ARHIVA 2017.



 
 
SPOMEN PLOČA MATI MEDVEDOVIĆU
14. prosinca 2017. Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Vinkovci, uz potporu središnjice HŠD-a, Uprave šume podružnice Vinkovci i izdavačke kuće Privlačica d.o.o., povodom 145. godišnjice rođenja, podiglo je Spomen ploču svom istaknutom članu, nadšumaru, kolekcionaru, idejnom začetniku osnivanja Muzeja grada Vinkovaca i idejnom autoru grba Vinkovaca, Mati Medvedoviću.
 
 
GODIŠNJA SKUPŠTINA HŠD
U srijedu 13. prosinca 2017. godine u dvorani Šumarskog doma u Zagrebu održana je 121. Redovita sjednica Skupštine Hrvatskog šumarskog društva.
Dnevni red:
1. Otvaranje Skupštine i pozdravni govori
2. Izbor radnih tijela Skupštine
3. Izvješća o radu od prethodne Skupštine
4. Aktualna problematika
5. Rasprava po izvješćima i zaključci
6. Usvajanje Programa rada i financijskog plana za 2018. godinu
7. Slobodna riječ.
Nakon radnog dijela priređeno je tradicionalno blagdansko druženje uz specijalitete Muljave, škrlet i Desinečke tamburaše.
 
 
NAJAVA: PREDAVANJE U MATICI HRVATSKOJ
Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske organizira predavanje Nikole Pernara: TLO ŠUMSKIH EKOSUSTAVA osobito u svjetlu suvremene antropogenizacije okoliša u utorak, 5. prosinca 2017. u 18:00 sati, Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb. Predavanje se održava u povodu Svjetskog dana tla. DETALJNIJE
 
 
VINKOVAČKI I OSJEČKI OGRANAK HŠD OBILJEŽILI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA
Članovi osječkoga i vinkovačkoga ogranka Hrvatskoga šumarskog društva i ove su godine obilježili dan sjećanja na žrtvu Vukovara vozeći se biciklima putem stradanja. U subotu, 4. studenoga 15 biciklista uputilo se iz Osijeka i Vinkovaca i susreli se u Šumariji Vukovar. Od tamo su zajedničkom vožnjom u koloni prošli put kroz Vukovar do masovne grobnice na Ovčari. Na tome je mjestu pogubljeno i u masovnoj grobnici sahranjeno 200 vukovarskih branitelja. Kod masovne grobnice zapaljene su svijeće, a potom su se svi sudionici pomolili za stradale. Poslije toga članovi Hrvatskoga šumarskog društva još su se zaustavili kod vodotornja - simbola grada Vukovara, da bi zajednički put završili u šumariji, gdje su se ne ugodnom jesenskom suncu odmorili i okrijepili za nastavak vožnje do svojih domova.
Ovo je šesta godina u nizu da osječki i vinkovački šumari vožnjom biciklima obilježavaju godišnjicu velikih vukovarskih ratnih stradanja. Svi biciklisti su uspješno odvezli planirani put dužine oko 70 km, odnosno 100 km, što nije svima bilo jednostavno, ali uzvišenost cilja pomogla je da nitko ne odustane. Zahvaljujemo se svim sudionicima koji nisu dozvolili da se ova tradicija ugasi i nadamo se da će se spomen na veliko vukovarsko stradanje obilježiti i dogodine s većim brojem sudionika
 
 
OBNOVA NAKON LEDOLOMA
U Gorskom kotaru je 11. listopada 2017. održana radionica Obnova nakon ledoloma.
 
ZNANOST I DRUŠTVO
PRENOSIMO: Treći program HR - MR. DAMIR DELAČ
Visoka šumovitost i očuvanost prirodnog ekosustava, kao i raznolikost naših šuma, uz tradiciju škole prirodnog uzgajanja, često se spominju kao naš najvrijedniji doprinos Europskoj zajednici. Ipak, puno je potencijalnih izvora sukoba u zaštiti i gospodarenju našim šumama, kao što su recimo moguća kolizija društvene i privatne koristi, općekorisnih i gospodarskih dobara, različitih vrsta vlasništva i stupnjeva zaštite. U emisiji Trećeg programa Hrvatskog radija Znanost i društvo o tome je dovorio mr. Damira Delača, inženjera šumarstva, tajnika Hrvatskog šumarskog društva.
Urednica: Blanka Jergović Emitirano: 28.06.2017 13:00 POSLUŠAJTE.

 
1. sjednica Upravnog odbora HŠD-a
U Istri je održana 1. sjednica Upravnog odbora HŠD-a u 2017. godini 7. i 8. travnja na području UŠP Buzet. Osim svojih redovitih obaveza Članovi Upravnog i Nadzornog odbora obišli su i nekoliko zanimljivih šumarskih i turističkih lokaliteta u Istri, između ostalog i prvi "privatni" speleološki objekt u Hrvatskoj - Jamu Baredine u zaleđu Poreča.

 
 
Šumarska struka nije zadovoljna s vlastima
PRENOSIMO: Glas Koncila - PROF. DR. JOSIP MARGALETIĆ
Glas Koncila donosi veliki razgovor sa urednikom našeg časopisa Šumarskog lista, prof. dr. Josipom Margaletićem. Članak možete pročitati na stranicama Glasa koncila ili OVDJE.

 
U LATVIJI ODRŽAN 49. EFNS
Od 20. DO 25. veljače 2017. god. u Latviji je održano 49. Europsko šumarsko nordijsko natjecanje (EFNS). Susretu su nazočile ekipe (primjerice Njemačka, Austrija i Italija nastupaju s više regionalnih ekipa) iz 21 države/članice. Redoslijed odvijanja programa je nešto promijenjen u odnosu na prošle EFNS susrete europskih šumara. Naime, prva dva dana održane su stručne ekskurzije a potom natjecanje, sa stručnim predavanjima u večernjim satima, jer kao što je znano to nije samo sportski susret. Hrvatsku ekipu predstavljalo je 12 članica i članova.
Od ponuđenih 8 ekskurzija za ponedjeljak 20 veljače odabrana je ekskurzija br. 2 Kalsnava sa posjetom firmi SIA „Baltic Block“ kogeneracija s proizvodnjom elekro-toplinske energije te peleta. U drvoprerađivačkoj industriji „Litvani“ s proizvodnjom piljene građe, peleta, briketa, panela i posebice vrata i prozora svih vrsta uključujući najrustičnije oblike. U istoj firmi održana je prezentacija latvijskih državnih šuma i proizvodnja sjemena i sadnica, posebice smreke i bora. Na kraju je slijedio posjet Kalnava Arboretumu površine 140 ha sa približno 2 500 primjeraka grmlja i stabala. U utorak je uz stručno vodstvo upriličen posjet glavnom gradu Rigi.
U takmičarskom dijelu koji je počeo u srijedu službenim treningom s obilaskom natjecateljske staze i probnim pucanjem, u popodnevnim satima je održano i natjecanje/biatlon tzv. slobodnim načinom trčanja na skijama. U konkurenciji žena starosne kategorije 61-70 god. Marija Gubić je osvojila 4. mjesto, a u konkurenciji muškaraca 51-60 god. Neven Vukonić osvojio je 25. mjesto. Slijedećeg dana u biatlonu tzv. klasičnim načinom trčanja na skijama, u kategoriji žena 31- 40 god., Anreja Ribić osvojila je 12., a u starosnoj kategoriji 51-60 god. Tijana Grgurić 16. mjesto. Kod muškaraca u starosnoj kategoriji 41-50 god. Goran Bukovac osvojio je 34. mjesto, a u 51-60 god. Denis Štimac 34., a Neven Vukonić 42 mjesto. Zadnjeg dana održano je natjecaje štafeta (20 ženskih i 68 muških štafeta u dvije starosne kategorije) u kojemu je ženska ekipa u kategoriji do 50 god. u sastavu: Andreja Ribić, Tijana Grgurić i Marija Gubić osvojila je 16 mjesto a muška u sastavu: Goran Bukovac, Denis Štimac, Tomislav Kranjčević i Neven Vukonić 27 mjesto. Sa duženjem u šatoru poslije natjecanja te u sportskoj dvorani s proglašenjem rezultata, zajedničkom večerom i zabavnim programom, završen je 49. EFNS s doviđenja 2018. god. na jubilarnom 50-om EFNS-u u Italiji. (hj)