HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID15114
ime DEVČIĆ, Tanja
zvanje
zanimanje     
novinarka, urednica
     

                                                                IZBOR      (10406/15114)   IZMJENE         ISPIS



lokacija

rođena1946.
umrla9. 10. 2017.Zagreb
dodatne listenovinari



 Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te ubrzo postala suradnicom na Radiju Zagreb. S mnogo novinarske radoznalosti snimala je priče i reportaže, a bila je i među prvima koji su prepoznali važnost ekologije i unijeli je u novinarstvo. Tako je nastala emisija pod naslovom Z kao Zemlja u kojoj je među ostalim pokrenula projekt obnove maslinika te je za popularizaciju maslinarstva u Republici Hrvatskoj nagrađena brojnim priznanjima.

Bila je i urednicom Dokumentarnoga programa Hrvatskoga radija i dugogodišnja predsjednica Zbora novinara za okoliš Hrvatskoga novinarskog društva.

Za emisije o zaštiti okoliša primila je državnu nagradu Eko Oskar i nagradu Velebitska degenija HND-a. Nagradom za životno djelo Ivan Šibl Hrvatske radiotelevizije, koja se dodjeljuje onima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojemu su živjeli, Tanja Devčić nagrađena je 2007. godine.

Tanja Devčić razvila je blisku suradnju sa hrvatskim šumarima i među prvima je ekološkim pregaocima pojmila mjesto i ulogu šumarstva kao primarno ekološke discipline.

Hrvatsko šumarsko društvo je 2012. godine dodijelilo priznanja ljudima koji su godinama uspješno radili na popularizaciji šumarske struke, među njima i Tanji Devčić čija je Zelena minuta na Drugom programu Hrvatskog radija na dnevnoj bazi promicala šumarsku struku. Time je stekla počasno mjesto u Imeniku hrvatskih šumara.

thanks to:
HŠ&HŠD&BM