog društva upućujemo iskrenu sućut obitelji Kalajdžić.


IMENIK        NATRAG

IMENIK        NATRAG

IMENIK         NATRAG


Božidar Legac
1939 - 2015.


S dužnim poštovanjem i tugom u srcu obavještavamo vas da je u 76. godini života iznenada preminuo naš kolega Božidar Legac, dipl. ing. šum. Rođen je 14.12.1939. u Velikoj. Potječe iz hrvatske katoličke službeničke obitelji. Osnovnu je školu završio u Velikoj 1950., a realnu gimnaziju u Požegi 1958. godine. Nakon toga upisao je Šumarski fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao 1963. godine. Po završetku fakulteta zapošljava se kao pripravnik u Šumariji Kutjevo u kojoj je ubrzo nakon jednogodišnjeg staža postavljen za upravitelja šumarije, obnašajući tu dužnost punih 11 godina, do 1975. Slijedi premještaj u upravu ŠG Požega, u kojoj je najprije referent prodaje, a zatim, u netom osnovanoj Upravi šuma Požega, šef Komercijalnog odjela. Savjetnikom za plan i analizu imenovan je 1996., baveći se pretežito poslovima lovstva, posebno uzgojem divljači u lovištu "Zvečevo". U mirovinu odlazi 2003. godine. Većinu svog radnog vijeka bio je redoviti član Hrvatskog šumarskog društva ogranak Požega. Posljednji ispraćaj i sahrana dragog nam pokojnika održat će se u četvrtak, 9. travnja 2015. u 15 sati na gradskom groblju Sv. Elizabete u Požegi. (sb)

IMENIK        NATRAG

IMENIK         NATRAG


Vlatko Skorup
1936 - 2015.Poštovane kolegice i kolege obavještavamo Vas da nas je napustio naš uvaženi i dragi kolega Vladimir Vlatko Skorup.
Vlatko je rođen na Rabu 20. kolovoza 1936. godine gdje je završio osnovnu školu 1950., a gimnaziju u Senju maturiravši 1959. godine. Šumarstvo je studirao na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao 18. veljače 1961.
Pripravnički staž, kao i veći dio stručnog rada u operativi proveo je u ŠG Senj. Nakon završenog stažiranja i odsluženog vojnog roka nastavlja rad u Šumariji Krasno na radnome mjestu zamjenika upravitelja šumarije. Stekavši potrebna iskustva iz svih djelatnosti šumarstva, premješten je u Senj za šefa Proizvodnog odjela (1971.). Tu pri RZ Zajedničkih službi neko vrijeme vodi i Odjel za komercijalne poslove i uređivanje šuma. Osnivanjem Goransko-primorskog ŠG Delnice, 1985. postavljen je za direktora OOUR-a za krš Senj. Osnivanjem "Hrvatskih šuma", od 1991. najprije je stručni suradnik za uzgajanje šuma na kršu u Direkciji, a od 1994. stručni suradnik za internu kontrolu i reviziju, da bi se 1998. vratio na mjesto stručnog suradnika za uzgajanje šuma na kršu.
Od 1993. do 1997., bio je član Upravnog odbora JP "Hrvatske šume".
U zasluženu mirovinu odlazi 2001.godine.
Uz golem stručni doprinos gospodarenju šuma na kršu njegova je zasluga da uspješnom reintrodukcijom divokoza ponovo stani prostore sjevernog Velebita. Bio je ovlašteni ocjenjivač lovačkih trofeja, predsjednik LD "Jarebica" Senj i suautor knjige o lovstvu rodnoga Raba.

IMENIK        NATRAG

IMENIK        NATRAG

IMENIK         NATRAG
Spomenka Cesar
1966 - 2014.U četvrtak, 16. listopada 2014. iznenada nas je napustila naša draga kolegica Spomenka Karlovčan-Cesar. Rođena je u Slatini 6. listopada 1966. godine, a u Bjelovaru je završila osnovnu i srednju Ekonomsku školu. 1985. godine upisuje Šumarski fakultet u Zagrebu kojeg završava 1992. godine s diplomskim radom pod nazivom "Parkovne površine grada Bjelovara". Iste godine zapošljava se kao pripravnica u UŠ Bjelovar. Nakon stanke od dvije godine dobiva stalno radno mjesto revirnika u Šumariji Sirač UŠP Bjelovar gdje je radila do svoje smrti. Živjela je u Daruvaru, udana i majka kćeri Stele. Njezin vedar duh i smijeh zauvijek će ostati u sjećanju svih kolega koji su je poznavali i imali čast raditi s njom. (mam)

IMENIK        NATRAG
Klotilda Pisačić
1958 - 2014.

Javljamo vam tužnu vijest da je dana 28.studenog 2014. godine preminula naša kolegica KLOTILDA PISAČIĆ, dipl.ing.šumarstva, djelatnica poduzeća Hrvatske šume d.o.o., UŠP Buzet.
Rođena je 26.listopada 1958. godine u Bjelovaru. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zagrebu, da bi se 1978. godine upisala na Šumarski fakultet u Zagrebu. Diplomirala je 25.03.1992. godine, obranivši diplomski rad naslova „Hortikulturni plan parka Ribnjak u Zagrebu“. U veljači 1995. godine zaposlila se u poduzeću Hrvatske šume d.o.o., u UŠP Buzet, u Odjelu za uređivanje šuma, gdje je s manjim prekidom radila do svoje prerane smrti, na radnim mjestima taksator i stručni suradnik za evidencije osnova. Živjela je u Puli. Pamtit ćemo je po dobroj i blagoj naravi, te kao dobrog i pouzdanog suradnika. Zadnje vrijeme bila je narušenog zdravlja, što je završilo na ovako tužan način.
Ispraćaj kolegice Klotilde bit će na Krematoriju na Mirogoju.

IMENIK        NATRAG
dr. sc. Marijan Brežnjak
1926 - 2014.Ugledni hrvatski i svjetski stručnjak i znanstvenik, nestor pilanske prerade drva u Hrvatskoj, dugogodišnji profesor, dekan i prodekan i konačno professor emeritus Šumarskog fakulteta umro je 16. siječnja u Zagrebu. Pokop profesora Brežnjaka biti će u četvrtak, 23. siječnja na Mirogoju.
Dr. sc. Marijan Brežnjak rođen je 1926. godine u Zagrebu. Na Tehničkom smjeru Šumarskoga odjela Poljoprivredno-šumarskog fakulteta u Zagrebu stekao je diplomu inženjera šumarstva 1952. godine. Poslije završenog studija radio je u Klani i Delnicama. Godine 1955. izabran je za asistenta iz predmeta Pilanska prerada drva u Zavodu za tehnologiju drva Poljoprivredno-šumarskog fakulteta u Zagrebu. Tamo je radio u odgovarajućim akademskim zvanjima sve do odlaska u starosnu mirovinu 1991. godine. Doktorirao je 1964. godine. Za docenta je izabran 1971. godine. Za izvanrednog profesora izabran je 1972. godine, a za redovitog 1977. godine. Godine 1972/74. bio je prodekan, a 1980/82. dekan Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Dugi niz godina bio je i predstojnik Katedre za tehnologiju drva. Bio je mentor mnogih uspješno završenih doktorata i magisterija znanosti, te brojnih diplomskih radova studenata, sve na Šumarskom fakultetu u Zagrebu.
U tijeku dugogodišnje nastavne, znanstvene i stručne aktivnosti imao je kontakte i surađivao s velikim brojem svjetski poznatih institucija i znanstvenika, nekoliko godina proveo na studijskim boravcima u Norveškoj, povremeno predavao i na Drvarskom odjelu Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, kao profesor-gost predavao i na Drvnotehnološkom odjelu Visoke poljoprivredne škole u Aasu u Norveškoj.
Objavio je - sam ili u suradnji - više od 70 znanstvenih i stručnih radova, 18 stručno-informativnih radova, 12 ekspertiza i projekata, 22 prijevoda i prikaza iz strane znanstvene i stručne literature, 4 knjige-udžbenika te niz informativnih radova. Radovi su objavljeni u raznim znanstvenim i stručnim, domaćim i stranim publikacijama, na hrvatskom, engleskom, norveškom i njemačkom jeziku.
Kao ekspert za pilanarstvo Organizacije ujedinjenih naroda FAO prof. Brežnjak boravio je i radio godinu dana u Rangoonu (Burma). Obnašao je i niz funkcija u raznim internacionalnim stručnim organizacijama: od 1972. do 1974. bio je predstavnik tadašnje Jugoslavije u Tehničkom savjetu SEV-a u Bratislavi. Neko je vrijeme bio predstavnik Jugoslavije u Komitetu za drvo ECE, UN. Od 1976. do 1984. bio je član Savjeta IUFRO. U tom je periodu dvije godine bio i jedan od dvojice predsjednika Sekcije Milling and Machining IUFRO. Kao član i funkcionar IUFRO aktivno je (referatima, predsjedavanjem i drugim aktivnostima) sudjelovao na pet svjetskih kongresa IUFRO (Oslo 1976, Kyoto 1980, Ljubljana 1985, Montreal 1990, Tampere 1995).

IMENIK        NATRAG
U trenutcima još uvijek novogodišnjeg raspoloženja u četvrtak 2. siječnja tek započete 2014. godine preminuo je naš kolega petrinjski i vrbovečki šumar Milorad Krasnov, dipl.ing.šumarstva. Na posljednji počinak uz sina Damira, rodbinu, prijatelje i nekoliko kolega šumara ispratili smo ga u subotu 4. siječnja 2014. na groblju u Petrinji.
Đuro Kauzlarić

IMENIK        NATRAG
U Virovitici je nakon kratke i teške bolesti umro Dražen Štrković. Vrijedan i ugledan virovitički šumar cijeli radni vijek proveo je u Šumariji Virovitica gdje je obavljao je poslove revirnika. Bio je dugogodišnji predsjednik, a zatim i tajnik Hrvatskog šumarskog društva ogranak Virovitica, odnosno član Upravnog odbora Hrvatskog šumarskog društva.
Pogreb dragog nam kolege bio je u Virovitici 7. siječnja 2014. godine.
Hrvatsko šumarsko društvo izražava najdublje saučešće obitelji Štrković i djelatnicima Šumarije Virovitica.

IMENIK        NATRAG
Dana 13. lipnja 2013. preminula je istaknuta šumarska znanstvenica mr. sc. Ankica Krznar. Svoj radni vijek provela je u Šumarskom institutu Jastrebarsko, učeći i usavršavajući se u znanstvenoj disciplini Šumarske ekonomike, u okviru zagrebačke tipologije šuma. Od 1991. obnašala je dužnost šefa Odjela za tipologiju šuma, glavnog istraživača projekta Ministarstva znanosti i tehnologije, koordinatora podprojekata, voditelja zadataka iz tipologije šuma te šumarske ekonomike i organizacije JP "Hrvatske šume", člana Znanstvenoga vijeća i Uredništva časopisa "Radovi". Napisala je više od 60 samostalnih radova i radova u suradništvu te 48 elaborata, odnosno projekata za potrebe hrvatskoga šumarstva.

Pogreb drage nam kolegice biti će se na Mirogoju u utorak 18. lipnja u 13 sati.

IMENIK        NATRAG

NATRAG
U danima mnoštva dobrih želja u susretima kolega, prijatelja, poznanika, zagrljaja i čvrstog stiska ruku, željama svega dobrog u nastupajućem Novom Gospodnjem ljetu, zatomila i rastužila nas je na kraju radosnog raspoloženja božićnih dana, baš na blagdandan Tri Kralja, potiščujuća s nevjericom vijest, da je iznenada napustio svoje najmilije, ali i nas s kojima je dijelio svoje dane rada u Hrvatskim šumama, naš dragi i omiljeni kolega Petar.
U ovom tužnom trenutku beskonačnosti trajanja, na kraju Tvog životnog putovanja, kad te ostavljamo s beskrajnom tugom Tvojih najmilijih i nas koji Tvojim odlaskom u vječnost, u milosti Svevišnjega, izgubili smo jednog zaista dobrog duha, šumarnika, posebito našeg krša Dalmacije, ...


        IN MEMORIAM        Porin Schreiber

NATRAG

Božidar Tomičić, ugledni šumar i dragi nam kolega preminuo je u subotu, 19. siječnja 2013. godine u Zagrebu. Posljednji ispraćaj biti će na Krematoriju u četvrtak 24. 1. u 13 sati.      IN MEMORIAM

     IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA - biografija     novine HŠ - interview

IMENIK        NATRAG

NATRAG
S velikim osjećajem tuge u srcu, obavještavamo vas da nas je nakon duge i teške bolesti u 47. godini života iznenada napustila naša draga kolegica Danijela Hačka Badanjek, dipl. ing. šumarstva. Rođena je u Bjelovaru 26.12.1965. godine u obitelji službenika. U svom rodnom gradu završila je osnovnu i srednju školu, te 1985. godine upisuje studij šumarstva na Šumarskom fakultetu u Zagrebu gdje je 15.01.1993. godine obranila diplomski rad pod naslovom „Šumarstvo i šumarska politika Švicarske“. Iste godine zapošljava se kao pripravnik u Šumariji Ivanska UŠP Bjelovar, a 1996.godine zasniva stalni radni odnos na radnom mjestu revirnika u Šumariji Čazma gdje ostaje sve do svoje prerane smrti. Svakodnevne zadatke na poslu izvršavala je marljivo i s punom odgovornošću u čemu je nije sprječavala ni teška bolest. Bila je izuzetan prijatelj i uvijek zračila vedrinom i optimizmom iako se godinama hrabro borila sa zloćudnom bolesti. Iza sebe je ostavila dvije prekrasne kćeri i supruga s kojim ju je spojila ljubav prema šumarskom pozivu. Njezin smijeh kojim je osvajala sve ljude oko sebe, zauvijek će odzvanjati u našim ušima. Pogreb naše drage Lele, kako smo je svi od milja zvali, održat će se u ponedjeljak 19.11.2012.godine na Gradskom groblju „Borik“ u Bjelovaru u 14.00 sati. (mam)


     IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA - biografija

NATRAG     IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA - biografija

NATRAG
Sa velikim bolom u srcu javljamo da je naš voljeni tatica Josip Štanfel - Pepi iznenada blago u gospodinu preminuo od posljedica zatajenja srca u ponedjeljak u 8.30 sati u Zagrebu. Ispraćaj će biti iz krematorija na Mirogoju u petak 9.11.2012. u 14.30 sati. Zahvaljujemo svima koji se sa radosnim mislima sjećaju njegovog dragog društva. Neutješne njegova supruga Heda i kćeri Melita i Lidija s obiteljima


     IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA - biografija

NATRAG     IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA - biografija

NATRAG

David Kabalin, ugledan šumar i značajan književnik umro je 21. kolovoza u 95. godini života. U njegovoj biografiji naći će se mnoga mjesta gdje je tijekom burnih poratnih godina radio, naročito u Eksportdrvu. Manje poznat je pak njegov književni rad iako su mnogi njegove stihove godinama slušali u emisijama za pomorce, ni ne znajući da su njegovi.
Želimo izraziti iskrenu sućut svim ljudima kojima je dr. Schneider-Jakoby značio nešto u životu, a posebno njegovoj obitelji. Hrvatsko šumarsko društvo.
     IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA - biografija

NATRAG

Martin Schneider - Jacoby, čovjek koji je život posvetio prirodi i ekologiji, dobrim dijelom posebno hrvatskoj ekologiji, osvjedočeni prijatelj Hrvatske i hrvatskog šumarstva, suradnik u brojnim projektima prof. Prpića, autor u Šumarskom listu, umro je 15. kolovoza u 56. godini uslijed kratke ali opake bolesti. Njegov odlazak će se svakako osjećati i među hrvatskim šumarima. Želimo izraziti iskrenu sućut svim ljudima kojima je dr. Schneider-Jakoby značio nešto u životu, a posebno njegovoj obitelji. Hrvatsko šumarsko društvo.
     Posljednji pozdrav - Euronatur
     ŠUMARSKI LIST - bibliografija

NATRAG

...
Dragi naš profesor Despot je otišao, no nije nas napustio. Svijetli lik, uvijek pozitivan stav, velika podrška i razumijevanje, te plemenita djela u ponajprije redu čovjeka i prijatelja, kolege i profesora, ostat će trajno u našim mislima i našim srcima, a brojne generacije njegovih studenata još dugo će se sjećati jednog od najvećih i najomiljenijih profesora Šumarskoga fakulteta.
Neka mu je vječna slava i hvala za dobrotu, toplinu, prijateljstvo i znanje koje je nesebično pronosio.


     IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA - biografija