HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA

https://www.sumari.hr/sumari



ID9334
ime GUTH, Antun
zvanje
zanimanje     
dipl. ing. šumarstva
     


lokacija

rođen14. 4. 1932.Vinkovci
apsolvirao1957.
diplomirao26. 3. 1958.
karijera ŠG Vinkovci
1960.Šumarija Vinkovci
1961.ŠPIK Vinkovci
1969.DIK Spačva Vinkovci
umirovljen15. 5. 1994.
umro12. 11. 1995.Vinkovci



 Sin Petra i Gabrijele r. Kren. Hrvat, rimokatolik. Potječe iz službeničke obitelji (otac službenik, majka domaćica). Osnovnu školu završio je u Vinkovcima 1947.g., a gimnaziju, također u Vinkovcima, 1953.
 Nakon završene gimnazije upisuje se na Šumarsko odjel Poljoprivredno-šumarskog fakulteta u Sarajevu, a tokom studija prelazi na Šumsko-gospodarskih odjel Poljoprivredno - Šumarskog fakulteta u Zagrebu, gdje i diplomira 26.3.1958.g s temom iz područja lovstva.
 Ing. Antun Guth započeo je svoj radni vijek u tadašnjem Šum. gospodarstvu Vinkovci, najprije kao taksator, a 1960.g. kao upravitelj Šumarije.
 Nakon integracije Šum. gospodarstva "Hrast" Vinkovci i Drvne industrije "Slavonski hrast" Vinkovci (1961.) u Šumsko-poljoprivredno-industrijski kombinat (ŠPIK) "Spačva" obnaša najodgovornije dužnosti, najprije kao direktor službe za plan i organizaciju. Od srpnja 1968. na dužnosti je pomoćnika generalnog direktora za odnose s pogonima.
 G. 1969. dolazi do odvajanja Šumarstva i drvne industrije te se formira Drvno-industrijski kombinat "Spačva" Vinkovci gdje nastavlja raditi kao direktor općih poslova. Od svibnja 1970.g. rukovoditelj je službe za istraživanje tržišta, a od svibnja 1972.g komercijalni direktor.
 U svibnju 1975.g. preuzima dužnost direktora OOUR-a Trgovina. Nakon još jedne reorganizacije u kolovozu 1989.g. direktor je Komercijalnog sektora. Na dužnosti rukovoditelja za istraživanje tržišta nalazi se od kolovoza 1992.g. do odlaska u mirovinu 15.5.1994.
 Posebno je znakovit bio njegov rad na komercijalnim poslovima, pa je uza "Spacvu" vezano i njegovo ime.
 Surađivao je u stručnim publikacijama i časopisima, ali i novinama. O temama iz Šumarstva pisao je u početku svoga rada. Pisao je i o povijesti "Spačve". S prilozima o marketinškim i komercijalnim pitanjima sudjelovao je u zagrebačkim dnevnicima "Vjesniku" i "Večernjem listu" te u "Vinkovačkom listu".
 Davao je priloge u raznim časopisima za zajedničke radove vezane uz rad Jugoslavensko-talijanske komisije za drvo čiji je bio član.
 Bio je skroman i pošten, "dobar i plemenit čovjek, nositelj obitelji, Šumar, poslovni Čovjek, Sportski i kulturni djelatnik", piše Vinkovački list, 17.11.1995. U istom broju tih novina nalazimo i sastavak "Dida moj" njegove unuke Tene, koji napis govori o velikoj ljubavi koja je postojala u njegovoj obitelji.
 Uz poslovne i obiteljske obveze bio je angažiran u Sportu i kulturi. U mladosti bio je aktivan Sportaš, a kasnije su njegovom inicijativom bili osnivani novi klubovi. Godinama je bio predsjednikom Sportskog društva "Spačva". "Uvijek je podržavao i pomagao, a i sam sudjelovao u organizacijama raznih kulturnih manifestacija, Sto također govori o njegovoj svestranosti i plemenitosti. U stručnim krugovima bio je aktivni nositelj programa u Šumarskom društvu, a jedno vrijeme bio je i predsjednik tog društva", ("Vinkovački list").

 Djelatnici DI "Spačva" d.d.. Vinkovci: In memoriam Antun Guth, 14.IV.1932. -12.XI.1995. Vinkovački list, 17.XI.1995.
 ***: Hrvatski šumarski životopisni leksikon, knjiga 2, TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 1996. ORG
 ***: Hrvatski leksikon drvnih tehnologa, Šumarski fakultet Zagreb i TUTIZ LEKSIKA d.o.o., Zagreb 2002. ORG

thanks to:
HŠ&HŠD&BM