ARHIVA 2014.



 
Šumarstvo uključeno u glavni dokument za korištenje EU fondova
 
Europska komisija usvojila je Sporazum o partnerstvu, ključan strateški dokument za korištenje 10,7 milijardi eura iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a koji bi trebali poslužiti kao temelj održivog gospodarskog rasta i zapošljavanja u idućih 7 godina... portal.hrsume.hr.
 
 
PRENOSIMO - ŠUME BEZ ŠUMARA ...
 
Umjesto okretanja gospodarenju šumama Uprava HŠ-a godinama tvrtku vodi na način da živi samo od prodaje drveta po netržišnim uvjetima i okreće se »zaradi« kroz otpuštanja ljudi što kratkoročno može donijeti uštede koje Vlada želi, ali je dugoročno vrlo opasno, upozorava tajnik HŠD-a Damir Delač u opširnom članku Marinka Krmpotića u riječkom Novom listu. Cijeli članak dostupan je OVDJE.
 
INTERFORST 2014.
 
U organizaciji Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije 116 sudionika posjetilo je 18. i 19. srpnja 2014. godine 13. međunarodni sajam šumarstva i tehnologije "INTERFORST 2014." u Münchenu, glavnom gradu savezne države Bavarske. Među sudionicima bili su i mnogi članovi HŠD-a kao ovlašteni inženjeri šumarstva. Osim njih na sajmu su bili i predstavnici dijela licenciranih šumarskih tvrtki i obrta. Prvog dana putovanja panoramskim obilaskom autobusom i šetnjom kroz centar Münchena moglo se upoznati dobar dio grada i njegovih znamenitosti, a dan je završio večerom u poznatoj pivnici Hofbräuhaus s bavarskim menijem. Drugi dan je bio posvećen petosatnom obilasku sajma. Vodstvo sajma organizirao je prijem za ovako brojnu delegaciju gdje su nas njihove predstavnice pozdravile i upoznale s osnovnim podacima o sajmu. Za uspomenu na posjet sajmu napravljena je zajednička fotografija svih posjetitelja. U završnom izvješću sa sajma navodi se:
"INTERFORST 2014 završio je s odličnim rezultatima na kraju. 450 izlagača - 288 nacionalnih i međunarodnih tvrtki - 162 iz 27 zemalja predstavili su od 16. do 20. srpnja na više od 70.000 četvornih metara bruto površine, najnovije proizvode i inovacije u šumarstvu industriji. S oko 40.000 četvornih metara, neto površina je porasla za 15 posto u odnosu na prethodni događaj. Međunarodni izlagači porasli su za 25 posto. Najbolje zemlje izlagači, osim Njemačke su Finska, Francuska, Italija, Nizozemska, Austrija, Švedska i Švicarska. Međutim, tvrtke iz zemalja poput Kine, Kanade, Turske i SAD-u, bile su prisutni na Interforstu. Za pet dana oko 50.000 posjetitelja iz 72 zemlje stiglo je u München, 18 posto je došlo iz inozemstva; tako da je internacionalnost potvrđena. Većina posjetitelja došla je iz Austrije, Švicarske, Italije, Francuske, Slovenije, Luksemburga, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske i Češke."
 
118. REDOVITA IZBORNA SJEDNICA
SKUPŠTINE HŠD
 
Dana 16. lipnja 2014. u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma u Zagrebu održana je 118. redovita izborna sjednica Skupštine Hrvatskog šumarskog društva. U nazočnosti preko stotinu delegata i brojnih gostiju svima je na višegodišnjoj suradnji zahvalio dosadašnji predsjednik Petar Jurjević.
Novoizabrani 39. predsjednik HŠD Oliver Vlainić u programskog govoru izrazio je vjeru da će Hrvatsko šumarsko društvo i dalje, trenutačno možda i nepovoljnim okolnostima unatoč, nastaviti svoje djelovanje na korist šumarske struke.
Novo vodstvo Hrvatskog šumarskog društva uz predsjednika Olivera Vlainića čine i dopredsjednici Petar Jurjević i Ivica Tikvić.
Novi Upravni odbor djeluje u sastavu: Martina Pavičić, Čedomir Križmanić,Goran Bukovac, Mandica Dasović, Ivan Grginčić,Tihomir Kolar, Darko Mikičić, Mario Bošnjak, Daniela Kučinić, Zoran Šarac, Boris Miler, Domagoj Devčić, Ariana Telar, Marijan Miškić, Lukrecija Butorac, Benjamino Horvat, Danijel Cestarić, Davor Bralić, Damir Miškulin, Boris Hrašovec, akademik Slavko Matić, Josip Dundović, akademik Igor Anić, Milan Glavaš, Josip Margaletić, Ivica Grbac, Dijana Vuletić, Davor Prnjak, Silvija Zec.
Novi Nadzorni odbor čine Stjepan Blažičević, Marina Mamić i Vlado Topić, te pričuvni član Herman Sušnik.