23.10.2006.
HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO
ogranak ZAGREB
organizira

STRUČNU EKSKURZIJU
Šumarija KRAPINA
četvrtak, 26. listopada 2006.
sa polaskom u 8:00 sati
ispred Šumarskog doma, trg Mažuranića 11

p r o g r a m
Muzej evolucije i nalazište pračovjeka "Hušnjakovo"
Franjevački samostan u Krapini - izložba ikonabula
GJ Macelj - preborno gospodarenje šumama
okrijepa u lugarnici Loborščak

prijave do utorka, 24. listopada 2006.
tajniku Ogranka: 098 48 0000 / vpn 1692
ili na e-mail: ogranak.zagreb@sumari.hr
ili u ured HŠD: 01 48 28 477

broj mjesta u autobusu je ograničen
popunjavanje po redoslijedu prijava


16.10.2006.
ŠUMARSKI FAKULTET 19. LISTOPADA 2006.
Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti a u organizaciji Šumarskog fakulteta, Šumarskog instituta, Akademije šumarskih znanosti, Hrvatskih šuma i Hrvatskog šumarskog društva a prigodom 100. obljetnice rođenja akademika Milana Anića.


6.10.2006.
EUROPSKI DANI BIOMASE REGIJA
Pod pokroviteljstvom dopredsjednika Europskog parlamenta dr. Inga Friedricha nastavljaju se u Hrvatskoj 6. i 7. listopada održati Europski dani biomase regija.
-6.listopada, 10-12, Gospić: Centralizirani toplinski sustav na biomasu
-6.listopada, 13-15, Ogulin: predstavljanje toplane na biomasu
-7.listopada, 10:00, Golubnjak: izložba opreme putem postera i panoa o proizvodnji biomase u sklopu “Dana otvorenih vrata”.


20.6.2006.
PRVA SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA
Na prvoj sjednici novoga Upravnog odbora pod predsjedanjem novog predsjednika HŠD-a Petra Jurjevića, članovi odbora razmatrali su više aktualnih pitanja. Obaviješteni su u izmjeni Statuta Društva, prijedlogu o učlanjenju Hrvatske udruge za bimasu u Europsku udrugu te o izmjenama ZOŠ-a koje se odnose na izdvajanje šumskog zemljišta i pravo gradnje na njemu. Zabrinulo ih je hoće li li za to biti plaćena pravična naknada. Počela je, rečeno je i obnova unutrašnjeg pročelja zgrade HŠD-a.
Napravljen je novi program za ažuriranje članstva koji sadrži više podataka, a taj će posao u svakom ogranku obaviti za to posebno zaduženi član koji će prethodno proći kratki seminar. Odbor se još jednom očitovao o kanalu Dunav-Sava potvrđujući ranije stavove struke kako bi takav kanal, u vrijeme dok se u Europi za prijevoz sve više koristi željeznica, bio iznimno štetan ne samo za šumski ekosustav nego i za poljoprivredu toga kraja.
Na Odboru je također konstatirano da je polugodišnji program rada izvršen u skladu s planom, jednako kao i financijski plan. Kad je riječ o izlaženju Šumarskog lista, rečeno je da je uz redovna izdanja tiskan i dodatak Protuerozijska i vodozaštitna uloga šume i postupci njezina očuvanja i unapređenja.
Bilo je riječi i o radu sekcije HŠD-a, Hrvatske udruge za biomasu koja je domaćin manifestacije Europski dani biomase regija, 6. i 7. listopda, u Ogulinu, Gospiću i u Golubinjaku (m)


28.7.2006.
LJETNI ODMOR UREDA HŠD
Od ponedjeljka 31. srpnja ured HŠDa neće raditi radi korištenja godišnjih odmora. Molimo naše poslovne partnere da nas ponovno kontaktiraju 28. kolovoza. U međuvremenu, možete kontaktirati dužnosnike HŠDa osobno, a poruke ili ostale materijale ostavljati na e-mailu ili porti Hrvatskih šuma.
Ugodan odmor i vama!20.6.2006.
PETAR JURJEVIĆ NOVI PREDSJEDNIK HRVATSKOG ŠUMARSKOG DRUŠTVA
Mr. Petar Jurjević, rukovoditelj Službe za ekologiju u HŠ, novi je predsjednik Hrvatskog šumarskog društva. Na tu zahtjevnu dužnost on je jednoglasno izabran glasovanjem 86 prisutnih od 99 delegata s pravom glasa na jučerašnjoj redovnoj 110. sjednici HŠD-a održanoj u sklopu obilježavanja Dana hrvatskog šumarstva, u sali Ministarstva poljoprivrede i šumarstva. Tom prilikom izabran je i novi Upravni odbor od 25 članova (predsjednici ogranaka HŠD-a članovi su po funkciji) te Nadzorni odbor od tri člana s jednim pričuvnim.
Prije samog izbora novoga rukovodstva HŠD-a, dotadašnji je predsjednik, akademik Slavko Matić, podnio izvješće o radu u posljednjem mandatu, od tri koliko ih je obnašao. Istaknuo je da je Društvo pored redovnih sjedica Upravnog odbora i izvještajnih skupština bilo vrlo aktivno prilikom donošenja značajnih zakonskih akata iz područja šumarstva, posebice oko utemljenja Šumarske komore te Savjetodavne službe pri Ministarstvu, te da je redovito ukazivalo na štetne utjecaje i posljedice brojnih inicijativa različitih udruga pa i institucija koje su se u ime "ljubavi prema šumi" nerijetko pokušavale miješati u stručne poslove koje šumari obavljaju. Appstrofirao je i najnoviju inicijativu izgradnje kanala Sava - Dunav koji bi, rekao je, mogao imati štetne posljedice za dio hrastovih šuma Spačvanskog bazena. Izvještaje o radu Upravnog i Nadzornog odbora u proteklom mandatu te izlaženja staleškog glasila Šumarski list koje slavi 130.godišnjicu izlaženja, podnijeli su tajnik HŠD-a Damir Delač te tehnički urednik časopisa Hranislav Jakovac.
Novoizabrani predsjednik je, zahvaljujući se na povjerenju, istkanuo da će Društvo nastaviti s dosadašnjim radom, ne priklanjajući se bilo kakvim dnevno političkim potrebama, poštujući zakon "do posljednjeg zareza", uvažavajući pritom opće interese gospodarskog razvitka Republike.
Delegati izborne Skupštine obaviješteni su i da je dan ranije predstavništvo HŠD-a na čelu s akademikom Matićem u povodu ovih značajnih jubileja hrvatskoga šumarstva primio Predsjednik Republike Stjepan Mesić.
Obilježavaje Dana hrvatskog šumarstva nastavljeno je Svečanom akademijom u povodu 160.godišnjice HŠD-a i 130.godišnjice izlaska Šumarskog lista, održanoj u maloj dvorani KD Lisinski. Akademik Slavko Matić tom je prilikom podsjetio na dugu povijest Društva osnovanog u Prečacu kod Dugog Sela, te na još dužu povijest organiziranoga bavljenja šumarstvom u ovim krajevima i osnivanje prvih šumarija u Krasnu, Oštarijama i Petrovoj gori prije 250 godina. Prisutnima su se obratili i državni tajnik za šumarstvo Herman Sušnik te predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk koji su podsjetili za najnovije aktivnosti oko ustrojavanja šumarskih institucija kao i promjene u organizaciji i racionalizaciji poslovanja šumarske djelatnosti. Potom su zaslužnim pojedincima i institucijama u povodu ovih velikih jubileja podijeljena priznanja.
Za zabavni dio programa pobrinuli su se članovi KUD-a Šumari iz Vinkovaca koji su svojim nastupom oduševili sve prisutne u dvorani. Čitanjem pjesme Sudbina, autora Tomislava Starčevića, koju je pročitao Mislav Togonal, moderator cjelokupne priredbe u Lisinskom, okončano je obilježavanje ovogodišnjega Dana hrvatskog šumarstva.
19.4.2006.

                                        O POKOJNIKU

30.8.2005.

                                        O POKOJNIKU

21.6.2006.


IZVOD IZ RASPOREDA

Petak, 17. lipnja 2005. 

Gradsko kazalište "Zorin dom"

10:00 - 11:15 109. Skupština Hrvatskog šumarskog društva
11:45 - 13:30 Savjetovanje: "Srednjoškolska i visokoškolska šumarska nastava u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na potrebe šumarske prakse"
tijekom savjetovanja promocija stranica www.sumari.hr sa Imenikom hrvatskih šumara i Bibliografijom Šumarskog lista

 

Subota, 18. lipnja 2005. 

ŠRC Korana

  od 9:30 Šumarska izložba
u sklopu izložbe: prezentacija stranica www.sumari.hr; upis u Imenik hrvatskih šumara za posjetitelje


DETALJNIJE

POZIV ŠUMARIMA I PRIJATELJIMA!

Pozivaju se svi šumari, ali i ostali (prijatelji, rođaci, ...) koji imaju informacije o šumarima da na web stranicama IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA izmjene, odnosno dopune podatke o sebi ili kome drugom šumaru. Dovoljno je pronaći svoje ili neko drugo ime, pogledati informacije, a pritiskom na IZMJENE (ispod slike) otvara se mogućnost promjene ili dopune svih informacija (male strelice!).
Ukoliko ne pronađete osobu za koju smatrate da bi trebala biti u Imeniku, molimo da pošaljete e-mail sa prijedlogom za uvrštenje i osnovnim informacijama na sumari.hr@gmail.com. Na isti mail mogu se slati i fotografije za nove ili postojeće članove.

Pozivamo i kolege (naročito mlađe generacije, koje nisu bile uvrštene u Leksikon) a koji imaju podatke o kolegama sa godine i sl. da provjere da li su sve kolege s kojima su diplomirali na popisu (na svojim podacima kliknite na godinu diplomiranja) pa na gornji mail dojave ukoliko lista nije potpuna.

Upozoravamo znanstvenike i druge autore da sustav sadrži obimne liste referenci na radove pa im omogućuje da javno na jedinstvenom mjestu objelodanjuju svoja postignuća. Provjerite reference svojih radova, popravite ih on-line, ukoliko su potrebne manje izmjene, a ukoliko je zahvat veći možete na isti mail poslati svoju cjelovitu bibliografiju. Rado ćemo vašu listu uvrstiti umijesto postojeće.

Molimo da svojim prilogom doprinesete da Imenik hrvatskih šumara bude točniji i kompletniji. Hvala.