ARHIVA 2019.



PRENOSIMO
Vidljiv samo manji dio šteta od šumskih požara - 1.10.2019.
jutarnji.hr
Najveće štete od požara, katastrofe koja u Hrvatskoj pustošenjem šuma, krajolika i uništavanjem biodiverziteta trajno mijenja lice zemlje, ostaju nevidljive i - nenaplaćene.
link: jutarnji.hr
lokalno: JPG
 
PRENOSIMO
PROVJERENO: Hrastove stjenice ugrozile šume, stručnjaci upozoravaju na katastrofu - 11.9.2019.
RTL.HR
Hrvatska je već izgubila brijest. Postoje primjerci, ali ne i šume. Patogena gljivica napala je i jasen pod kojim je 180 tisuća hektara šuma vrijednih 11 milijardi kuna. Potkornjak prijeti šumama Gorskog kotara. Neke vrste izgubile su već bitku, treba se uzdati da će lužnjak i kitnjak dobiti ovaj rat.
link: rtl.hr
 
 
PRENOSIMO
Kad gori Amazonija, to je kataklizma, a Hrvatske šume su - fuj, uhljebi.
I kisik bi naplaćivali!
sibenski.slobodnadalmacija.hr
... A isti ti koji plaču i nariču za Amazonom, kladin se, kad dobiju od Hrvatskih šuma uplatnicu za opće korisnu funkciju šuma, onda je to bljak, parafiskalni namet. Koji ne triba plaćat bez da te na to sudski, puškon natiraju, ...
link: sibenski.slobodnadalmacija.hr    lokalno: PNG
 
HŠD O UČESTALIM NAPADIMA NA ŠUMARSKU STRUKU
U posljednje vrijeme svjedoci smo žestokih napada, kako kroz istupe pojedinih političkih stranaka i udruga, tako i kroz medije, na poduzeće za gospodarenje državnim šumama Hrvatske šume d.o.o. Zagreb, ali i na cjelokupnu šumarsku struku. Pri tome se koriste pojmovi kao udruženi zločinački pothvat, ekocid, devastacija, prekomjerna sječa, kriminal i slični. Kroz medije se plasiraju fotografije šumskih sastojina koje bi trebale to i dokazati.
Većina napada i kritika na šumarstvo temelji se na nepoznavanju osnovnih načela gospodarenja šumama. Načela gospodarenja šumama se uče u srednjim strukovnim školama i na Šumarskom fakultetu. Mišljenja smo da bi, s obzirom na važnost, osnovna saznanja o šumi i o potrebi gospodarenja šumom trebala biti i dio programa osnovnoškolskog obrazovanja.
CJELOKUPNI TEKST (PDF, 96,4 kB)
 
PRENOSIMO
Otkrivanjem spomen ploči i predstavljanjem knjiga Šumarije Đurđevac šumari RH priključili se obilježavanju đurđevačkog Dana grada
prigorski.hr
Boravak u Đurđevcu su iskoristili ne samo za stručne razgovore, nego i kako bi se prisjetili onih koji su ostavili zamjetan traga na razvoju šumarske struke u državi, a posebice na razvoju šumarstva na području Đurđevca.
link: prigorski.hr    lokalno: PDF
 
 
PRENOSIMO
APEL DR. SMODLAKE: Zbog nepotrebnog pustošenja u početku akcije sanacije marjanske šume, pozivam da se smijene odgovorni i dovedu neovisni šumarski stručnjaci
dalmatinskiportal.hr
Zakon nalaže doznačavanje stabala, te nakon toga njihovu sječu i propisuje kako se to mora obavljati pod nadzorom šumara. Upravo šumar mora utvrditi zaraženo stablo i doznačiti ga za sječu, a ne botaničar ili vatrogasac, jer jedino šumar može razlikovati zdravo od bolesnog stabla.
link: dalmatinskiportal.hr    lokalno: PDF
 
 
PRENOSIMO
Izaziva li prekomjerna sječa milijunske štete i devastaciju hrvatskih šuma?
Hrvatski katolički radio
Krešimir Žagar, Marijan Kavran i Damir Delač o hrvatskim šumama.
 
 
PRENOSIMO
Slušaj kako zemlja diše - Vode, šume, metereologija - 22.3.2019.
HRT HR1
I hrvatski se šumari slijedom globalizacije i klimatskih promjena susreću s brojnim problemima. O njima razgovaramo s predsjednikom Hrvatskog šumarskog društva Oliverom Vlainićem.
link: radio.hrt.hr   lokalno (dio): MP3 (7,49 MB)
 
 
 
 
51. EFNS, Arberland, Bavarska
Ekipa hrvatskih šumara (19 članova) sudjelovala je na 51. EFNS-u održanom u Arberlandu u Bavarskoj od 10.-16. veljače 2019. Dodatne informacije o natjecanju kao i svi rezultati dostupni su na
www.ok-bayerischer-wald.de/en/51-efns-arberland-bavarian-forest/
Događanja:
Nedjelja, 10. veljače; dolazak i smještaj sudinika, podizanje startnih brojeva i akreditacija. 
Ponedjeljak, 11. veljače; ekskurzije. Naši predstavnici sudjelovali su na dvije ekskurzije:1) Nacionalni Park Bavarska šuma / 2) Šumarstvo i izrada stakla u Bavarskoj
Utorak, 12. veljače; službeni trening, sastanak vođa ekipa, svečano otvaranje 51. EFNS-a.
Srijeda, 13. veljače: pojedinačne utrke klasičnim stilom, noć kabarea u Bavarskom Eisensteinu.
Četvrtak, 14. veljače; pojedinačne utrke slobodnim stilom, posjet Ski muzeju, prikaz izrade tradicionalnih drvnih proizvoda.
Petak, 15. veljače; štafetne utrke, Festival nacija, dodjela nagrada, svečana večera i zatvaranje igara
Subota, 16. veljače, povratak kućama. (dd) 
 
 
ALPE ADRIA
Alpe Adria, sportski susreti šumara Slovenije, Italije (Friuli Venezia Giulia,Južni Tirol) i Austrije (Koruška) ove godine održani su od 25.-27. siječnja u Passo Lavaze u Južnom Tirolu u Italiji. U organizaciji središnjice HŠD-a i ogranka Delnice našu ekipu sačinjavalo je 20 sudionika. Tradicionalno, prvi dan održano je natjecanje u Alpskoj štafeti, dok su se u subotu odvijala pojedinačna natjecanja u biatlonu i veleslalomu. Kao i obično susreti su protekli u prijateljskoj atmosferi i ugodnom druženju. Hrvatski tim ekipno je zauzeo 4. mjesto.

Detalj s trkačkih natjecanja


Najstariji sudionik, naš akademik Slavko Matić, uspješno je savladao veleslalomsku stazu.

Područje Južnog Tirola zahvaćeno vjetroizvalama od olujnog vjetra.