HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID10024
ime LOGAR, Alfonz
zvanje
zanimanje     
dipl. ing. šumarstva
     


lokacija

rođen3. 8. 1916.Bohinjska Bistrica /Slovenija/
apsolvirao1949.
diplomirao4. 3. 1954.
umro25. 8. 1969.Soteska pri Bohinju /Slovenija/



 Sin Janeza i Franciške r. Smukavec. Slovenske narodnosti, rimokatoličke vjere. Osnovnu je školu završio u Bohinjskoj Bistrici 1931., a realnu gimnaziju u Ljubljani 1935. godine.
 Iz materijalnih se razloga morao nakon završene gimnazije zaposliti na posti u Ljubljani - do 1941. godine, a zatim na posti u Spittalu na Dravi (Austrija) - do 1943. Kako bi izbjegao mobilizaciju u njemačku vojsku, dragovoljno je otišao u NOB i tu je u Gradnikovoj brigadi ostao do kraja rata.
 Šumarstvo je studirao na Šumarskom fakultetu Sveuč, u Zagrebu. Apsolvirao je škol. g. 1948.-49., a diplomirao 4.3.1954.
 Odmah nakon diplomiranja nastupa u teško dočekanu šumarsku službu, najprije u Kočevju na Gospodarsko - šumarskom odjelu, gdje je kao većina početnika provodio praksu na uređenju šuma, ponajviše na području privatnoga sektora. Završivši praksu (13.7.1955.), vratio se u svoj rodni gorenjski kraj, gdje se zaposlio kao revirni šumar za privatne šume Bohinja u Šumskoj upravi pri Okružnom NO Kranj. Od 1957. do 1962. godine bio je sef za privatne šume cijeloga bohinskoga područja, najprije pri Poslovnom savezu za šumsko i drvarsko gospodarstvo, a kasnije nakon reorganizacije u Šumsko - gospodarskoj zadruzi. To je bilo vrijeme traženja prava i mjesta privatnih šuma u društveni sustav. Od 1.1.1963. radio je kao pomoćnik direktora i sefa za privatne šume u GG Bled, sve do svoje prerane smrti u prometnoj nesreći (1969. ).
 Dipl. ing. Alfonz Logar izabrao je zaseban sektor za svoje stručno i radno područje, vrlo zahtjevno i odgovorno, posebno u sustavu nenaklonjenom vlasnicima privatnih šuma. On je tim ljudima ostao u trajnom sjecanju kao njihov Šumar, prijatelj, učitelj i savjetodavac.
 Višegodišnji je član Društva inženjera i tehničara Slovenije.
 (Podatke smo dobili zahvaljujući ljubaznosti supruge Ivanke i sina Janeza).

 *** ŠN, s. 363.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 3, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG

thanks to:
HŠ&HŠD&BM