HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID9314
ime GRÖGER, Franjo
zvanje
zanimanje     
šumarski inženjer, šumarski savjetnik
     

                                                                IZBOR      (knjiga2/9314)   IZMJENE         ISPIS



lokacija

rođen6. 1. 1868.Frywaldovo /Češka/
apsolvirao1893.
umro1. 1. 1927.



 Potječe iz seoske obitelji. Gimnaziju je završio 1890.g. u Tropovi u češkoj.
 Kao slušač šumarstva apsolvirao je s odličnim uspjehom na Visokoj školi za kulturu tla u Beču 1893.
 Kraće je vrijeme u službi kod biskupije u Breslavi, zatim na imanju grčkoistočne vjerske zaklade u Bukovini.
 Njegov dolazak u studenome 1894.g. u svojstvu šumarskog asistenta u Našice na veleposjed obitelji grofa Pejačevića, značio je korjenite promjene u radu tog šumskog posjeda. Taj objekt pružio mu je mogućnost da iskoristi sve svoje stručne sposobnosti. Težište rada, prije svega, bilo je utvrđivanje stvarnog stanja. Uz pomoć stručnih suradnika provodi izmjeru, omeđivanje, kartiranje i procjenjivanje posjeda. Već 1899.g. dovršena je i odobrena gospodarska osnova za sve brdske šume.
 Franjo Gröger bio je zagovornik sječe i izradbe u vlastitoj režiji, ali tu ideju ostvaruje teško, vežući je uz djelomičnu prodaju šume na panju. "Željeznicom, koju kupac šume mora da izgradi sam o svom trosku, prenosi on i onaj dio etata, koji je izrađen u vlastitoj režiji. On osjegurava vlasniku objekta pravo prvokupa ovako sagrađene željeznice, tako da ovaj u razmjerno kratkom vremenu postaje vlasnik razgranjene vlastite željezničke mreže", (Rohr, P.).
 Gospodarskom osnovom osigurao je teorijsku podlogu za cjelokupni svoj rad. Spretnom izgradnjom željezničke mreže osigurao je najnužnija financijska sredstva za njegove radove oko osnutka novih, mladih sastojina.
 Njegovim zalaganjem, na staništima najlošijih boniteta, kojima obraća najviše pozornosti, nastale su kvalitetne mješovite sastojine.
 Iako je znao vrijednosti hrasta, nije se dao zavesti uzgajanjem čistih hrastovih sastojina. Držeći hrast najvrednijim, on mu daje samo glavnu ulogu, koju Će izvršiti u posljednjem periodu svoje ophodnje. Gröger usvaja princip mješovitih sastojina, pa u bukove sastojine unosi hrast, a u hrastove sastojine bukvu. Crnogoricu (smreku, jelu i bor) samo djelomično unosi i u hrastove i bukove sastojine, a pokušava i s arišem. Posebnu pozornost pobuđuju mješovite sastojine hrasta sa crnim borom na terenima gdje se pojavljuje krš.
 Uvodi cistu sječu u brdskim terenima, a pošumljavanje sječina provodi prije sječe.
 Njegova je osobna zasluga, da je iz našičkog vlastelinstva žilavim vise nego tridesetogodišnjim radom stvorio šumski objekt koji je skrenuo na sebe pozornost čitave naše šumarske javnosti. "Ekskurzije naših fakulteta, naši praktični šumarski ispiti, sjednice našeg Udruženja, pohodi stranaca, sve je to hitalo u Našice, da vidi djelo istrajnog šumarskog radnika, šumara svom dušom svojom," (Ugrenović, A.).
 Svojim ponašanjem stekao je veliki krug prijatelja. Kao čovjeku opće visoke kulture i obrazovanja povjerene su mu mnoge dužnosti u raznim kulturnim i društvenim institucijama. Dugi niz godina bio je predsjednik Društva gospodarskih i šumarskih činovnika Kraljevine SHS u Osijeku, predsjednik Našičke štedionice d.d., predsjednik Hrvatske čitaonice u Našicama, a naročite zasluge stekao je kao odbornik, a kasnije i predsjednik zadruge za regulaciju Karašice i Vučice s pritokama u Donjem Miholjcu. Njegovom inicijativom ta vodna zadruga provela je nekoliko projekata za odvodnjavanje tog područja.
 Franjo Gröger, šleski Nijemac, brzo se asimilirao u našim prilikama. Hrvatsko državljanstvo primio je prije I. svjetskog rata s prebivalištem u Našicama. Hrvatski jezik brzo je naučio i komunicirao je bez poteškoća. Posebno je stekao simpatije seljačke okoline, čije su opravdane potrebe uvijek kod njega nailazile na razumijevanje.
 Bio je i povjerenik na ispitu za samostalno vođenje šumskoga gospodarstva.

 Ugrenović, A.: Ing. Franjo Gröger. Šum. list 5,1927., s. 260.
 Bohr, P.: Ing. Franjo Gröger, šumarski savjetnik i ravnatelj Krndije d.d. Našice. Šum. list 6,1927., s. 317-319.
 *** HŠD 1996., s. 146.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 2, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG
 -- spominjan u časopisu 'ŠUMARSKI LIST'
 ROHR, Petar: Ing. Franjo Gröger, ŠL 6/1927, s.317 PDF

thanks to:
HŠ&HŠD&BM