HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID11997
ime V., Vencl
zvanje
zanimanje     
dr. sc., dipl. ing. šum.
      izvanredni profesor organizacije proizvodnje u šumarstvu i zaštite na radu u šumskoj proizvodnji

                                                                IZBOR      (knjiga5/11997)   IZMJENE         ISPIS



lokacija

apsolvirao1970.
diplomirao1971.
magistrirao1991.Šumarski fakultet u Zagrebu
doktorirao1991.Šumarski fakultet u Zagrebu
trenutno, od Šumarski fakultet ZagrebZavod za šumarske tehnike i tehnologije



 Osnovnu je školu završio u Grubišnom Polju, a gimnaziju u Daruvaru. Na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1971.g.
 Od 1972. do 1974. godine radio je u Šumskoturističkom poduzeću "Kras" u Šibeniku.
 Poslijediplomski studij iz područja znanstvena organizacija i ekonomika šumarstva završio je na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirao je i doktorirao 1991. godine na istom fakultetu. Obranjene teze magistarskog rada i disertacije nose naslove: "Uspješnost prijevoza drva kamionskim kompozicijama" (magisterij), "Istraživanje i primjena matematičkih modela za planiranje i kontrolu radova u šumarstvu" (disertacija). Na Šumarskom fakultetu radi u nastavi i znanosti iz organizacije proizvodnje u šumarstvu i zaštite na radu u šumskoj proizvodnji. Promjene osposobljenosti za nastavnoznanstveni rad i napredovanje u nastavničkom zvanju odvijale su se sljedećim intervalima: stručni suradnik 1977.-1981., asistent 1981.-1992., docent 1992.-1996. godine te izvanredni profesor od 1997.
 U znanstvenoistraživačkom radu V. Vondra sudjeluje od 1977. god. Do 1998. radio je kao stručni suradnik, kao aktivni istraživač i/ili voditelj istraživanja na šesnaest projekata, potprojekata ili samostalnih zadataka. Autor i suautor je 65 znanstvenih radova i više od 20 stručnih radova. Osmislio je i sa suradnicima ostvario nekoliko softverskih aplikacija za planiranje, pripremu i analizu izvršenja radova u šumarstvu. Mnogi rezultati istraživanja pouzdane su podloge za planiranje, kontrolu i analize radnih i proizvodnih procesa u šumarstvu. Rezultati istraživanja radnih procesa u šumarstvu postignuti su u oblikovanju zakonitosti iz složenog sustava čovjek sredstva za rad predmeti rada šumauvjeti rada. Dio rezultata istraživanja uspješno se primjenjuje u šumarskoj praksi. Neki za praksu primjenjivi rezultati zasad se nalaze na "čekanju" pogodnih okolnosti primjene i/ili početka dodatnih istraživanja.
 Na međunarodnim znanstvenim skupovima V. Vondra sudjelovao je osam puta sa znanstvenim referatima i/ili kao suorganizator skupa. Od 1983. do 1999. godine jedanaest puta sudjelovao je na domaćim znanstvenim skupovima kao suorganizator, izlagač ili recenzent. Bio je na studijskim putovanjima u inozemstvu kao sudionik, voditelj grupe ili prevoditelj: u Sibiru 1977., u SSSR-u i Finskoj 1982., u ČSSR 1982., u Njemačkoj 1990., u ČR 1997. godine. Član je više znanstvenih ili stručnih udruga: Svjetske unije šumarskih istraživač-kih organizacija IUFRO, HŠD, Izvršnog odbora Hrvatskog ergonomskoga društva i Znanstvenoga vijeća Hrvatskoga društva za promicanje zaštite ljudi u radnoj i životnoj okolini. Također je član nekoliko nevladinih i nestranačkih udruga građana.
 U dodiplomskoj nastavi sudjeluje od 1977. do 1999. godine kao stručni suradnik, asistent, docent i izv. prof. Izvodi vježbe iz predmeta organizacija proizvodnje u šumarstvu i zaštita na radu u šumskoj proizvodnji. Sudjeluje u pripremi i izvođenju slojevite terenske nastave iz šireg područja nastavnih sadržaja. Predaje, održava kolokvije, konsultacije i ispite. Više od deset puta bio je mentor pri izradi diplomskih radova i oko 30 puta član povjerenstva pri obrani diplomskih radova. U nastavni program organizacije proizvodnje u šumarstvu neprekidno uvodi nove modele, metode, opremu i rezultate koje je postigao vlastitim istraživanjima. Dopunjava ih svjetskim dostignućima iz organizacije, ergonomije, ekonomike i informatike u šumarstvu. Napisao je Priručnik za studij rada na terenskoj nastavi studenata šumarstva. Za potrebe vježbi, terenske nastave i pripremanje ispita napisao je više od 50 jedinica (uputa, vodiča za vježbe, metoda proučavanja rada) s mnoštvom životnih primjera za ilustraciju povezanosti teorijskih zakonitosti i prakse u šumskom gospodarstvu. Radi unapređenja dodiplomskoga studija u četiri je navrata obavio istraživanja nastavnoga procesa sa studentima četvrte godine šumarstva. Informacije o tim istraživanjima objavljene su u radovima Osposobljenost inženjera šumarstva - nužnost cjelovitog razvitka šumarstva Hrvatske i Strukovna promišljanja studenata četvrte godine šumarstva. Poslije izbora u zvanje docenta (1992.) u znanstvenom području "Organizacija i ekonomika šumarstva" povjerena mu je poslijediplomska nastava iz predmeta organizacija rada u šumarstvu i poduzetništvo u šumarstvu. U nastavne sadržaje kolegija na poslijediplomskome studiju uveo je najznačajnija dostignuća u vlastitim istraživanjima te suvremena dostignuća iz istih područja u šumarstvu drugih zemalja. Biran je za mentora pri izradi magistarskih i doktorskih radova te za člana povjerenstava za ocjenu i obranu magistarskih i doktorskih radova.
 O svjetskim dostignućima na polju kojim se bavi objavio je oko 20 stručnih prikaza, prijevoda i recenzija u domaćim stručnim časopisima. Recenzirao je više stručnih i znanstvenih radova iz područja organizacije, ergonomije i informatike u šumarstvu za više strukovnih časopisa.
 Prof. dr. sc. V. Vondra intenzivno i dosljedno surađuje sa stručnjacima iz šumarske prakse. Ta se suradnja odvija pri istraživanjima, primjeni rezultata istraživanja u praksi, analizi poslovanja i rješavanju stručnih problema iz područja organizacije proizvodnje i ekonomike u šumarstvu. Organizirao je oko 15 višednevnih seminara za stručnjake iz prakse radi njihova dodatnog osposobljavanja za suradnju pri znanstvenim istraživanjima i primjeni rezultata istraživanja u praksi.
 Povremeno sudjeluje na natjecanjima šumarskih radnika. Temeljita raščlamba svih održanih natjecanja u bivšoj Jugoslaviji i RH s prijedlozima unapređenja objavljeni su u radu "U Kinkovu je obnovljeno natjecanje šumarskih radnika u Hrvatskoj".
 Rezultatima vlastitih istraživanja, sposobnostima za samostalan znanstveni rad i timski rad, uspješnom suradnjom sa stručnjacima iz prakse na rješavanju najsloženijih problema, te aktivnim sudjelovanjem na znanstvenim i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu stekao je ugled pouzdanoga znanstvenoga radnika i sveučilišnoga nastavnika u šumarskoj struci. Marljiv je i vrlo koristan suradnik na HŠŽ leksikonu, i na kolegiju šumarska sociologija.

1Sistem za određivanje radnog vremena sječe i izrade drva (suautori S. Tomanić i V. Hitrec). ZIŠ Šumarski fakultet, Zagreb, 1978, 1-443.
2SISTEM određivanja radnog vremena sječe i izrade drva; ŠUMARSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU ZAVOD ZA ISTRAŽIVANJA U ŠUMARSTVU, ZAGREB 1978. BIB
3Tomanić, S., Hitrec, V., Vondra, V., 1980: Mogućnosti primjene sistema određivanja radnog vremena sječe i izrade drva u Šumskom gospodarstvu »Josip Kozarac« u Novoj Gradiški. Š.L. 11-12, s.487 PDF
4Primjena stabla kao jedinice radnog učinka pri sječi i izradi drva (suautori S. Tomanić i V. Hitrec). Glas. šum. pokuse, posebno izdanje, 1(1981): 25-60.
5Vondra, V., 1984: Pripreme za nastup na XVIII kongresu IUFRO. Š.L. 11-12, s.537 PDF
6Oštećivanje sastojina pri šumskim radovima (suautori S. Tomanić i I. Martinić). Meh. šumar. 14(1989)3-4: 65-72.
7Organizacijski, tehnički i tehnološki uvjeti efikasnijeg korištenja traktora LKT na privlačenju drva (suautor I. Martinić). Meh. šumar. 14(1989)1-2: 3-10.
8Vondra, V., 1989: Ovisnost prekida rada o metodi rada pri sječi i izradi drva. Š.L. 3-5, s.133 PDF
9Vondra, V., 1989: Utjecaj metode rada i ekološko-gospodarskog tipa šume na strukturi radnog vremena i proizvodnost rada pri sječi i izradi jelovine. Š.L. 11-12, s.603 PDF
10Simeun Tomanić, Vencl Vondra, Ivan Martinić, 1990: Problemi razvoja informatike u šumarstvu SR Hrvatske. GŠP vol. 26 s. 471
11Naprezanje radnika pri šumskim radovima (suautori S. Tomanić, I. Martinić i M. Majačić). Radovi Šum. inst. Jastrebar. 25(1990)1: 9-30.
12Fizičko opterećenje radnika pri gradnji traktorskih vlaka, privlačenju oblovine i ručnom utovaru prostornog drva (suautori S. Tomanić, I. Martinić i M. Majačić). Radovi šumar. inst. Jastrebar. 25(1990)1: 43-58.
13Models for analyzing the efficiency indicators of timber transport forest trucks (Neki modeli za analizu pokazatelja uspješnosti transporta drva kamionskim kompozicijama), In: A. Teutenberg-Raupach & CH. Gnadt (ed.), Payment and Labour productivity, International Symposium, Work Study - Measurement and Terminology. Institute of Forest enginnering Georg-August-University of Gčttingen, 1992, 220-230. Meh. šumar. 17(1992)3-4: 31-38.
14Work study database as a basis for harvest planning software (with S. Tomanić & I. Martinić). In: J. Sessions (ed.), Computer Supported Planning of Roads and Harvesting, IUFRO, Feldafing, 1992, 220-228.
15Linking GIS and harvest regression models for planning (with V. Kušan, I. Martinić, M. Anić & R. Belušić). In: J. Sessions (ed.), Computer Supported Planning of Roads and Harvesting, IUFRO, Feldafing, 1992, 165-173.
16Djelotvornost rada radnika u proredama srednjedobnih nizinskih sastojina (suautori S. Tomanić, I. Martinić, Ž. Novak i T. Zovak). Meh. šumar. 17(1992)1-2: 3-14.
17Učinkovitost traktorskih ekipaža pri izvo-ženju oblovine (suautori I. Martinić, S. Tomanić, T. Zovak i Z. Brekalo). Meh. šumar. 17 (1992)1-2: 15-21.
18Vladimir Kušan, Vencl Vondra, Zvonimir Kalafadžić, Roberto Belušić, Miro Ananić, 1993: GIS - tehnologija koja dolazi. GŠP vol. P4 s. 265
19Vencl Vondra, 1993: Osposobljenost inžinjera šumarstva — nužnost cjelovitog razvitka šumarstva Hrvatske. GŠP vol. P4 s. 331
20Analiza sustava za računanje planskih elemenata sječe i izrade drva te privlačenja drva u šumarstvu Hrvatske - dijagnostička studija (suautor M. Zdjelar). ZIŠ, Šumarski fakultet, Zagreb, 1993, 1-35 + VI.
21Podloge za objektivnije kalkulacije cijene rada motorne pile. Meh. šumar. 17(1993)2: 47-59.
22Prinos znanju o uporabi srednjeg skidera Ecotrac V organizacijskim i ekonomskim pokazateljima rada (suautor S. Bogojević). Meh. šumar. 19(1994)4: 247-258.
23Radne norme i opterećenje šumskog radnika. Meh. šumar. 20(1995)4: 189-196.
24Sociological analysis of public opinion of the inhabitants for the coastal forest reconstruction and protection project - Diagnostic study (with J. Biškup). ZIŠ, Šumarski fakultet, Zagreb, 1995, 1-39.
25Usporedne analize postojećih modela za procjenu očekivanih obujmova sortimenata sječivog etata u jednodobnim šumama u Hrvatskoj - dijagnostička studija. ZIŠ, Šumarski fakultet, Zagreb, 1995, 1-47.
26Procjena održivosti samofinanciranja šumarstva u Hrvatskoj. U: S. Sever, (ur.), Zaštita šuma i pridobivanje drva, 1996, 333-352.
27Vondra, V., Blaszev, Z., 1996: Preustrojstvo u mađarskom šumarstvu poslije društvenih promjena 1990. godine. Š.L. 1-2, s.55 pdf
28Biškup, J., Vondra, V., 1996: Sociološka analiza javnog mišljenja žitelja priobalnog područja za projekt zaštite i obnove priobalnih šuma. Š.L. 5-6, s.243 pdf
29Procjena uzroka nerazvijenosti privatnog poduzetništva u šumskom gospodarstvu Hrvatske (suautori I. Martinić i M. Zdjelar ). ZIŠ, Šumarski fakultet, Zagreb, 1997, 1-14.
30Pokreti dijelova tijela pri učinkovitom radu sjekača (suautori S. Preradović i S. Tomanić) Meh. šumar. 22(1997)1: 3-18.
31Položaji tijela pri učinkovitom radu sjekača. Meh. šumar. 22(1997)4: 189 -198.
32Vondra, V., 1997: Hrvatski šumarski životopisni leksikon (HŠŽL), Svezak 2. (G - K), Zagreb 1997.. Š.L. 9-10, s.550 PDF
33Promišljanje šumskih radnika o vlastitoj profesiji. Meh. šumar. 23 (1998)3-4: 101 -116.
34Vondra, V., 1998: Strategija razvoja šumarstva Češke republike i tijek njenoga ostvarenja. Š.L. 1-2, s.31 pdf
35Stanislav Sever, Dubravko Horvat, Vlado Goglia, Ivan Knežević, Ivan Martinić, Stjepan Puljak, Stjepan Risović, Vencl Vondra, 2001: Šumarsko inženjerstvo u jelovim sastojinama - rad, otvaranje šuma i uporaba mehanizacije. Obična jela (Abies alba Mill.) u Hrvatskoj, s. 687
36Šporčić, M., Vondra, V., 2001: Magistarski radovi, obranjeni na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, unapređuju šumarstvo!. Š.L. 7-8, s.391 pdf
37Vondra, V., 2004: Osvrt i mišljenje o okončanom izdavačkom poduhvatu Hrvatski šumarski životopisni leksikon. Š.L. 7-8, s.457 PDF
38Vondra, V., Martinić, I., Šporčić, M., 2004: Uz prvu obljetnicu smrti prof. dr. sc. Simeuna Tomanića. Š.L. 9-10, s.593 PDF
39Ivan Martinić, Mario Šporčić, Vencl Vondra, 2006: Jesu li kvaliteta i sigurnost šumskoga rada zaboravljene dimenzije šumarskoga inženjerstva?. GŠP vol. P5 s. 691
40Ivan Martinić, Mario Šporčić, Vencl Vondra, 2006: Inovacijski procesi kao ključ provedbe Hrvatske šumarske politike. GŠP vol. P5 s. 703

nedeterminirano:
41ODABRANI RADOVI
 -- sve u časopisu ŠUMARSKI LIST
 -- sve u časopisu GLASNIK ZA ŠUMSKE POKUSE
 -- sve u biblioteci HŠD

 *** ŠIM, s. 105.
 *** ŠL 1-2, 1995., s. 56.
 *** SŠN 2, s. 525-527, 564-567, 635, 648, 678, 679.
 Maričević, I.: Kazalo autora... Šum lista 1997., s. 183, 189.
 *** HŠ 34, 1999., s. 5.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 5, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG

thanks to:
HŠ&HŠD&BM