HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID8655
ime A., Drago
zvanje
zanimanje     
dipl. ing. šumarstva
     


lokacija

apsolvirao1964.
diplomirao16. 9. 1965.



 Po nacionalnosti je Srbin. Nakon završene srednje šumarske škole, upisao je 1.10.1959. g. šumarstvo na Š. F. u Zagrebu. Diplomirao je 16.9.1965. g.
 ARPAŠ, Josip, (Kutina, 1930.-Ku-tina, 7.4.1977.), dipl. ing. šumarstva.
 Rođen je u obrtničkoj obitelji. Osnovnu je školu pohađao u rodnom gradu, a srednju školu i Šumarski fakultet u Zagrebu.
 Svoj radni vijek otpočeo je po završetku II. svjetskog rata u šumarskoj struci. Primjenjivao je sve nove suvremene metode rada u šumarstvu.
 "Bio je izuzetan stručnjak u svim dijelovima široke šumarske struke, počevši od uzgajanja, eksploatacije šuma, trasiranja i građenja šumskih i drugih komunikacija i građevnih objekata, rasadničarstva i parkiranja, a napose vrlo dobar planer i ekonomista, " (E. Vilček).
 Bio je marljiv ne samo u struci nego i u Savezu sindikata, u Savezu inženjera i tehničara šumarstva i drvne industrije, u Zajednici šumarstva i prerade drva i Privredne komore. Biran je u velik broj komisija i odbora.
 Osim stručnog rada bavio se i društvenim aktivnostima: u mladosti bio je aktivan nogometaš, a u zrelijoj dobi aktivan je na kulturnom polju. Bio je voditelj i glumac Rutinskog amaterskog kazališta, koje je, zahvaljujući njemu, primilo velik broj priznanja i nagrada.
 Umro je na radnom mjestu upravitelja Šumarije Kutina.

 Vilček, E.: JOSIP ARPAŠ, dipl. inž. šumarstva. ŠL 10-12, 1977., s. 556-557.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 1, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG

thanks to:
HŠ&HŠD&BM