kontakti



  Zagreb
  Kneza Branimira 33

  mail@goranin.hr

Program rada


2008


DOPIS IZ UREDA PREDSJEDNIKA


MEMORIJAL MIRA 2008.

Njegujući dugogodišnju tradiciju društvo zagrebačkih Gorana i ove je godine organiziralo izlet u Mrkopalj i okolicu povodom obilježavanja Memorijala mira. Nakon polaganja vijenaca na Matić poljani i kod spomenika na općinskom groblju posjetili smo Begovo razdolje i okrijepili se grahom s domaćim kobasicama. Unatoč niskim temperaturama u povratku smo razgledali Crkvu Majke Božje od 7 žalosti i izložbu vunenih proizvoda u mrkopaljskoj Školi mira. Ručak uz glazbu harmonikaša Kezelea iz Donje Dobre, a nakon toga i pjesmu i ples odradili smo u delničkom restoranu Hrvatski pleter. Teška srca napustili smo Gorski kotar i još jednom nakratko zastali u Moravicama te posjetili kovačiju Juretić da bi se zadovoljni i pomalo umorni sretno vratili u Zagreb.
Slike s izleta su OVDJE.

U PROLAZU - RADIO EMISIJA

U emisiji drugog programa Hrvatskog radija U prolazu, gostovao je predsjednik društva Goranin u Zagrebu g. Žarko Delač.
Cijela emisija je OVDJE (8,2MB).

PONEDJELJKOM U DRUŠTVU GORANIN

Nastavljajući s kulturnim zbivanjima, u ponedjeljak 28. siječnja u našem su društvu gosti iz Mrkoplja predstavili lijepo opremljenu zbirku (doduše koja pokazuje i nedostatak korektorske pedantnosti!) u izdanju MH Ogranak Mrkopalj pod imenom Književna ostavština Alojza Crnića. Crnić je bio jedan od naših značajnijih kulturnih radnika, novinara i književnika, prerano umrli Mrkopaljac, vršnjak i suškolarac znamenitog dramskog umjetnika Zlatka Crnkovića, poznati odgovorni urednik, redaktor i lektor velebne monografije Gorski kotar (Delnice, 1981). Na tristotinjak stranica Marijan Dukić i Franjo Starčević sabrali su i uredili književnu građu koja pokazuje kakva je šteta da su od većih Crnićevih književnih napora ostali ustvari samo fragmenti, ali i takva njegova neobjavljivana građa pokazuje koliko je bio sposoban opisati ono što je doista ljubio, a to je zavičaj od kojeg se nikada nije mogao odvojiti, što mu po svoj prilici nije olakšavalo život.

Predsjednica Ogranka MH gđa Zora Karlović, Marijan Dukić, a osobito nadahnuti prof. Franjo Starčević zaslužni su što su nam približili autora, kome treba odati poštovanje za one riječi i pjesme u kojima odzvanjaju i ove njegove riječi: Najbogatiji otok i najljepša zemlja, raspjevana, i u suncu nadahnuća, u snjegovima opojnog božanskog sna - to je meni onaj komad zemlje na kojem smo bili i na koji ću se, obećajem ti, vratiti da kao rob robova rujem po njegovoj prošlosti i sadašnjosti, ljubeći mu krvave rane i ožiljke i dajući mu glas ljudske duše svuda i uvijek, koji dosad nije imao. Svu svoju plemenitost i vrijednost svog duha moramo mu posvetiti tako nesebično, svestrano i potpuno da nas nagradi trajnom vrijednošću naših otkrića i istina. (iz pisma g. 1965)

Č
Ć
ď
GorskiKotarDelac.mp3
(8448k)
Branko Meštrić,
Mar 10, 2008 12:45 AM