O SEKCIJI

zastita@sumari.hr
 

SEKCIJA ZA ZAŠTITU ŠUMAPoznato je da su šume izložene stalnom utjecaju štetnih biotskih i abiotskih čimbenika, koji im pojedinačno i zajedno mogu nanijeti nesagledive posljedice. Pogotovo velika opasnost za šume je čovjek svojim sveobuhvatnim djelovanjem, u kontekstu današnjega načina života.
U Hrvatskoj se zaštitom šuma bave znanstvenici Šumarskoga fakulteta Zagreb, Šumarskog instituta Jastrebarsko, pojedinci iz drugih instituta, znanstvenici i stručnjaci u Hrvatskim šumama d.o.o., a u specifičnim prilikama i stručnjaci iz drugih nešumarskih ustanova.
Hrvatske šume d.o.o. svake godine na dva sastanka okupe znanstvenike i stručnjake za ekologiju i zaštitu šuma iz svih Uprava šuma. Na tim se sastancima donose mjere zaštite za svaku godinu. Na osnovu dosadašnjih razgovora s kolegama iz znanstvenih ustanova, Uprava šuma, Akademije šumarskih znanosti, Hrvatskog šumarskog društva itd. došlo se do zaključka da bi unutar Šumarskog društva bilo korisno osnovati Sekciju za zaštitu šuma.
Rukovodstvo Sekcije bi se oformilo prema Statutu Šumarskog društva, a svakako bi u njemu trebali biti znanstvenici i prema specijalnosti djelatnici pojedinih Uprava šuma.
Rukovodstvo bi zacrtalo glavne smjernice rada za cjelokupnu zaštitu šuma u Hrvatskoj, a pogotovo za rad na šumskim požarima.događanja: