HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID9203
ime F., Zdravko
zvanje
zanimanje     
mr. sc., dipl. ing.
      viši stručni suradnik, samostalni konzultant

                                                                IZBOR      (knjiga1/9203)   IZMJENE         ISPIS



lokacija

niže obr. Zagreb
srednje obr.1959.Zagreb
više obr.1969.Kranjorganizacija rada
diplomirao1978.Beograd
magistrirao1981.ŠF Zagreb
karijera1959.Kombinat Velebit Rijeka
30. 5. 1967.Institut za drvo Zagreb



 Sin Stjepana i Anice r. Jušić. Hrvat, rimokatolik. Otac mu je majstor obrade drva, a majka domaćica. Osnovnu je školu pohađao u Zagrebu, a u Zagrebu je 1955. g. završio i Industrijsku školu drvne struke. I Srednju tehničku školu drvne struke završio je u Zagrebu 1959. g., a Visu školu za organizaciju rada - Kranj, Odjel Zagreb - završio je 1969. u Zagrebu.
 Diplomirao je na Fakultetu organizacijskih znanosti u Beogradu 1978. god.
 Poslijediplomski studij završio je na Šum. fakultetu u Zagrebu. Magistrirao je 1981. iz znanstvenog područja organizacija rada u drvnoj industriji. Tema magistarskog rada bila je Neke karakteristike pripreme rada u proizvodnji namještaja i mogućnost njenog poboljšanja.
 Doktorsku disertaciju prijavio je 1983. na Fakultetu organizacijskih znanosti u Beogradu, ali je zbog početka rata nije branio.
 Po završetku Srednje tehničke škole 1959. g. odmah je stupio u radni odnos u Kombinatu Velebit - Rijeka, gdje je sedam godina radio na poslovima analitičara studija rada, tehnologa procesa, organizatora, Sefa pripreme proizvodnje, upravitelja pogona i na istraživanju tržišta.
 God. 1967. u Zagrebu se zapošljava u Institutu za drvo, za područje organizacije rada i sustava upravljanja. Tu je obavljao poslove upravljanja proizvodnjom u tijeku, sustavom zaliha materijala, sustavom gotovih proizvoda, razvojem proizvoda, razvojem poduzeća te istraživajem i znanstvenim aktivnostima radi postizanja kibernetičkog sustava upravljanja cjelinom poduzeća. Prvi je objavio rad (1976) s područja teorije kibernetičkog sustava upravljanja procesima u drv. industriji.
 Od 1984. god. radi na poslovima voditelja Odjela koji se bavi organizacijom poduzeća, razvojem proizvoda, razvojem poduzeća i kibernetičkim sustavom upravljanja fenomenom cjeline poduzeća. U Institutu je bio zaposlen od 30. svibnja 1967. do 1. srpnja 1990. god.
 Tijekom rada u Institutu izradio je velik broj projekata i napisao više studija razvoja za drvnu industriju. Te studije odnosile su se na područja razvoja pripreme proizvodnje, razvoja sustava upravljanja zalihama materijala, razvoja proizvodnog programa, razrade funkcije razvoja poduzeća, razvoja sustava upravljanja gotovim proizvodima, razvoja upravljanja kontrolom kvalitete proizvodnje u tijeku i proizvoda, razvoja funkcije održavanja uređaja i postrojenja, studijom stanja bitnih parametara za upravljanje poduzećem, vrednovanjem rada i raspodjelom zarada uposlenih.
 U dugogodišnjem istraživačkom radu bio je koordinator ili voditelj velikog broja projekata i studija razvoja za konkretna poduzeća, a surađivao je sa 50-ak poduzeća drvne industrije na području konzultacija i realizacije projekata i studija. Osim sustava DI izučavao je i druge industrije: plastike, stakla, tekstila, prehrane i građevnog materijala. Redovito je studirao trendove na polju razvoja proizvoda, razvoja tehnologije obrade drva te razvoja informatike.

Trajno je i intenzivno surađivao sa znanstvenicima Šum. fakulteta.

U vrijeme rada u Institutu za drvo bio je organizator ili suorganizator brojnih stručnih i znanstvenih seminara. God. 1976. objavljuje rad koji se odnosi na teoriju sustava i elemente teorije kibernetičkog sustava upravljanja na osnovi kojeg je temeljio cvjelokupni svoj daljni rad na projektiranju i provođenju kibernetičkog sustava upravljanja procesima u DI.
 Tijekom radnog vijeka bio je na više stručno-studijskih putovanja u inozemstvu u trajanju od 7 do 30 dana. Studirao je sustave proizvodnje i upravljanja u Njemačkoj, Italiji, Danskoj, Engleskoj, Rusiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji i drugdje. Ta iskustva uspješno je prenosio u domaća poduzeća drvne industrije, član je Hrvatskoga Šumarskog društva.

1Preuzimanje gotove robe po planovima prijema. Drvna ind. 11-12, 1970.
2Mjesto i uloga funkcije održavanja uređaja i postrojenja u drvno - industrijskim poduzećima. Drvna ind. 1-2, 1972.
3Djelovanje kontrole kvalitete kod operacione kontrole u proizvodnom procesu. Drvna ind. 9-10, 1975.
4Elementi teorije kibernetskog sistema rukovođenja proizvodnim procesom. Drvna ind. 7-8, 1976.
5Prikaz kibernetskog sistema rukovođenja proizvodnjom furniranog pokućstva. Drvna ind. 9-10, 1976.
6Jedan od mogućih kibernetskih sistema upravljanja zalihama u međufaznom skladištu dijelova. Drvna ind. 11-12, 1978.
7Jedna od mogućih metoda racionalizacije operacija u drvno - industrijskom procesu. Drvna ind. 9-10. 1980.
8Savjetovanje na temu "Organizacija procesa proizvodnje u tvornicama namještaja 1980. u organizaciji Saveza inženjera i tehničara šumarstva i drvne ind. BiH i Privredne komore BiH.
9Nekateri elementi sistema teorije ki se uporabljajo pri projektiranju optimalnega sistema upravljanja proizvodnje in poslovanja. Savjetovanje u Ljubljani 1984. u organizaciji Društva inžinjerjev in tehnikov lesarstva - Ljubljana.
10Kibernetski sistem rukovođenja zalihama materijalom u drvnoj industriji u cilju ostvarenja dohotka. Zbornik radova: Dohodovni odnosi u šumarstvu, preradi drva i prometu drvnim proizvodima, Split 1984.
11Optimalni proizvodni program, osnova za kibernetski sistem upravljanja proizvodnjom namještaja. Zbornik radova u organizaciji Saveza inž. i tehn. šumarstva i ind. za preradu drveta Jugosl. i Udruženje šumara i industrije za preradu drveta Privredne komore Jugosl., Beograd, 1990.
12Mogući efekti uvođenja sistema upravljanja u poduzeća drvne industrije. Zbornik radova na temu: "Upravljanje proizvodnim sistemima u drvnoj industriji", S. F. Zagreb, Novi Vinodolski 1990.
13Stanje sistema upravljanja zalihama u drvnoj industriji. Zbornik radova na temu: "Upravljanje proizvodnim sistemima u drvnoj industriji". Šum. fakultet Zagreb, Novi Vinodolski 1990.

nedeterminirano:
14STRUČNI I ZNANSTVENI RADOVI
15Podloga za visi oblik sistema upravljanja. Zbornik radova IV. simpozija u organizaciji "UPOS 85".
16Projekti i studije
17Studija analize i dijagnoze stanja organiziranosti i sistema upravljanja procesom proizvodnje u SOUR-u "Dl Slavonija", Slav. Brod.
18Studija razvoja makrokibernetskog sistema upravljanja procesima proizvodnje u SOUR-u "DI Slavonija", Slav. Brod.
19Studija razvoja funkcije razvoja proizvoda u SOUR-u "DI Slavonija", Slav. Brod.
20Studija razvoja mikrokibernetskog sistema upravljanja proizvodnjom preko pripreme proizvodnje u SOUR-u Dl Slavonija", Slav. Brod.
21Studija razvoja upravljanja zalihama materijala u SOUR-u "Dl Slavonija", Slav. Brod.
22Studija razvoja funkcije kontrole kvalitete u SOUR-u "DI Slavonija", Slav. Brod.
23Studija stanja organiziranosti, dijagnoza stanja i prijedlog aktivnosti za revitalizaciju u RO "Oštrelj" - OOUR FANA -Krnjeuša.
24Studija razvoja makrokibernetskog sistema upravljanja proizvodnjom u RO "Oštrelj", OOUR FANA Krnjeuša.
25Studija razvoja mikrokibernetskog sistema upravljanja proizvodnjom stolica preko pripreme proizvodnje u RO "Oštrelj" OOUR FANA - Krnjeuša.
26Studija razvoja funkcije studija rada u RO "Oštrelj", OOUR FANA, Krnjeuša.
27Studija razvoja funkcije kontrole kvalitete u KPD "Ivančica", R. J. Drvna proizvodnja Lepoglava.
28Studija stanja organiziranosti i sistema upravljanja procesima RO "INO" -Otočac.

 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 1, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG
 ***: Hrvatski leksikon drvnih tehnologa, Šumarski fakultet Zagreb i TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 2002. ORG

thanks to:
HŠ&HŠD&BM