HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID10734
ime P., Nadia
prije
zvanje
zanimanje     
dipl. ing. šumarstva
     


lokacija

apsolvirala1951.
diplomirala1953.



 Osnovnu školu i gimnaziju završila je na Sušaku gdje je i maturirala 1947. godine.
 Iste jeseni upisuje se na Poljoprivredno - šumarski fakultet u Zagrebu, gdje apsolvira škol. g. 1950.-51. i diplomira 1953. na Šumsko -uzgojnom odsjeku.
 U jesen 1953. zapošljava se u "Drvošpedu" Rijeka - poduzeću lučkih skladišta i špedicije drveta, te nastavlja raditi u Poduzeću "Lukadrvo" - Rijeka koje je preuzelo i ukrcajno - brodske usluge. Na tim poslovima stječe dozvolu za rad na vanjskoj trgovini drvom, pa nakon nekoliko godina prakse postaje rukovoditelj za unapređenje proizvodnje na lučkim skladištima drva i drvnih proizvoda. Tu radi prvih sedamnaest godina, surađujući sa domaćim i stranim partnerima (Austrija, Čehoslovačka i Mađarska). Pored stručnih poslova skladištenja drva (dorada, sušenje, pakiranje i "ađustiranje" meke i tvrde rezane građe), radila je i na poslovima vezanim za pripremu ukrcaja drva i drvnih proizvoda ili poluproizvoda na brodove (čarter, carina, osiguranje, prateća dokumentacija - fito, certifikati i si. ). Integracijom "Lukadrva" u sastav poduzeća "Luka" Rijeka prelazi u Zajedničke stručne službe gdje rukovodi analitičko-planskim poslovima, radeći tu slijedećih osamnaest godina, do stjecanja punog radnog staža, odnosno do odlaska u zasluženu mirovinu 1989. godine.
 Svojim zapaženim radom još je jedan svijetao primjer žene - šumarskog stručnjaka - koja je svoju stručnost stekla studijem na Poljoprivredno - šumarskom fakultetu, ali i samoprijegornim radom i vlastitim usavršavanjem na poslovima koji joj nisu bili specijalnost.

 *** ŠN, s. 365.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 3, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG
 ***: Hrvatski leksikon drvnih tehnologa, Šumarski fakultet Zagreb i TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 2002. ORG
 -- spominjan u časopisu 'ŠUMARSKI LIST'
 Ivančić, Vera: Nadia Pavlek rođ. Peterković (1928 – 2003), ŠL 11-12/2003, s.644 PDF

thanks to:
HŠ&HŠD&BM